Machine Head

Machine Head – Of Kingdom and Crown, Δισκοκριτική από τον Πάνο Γιαννόπουλο (Video)

Οι Machine Head και ο Robb Flynn είναι ονόματα που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο χώρο του Metal τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια και όχι άδικα φυσικά. Είναι από τους κύριους εκφραστές του Groove Metal και έδωσαν νέα πνοή οδηγώντας στον εκσυγχρονισμό του ιδιώματος. Η πορεία τους χαρακτηρίζεται πάντα από κάποια σκαμπανεβάσματα ειδικά στα μέσα των ’00s με τον Flynn να πειραματίζεται πότε πιο εύστοχα και πότε όχι.

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το Of Kingdom and Crown που είναι ο δέκατος κατά σειρά δίσκος τους και ο πρώτος Concept. Στο Catharsis του 2018 είχαμε έναν καλό αλλά αρκετά πειραματικό δίσκο, εδώ πλέον έχουμε μια καθαρή επαναφορά στις μουσικές ρίζες των Machine Head.
Το νέο πόνημα τους κινείται σε Groove/Thrash μονοπάτια και αποτελείται από δεκατρία κομμάτια στην απλή και δεκαπέντε στην Bonus έκδοση.

Ξεκινώντας να πούμε πως η βασική ιδέα για το Concept πατάει στο Anime Attack on Titan το οποίο παρακολουθούσε ο Flynn με τους δυο γιούς του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αφού ανάπλασε την όλη ιστορία έφτιαξε δυο χαρακτήρες τον Άρη και τον Έρως και μέσω των στίχων μαθαίνουμε την
ιστορία τους. Που διέπεται από αρκετό σκοτάδι και μίσος για τα γεγονότα που τους συμβαίνουν. Το εισαγωγικό δεκάλεπτο Slaughter the Martyr δίνει ακριβώς το ύφος του δίσκου καθώς ξεκινάει αργά και εξελίσσεται σε μια ηχητική καταιγίδα. Το καθαρά Thrash Choke on the Ashes of Your Hate που
ακολουθεί συνεχίζει το σφυροκόπημα και σίγουρα ως εδώ έχουμε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει το συγκρότημα τα τελευταία χρόνια.

Το Become the Firestorm ακολουθεί χαρίζοντας μας και ένα πολύ όμορφο σόλο κάπου στη μέση. Τα My Hands Are Empty και Unhallowed περνάνε σε πιο μελωδικά μονοπάτια με το δεύτερο να αποτελεί μιας από τις αγαπημένες μου στιγμές του συνόλου. Στη συνέχεια θα σταθώ στα No Gods, No Masters και Bloodshot τα οποία μπορεί να μην αποτελούν κάτι το συγκλονιστικό συνθετικά αλλά ανήκουν σε αυτό
που λέμε σήμα κατατεθέν σαν ήχος. Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές αποτελεί το κλείσιμο του δίσκου με το Arrows in Words from the Sky που ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο μελωδικό συναίσθημα και την σκληρότητα.

Στα τεχνικά οι ηχογραφήσεις και η όλη οργάνωση έγινε με κάποιες δυσκολίες λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Επίσης υπήρξε ο ερχομός δυο νέων μελών με τον Matt Alston στα Drums που παρότι αναφέρεται στα Credits δεν κατάφερε να παίξει λόγο των συνθηκών που αναφέρθηκαν παραπάνω και έτσι περιορίστηκε στο συνθετικό σκέλος και ο Navene Koperweis έπαιξε ως Session στη θέση του. Στην κιθάρα ήρθε ο Wacław Kiełtyka και τέλος στο μπάσο παρέμεινε ο Jared MacEachern. Την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο Flynn και τεχνικός ήχου ήταν ο Zack Ohren.

Συνοψίζοντας μιλάμε σίγουρα για έναν από τους καλύτερους δίσκους που έχουν βγάλει οι Machine Head τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και με άνεση νομίζω μπαίνει μέσα στα καλύτερα Metal και όχι μόνο Album της χρονιάς. Καλό παίξιμο και συνθέσεις με τον Flynn συνθετικά και φωνητικά σε τρομερή φόρμα και τις προσθήκες των νέων μελών να έχουν παίξει θετικό ρόλο. Το Of Kingdom and Crown κυκλοφορεί από την Nuclear Blast σε CD, κασέτα και ψηφιακή μορφή.

Πάνος Γιαννόπουλος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top