06/12/2023

Η Μαρία Μαρκουλή συνάντησε τον Brian Eno


Κανείς δεν θα έφευγε, ραντεβού θα είχαν ματαιωθεί και αναπάντητες θα συσσωρεύονταν, αλλά κανείς δεν θα είχε φύγει αν ο Brian Eno συνέχιζε να μιλάει. Ήταν σα να είχε μόλις αρχίσει. Δεν κοίταξα την ώρα ούτε μια φορά.
Η Μαρία Μαρκουλή για τον Brian Eno!

Λίγο πριν ζητήσει την προσοχή μας τελευταία φορά για ένα χειροκρότημα στους διερμηνείς που θέλησε ιδιαίτερα να ευχαριστήσει-με την κρυστάλλινη αγγλική προφορά του και τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ-είχε πει πολλά, μεταξύ άλλων που σημείωσα, άλλων που δεν σημείωσα και δεν σημείωσα γιατί απλά θέλεις να τον ακούς, σαν ωραίος ομιλητής που είναι, ενδιαφέρον τύπος, ανήσυχος νους και δικός μας άνθρωπος. Είπε λοιπόν …

…ότι το The Ship το άλμπουμ και η εγκατάσταση που φιλοξενείται στη Στέγη, το εμπνεύστηκε την εποχή που διάβαζε για τον Τιτανικό και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολύ απλά-δεν μπορείς να προβλέψεις τα πράγματα. Ο Τιτανικός ήταν το  αβύθιστο πλοίο κάτι σαν τις Τράπεζες δηλαδή. Ο Φουκουγιάμα άλλωστε είχε «δει» το τέλος της Ιστορίας και των Πολέμων λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

…ότι το The Ship είναι ένα έργο για το θάνατο και για τα ηχεία. Τα ηχεία είναι οι αφανείς ήρωες της μουσικής.

Για την εγκατάσταση χρησιμοποίησε διάφορα ηχεία, παλιά, καινούργια, ελαττωματικά, βαριά, ελαφριά…το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

…ότι στη διαδικασία της δημιουργίας στην Τέχνη ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις. Δεν μπορεί να ξέρεις τι θα δουλέψει και τι όχι. Όποιος λέει ότι έχει στο μυαλό του ξεκάθαρο τι θα δημιουργήσει στο τέλος, προφανώς δεν λέει αλήθεια. Δεν μπορεί να φαντάζεσαι τον Μπετόβεν με μια έτοιμη συμφωνία στο κεφάλι του.

…ότι στην εποχή μας πάρα πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το σύστημα. Δεν ενδιαφέρθηκε το σύστημα γι’ αυτούς. Και επαναστατούν. Παντού.

…Και καθώς δεν νοιώθουν καλά με την αβεβαιότητα γύρω, μπορεί να χειραγωγηθούν εύκολα από τύπους Ντόναλντ Τραμπ που μιλάνε με την αφορισμούς, χοντροκομένα για την αλλοιωμένη, απλοϊκή πραγματικότητά τους.

…Simplicity is the enemy now.  Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να νοιώθουμε καλά με την αβεβαιότητα.

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο στο blog της Μαρίας Μαρκουλή


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*