30/09/2023

“Μαμά, τι σημαίνει feminism” – Και η μαμά απάντησε…


Χθες ο γιος μου με ρώτησε τι σημαίνει “feminism” .

Τι να απαντήσεις σε ένα αγόρι 13 ετών σ’αυτήν την ερώτηση; 

Του είπα λοιπόν ότι είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε παλιά γιατί τότε οι άνθρωποι δεν θεωρούσαν τις γυναίκες ίσες με τους άνδρες και έτσι δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα. Συμπλήρωσα βέβαια ότι τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Τον καθησύχασα δηλαδή ότι ζει σε έναν κόσμο δίκαιο!!!
Σήμερα το πρωί διάβαζα μία είδηση από αυτές που δείχνουν πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει στο θέμα της ισότητας.
Ένα ζευγάρι μάλωσε, ο σύζυγος χτύπησε τη σύζυγο η οποίο κρατούσε αγκαλιά το ΕΞΙ μηνών παιδί τους και αυτό έφτασε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία και τελικά πέθανε.
Τι να πρωτοσχολιαστεί από την είδηση αυτή δεν ξέρω. Αλλωστε η ενδοοικογενειακή βία είναι συνηθισμένο φαινόμενο και εναντίον των γυναικών και εναντίον των παιδιών. 
Όχι παιδί μου δεν έχει προχωρήσει πολύ ο κόσμος στο θέμα της ισότητας.
Εχετε παρατηρήσει ότι μετά από κάθε ένα φονικό ανάμεσα σε συζύγους όλοι ψάχνουν ελαφρυντικό για τον σύζυγο που σκότωσε τη σύζυγο αλλά έχουν έτοιμο το «μαύρη χήρα» για τη σύζυγο που σκότωσε το σύζυγο;
Μήπως είμαι υπερβολική; (πολύ γελοία ερώτηση…)
Ας αναρωτηθεί ο αντρικός πληθυσμός: 
Πόσες φορές έχουν αισθανθεί ξένο σώμα πάνω στο σώμα τους στο λεωφορείο, στο μετρό, στο σινεμά, όχι επειδή έχει συνωστισμό.
Πόσες φορές ο συνομιλητής τους αντί να τους κοιτά στα μάτια όταν μιλάει τους κοιτά παρακάτω μετρώντας «τα προσόντα τους». 
Πόσες φορές περπατώντας μόνοι τους στο δρόμο το βράδυ έχουν αισθανθεί απειλή .
Πόσες φορές τους έχει φιλήσει κάποια την οποία έχουν απορρίψει. 
Νομίζω ότι οι απαντήσεις θα κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα, Σε αντίθεση με τον γυναικείο πληθυσμό. Με μεγάλη μου λύπη σας διαβεβαιώ ότι ΟΛΕΣ έχουν πάθει όλα τα παραπάνω τουλάχιστον μία φορά , όχι στη ζωή τους μην σας πω το χρόνο. 

Γι’ αυτό αγόρι μου, και αγόρια όλου του κόσμου, προσπαθήστε να είστε φεμινιστές , έχουμε δρόμο ακόμα για την ισότητα των φύλων. 

Girl on the Spot


mm
About Girl On the Spot 17 Articles
Γεννήθηκα στην Αθήνα πριν από τα κινητά και το ίντερνετ αλλά μετά την τηλεόραση. Είμαι γυναίκα και πρωταγωνιστώ καθημερινά ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, φίλη, σύντροφος, συνάδελφος, ερωμένη, κόρη, αδελφή, θεία. Τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζω. Ρόλοι απαιτητικοί αλλά χωρίς πάντα την καλύτερη ερμηνεία. Μου αρέσει η θάλασσα, τα βιβλία, τα παγωτά, το θέατρο, οι διακοπές και να παρατηρώ συμπεριφορές - δικές μου και των άλλων. Αγαπώ την ανοχή και δεν αντέχω το "πίστευε και μη ερεύνα"

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*