24/04/2024

«Μαγκάφιν», του Βαγγέλη Γιαννίση – Ένα ανελέητο ανάγνωσμα, μια pulp κομεντί από έναν συγγραφέα σε απίστευτα κέφια

Κριτική-παρουσίαση από τον Γιάννη Καφάτο

«Μαγκάφιν», του Βαγγέλη Γιαννίση

Τι συμβαίνει όταν ένας αγαπημένος συγγραφέας αποφασίσει να φτιάξει ένα βιβλίο σαν να κάθεται με την παρέα του και να λένε απίστευτες ιστορίες και να λύνονται στα γέλια; Μπορεί αυτός ο χαβαλές να μετουσιωθεί σε βιβλίο και μάλιστα αστυνομικό;
Το «Μαγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα είναι η απάντηση.

Είχα πολύ μεγάλη ανάγκη τον ανελέητο τρόπο που ο Γιαννίσης έκανε το κέφι του σ’ αυτό το βιβλίο. Το διάβασα απνευστί, και όσο η ιστορία εξελισσόταν τόσο έφτιαχνε η διάθεσή μου.

Οι δολοφόνοι που ανέβηκαν σε ένα σαπάκι της άγονης γραμμής για να πάνε διακοπές αφού έκαναν τους φόνους που …έπρεπε ήταν περισσότεροι από τους γλάρους του Αιγαίου. Οκ, δεν ήταν τόσοι πολλοί. Δημοσιογραφική υπερβολή.

Οι υπερβολές στις ιστορίες των χαρακτήρων του «Μαγκάφιν» δημιουργούν την αίσθηση μιας σπλάτερ φάρσας που πολύ συνειδητά έστησε ο Βαγγέλης Γιαννίσης φτιάχνοντας το «Μαγκάφιν».
Οι πληρωμένοι διεθνείς φονιάδες που βρίσκονται παρέα στο «Αφροδίτη», μια οικογένεια που τα μυστικά της είναι πολύ πιο αιμοβόρα από τις συνήθεις άθλιες οικογενειακές σχέσεις, ο ξοφλημένος εφοπλιστής που μένει μαγκούφης στην ανακοίνωση για διαζύγιο από τη γυναίκα του και η παλιομοδίτικη εντολή για βύθισμα του σκάφους μπας και σωθεί από την ασφάλεια, μια γιαγιά που δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον και κάνει την εγγονή να θέλει να τη σκοτώσει αφού θεωρεί ότι εξ’ αιτίας της δεν πήγε διακοπές με τα «παιδιά» αλλά με τους γονείς και ο κολλημένος άντρακλας που δεν παίρνει από όχι, δεν δέχεται το χωρισμό και αναλαμβάνει να τιμωρήσει το κορίτσι που τόλμησε να τον φτύσει…
Αυτό είναι το μωσαϊκό των ηρώων που γύρω από  το μαγκάφιν το κινηματογραφικό «τίποτα» που όμως βοηθάει την ιστορία. Ο όρος είχε γίνει ευρέως γνωστός από τον Χϊτσοκ στα 39 σκαλοπάτια. Μάλιστα είχε πει σε μια διάλεξή του: Μαγκάφιν είναι αυτό που αναζητούν οι κατάσκοποι του κόσμου και το κοινό δεν δίνει καμία σημασία για τη χάρη του.

Πραγματικά μια απολαυστική pulp κομεντί, το «Μαγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση, θα σε κανει να περάσεις υπέροχα όσο το διαβάζεις, και να ουρλιάζεις από χαρά αν το φανταστείς ταινία του Ταραντίνο. Ανατροπές, αίμα και απίστευτοι χαρακτήρες εγγυόνται συναρπαστικές στιγμές όσο περιδιαβαίνεις τις σελίδες του!

Μην περιμένεις να ανέβεις σε πλοίο για να το διαβάσεις! Διαβάζεται απολαυστικά παντού!

Γιάννης Καφάτος

Info για το βιβλίο από τις Εκδόσεις Διόπτρα:
Το πάλαι ποτέ πετράδι στο στέμμα της Felekis Lines, το πλοίο Αφροδίτη, ετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι στο Αιγαίο, προτού μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Οι παλιές καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο καταχρεωμένος πλοιοκτήτης Μάρκος Φελέκης έχει μονάχα μία επιθυμία: να συνοδέψει το αγαπημένο του καράβι στο στερνό του ταξίδι. Και, ίσως, αν αποδειχθεί τυχερός, να αλλάξει τη μοίρα του.

Στο λιμάνι του Πειραιά, μία τετραμελής οικογένεια επιβιβάζεται στο καράβι: ο πατέρας Ακίνδυνος, η μητέρα Νανά, η έφηβη κόρη Μικαέλα και η γιαγιά Βαρβάρα. Όλοι έχουν τα μυστικά τους — και κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα, επειδή, δίχως να το ξέρουν, τα μέλη της οικογένειας έχουν από έναν τεράστιο στόχο πάνω στα κεφάλια τους.

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για να σώσει το αγαπημένο του ζώο, ένα τανούκι από τον ζωολογικό κήπο της Σαϊτάμα.

Ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο γάμος τους μπορεί να σωθεί ή αν θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους αφού αποβιβαστούν από το πλοίο.

Μία πληγωμένη γυναίκα που ζητά εκδίκηση από το άτομο που κατέστρεψε τη ζωή της.

Ένας stalker αποφασισμένος να πείσει την πρώην του να του δώσει άλλη μία ευκαιρία — με κάθε τρόπο.

Και στο επίκεντρο όλων, ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν — ένα Μακγκάφιν.

Μακγκάφιν [MacGuffin]: ένα προσχηματικό στοιχείο πάνω στο οποίο στήνεται η πλοκή. Ορισμένες φορές το Μακ­γκά­φιν μπορεί να είναι θολό, απροσδιόριστο, να περιγράφεται σε αδρές γραμμές και να παραμένει ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία. 

Ποιος θα παραμείνει ζωντανός όταν το Express Αφροδίτη ολοκληρώσει το ταξίδι του;


mm
About Γιάννης Καφάτος 2261 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*