Μαριανίνα Κριεζή

Μαριανίνα Κριεζή: Είναι ένα δώρο που θα μας συντροφεύει για πάντα

Με τον χειρότερο τρόπο έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα. Η Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός της θρυλικής Λιλιπούπολης πέθανε, έτσι μάθαμε την Κυριακή.
Η μελαγχολία της Κυριακής έγινε ακόμη πιο αβάσταχτη.

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν το όνομά της όμως είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουν ακούσει τουλάχιστον ένα από τα τραγούδια της Λιλιπούπολης.

Η Μαριανίνα Κριεζή έδωσε φωνή στα παιδιά. Μας χάρισε ένα δώρο που θα μας συντροφεύει μια ζωή.
Τα τραγούδια της Λιλιπούπολης είναι μια σφραγίδα σεβασμού στην παιδικότητα και στην παιδική ηλικία.
Πέραν των εξαιρετικών ήχων, της μουσικής του Νίκου Κηπουργού, η Λιλιπούπολη οφείλει την τρομακτική επιτυχία της στα λόγια, σ’ εκείνες τις μαγικές λεξούλες που η Κριεζή έβαλε στη σωστή σειρά για να αποδώσουν ίσως το πιο πλήρες μουσικό έργο που ενώ απευθύνεται σε παιδιά κέρδισε, και θα συνεχίσει να κερδίζει τις καρδιές των μεγάλων.

Η Μαριανίνα Κριεζή μας κληροδότησε έναν θησαυρό.
Κατάφερε με την υπόλοιπη παρέα της Λιλιπούπολης να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για αυτό που λέμε «παιδικό τραγούδι».

Οι στίχοι της λένε μια ιστορία. Ανεμελιά, που έλεγα και παραπάνω, αλλά και ένας σεβασμός στον ακροατή. Χιούμορ και πολιτική θέση. Παιδικότητα και αθωότητα που την ζηλεύουν όσοι την άφησαν στην παιδική τους ηλικία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να διατηρήσουν κομμάτια της και στην ενήλικη ζωή τους – που σίγουρα θα ήταν καλύτερη.

Τα τραγούδια της Μαριανίνας Κριεζή δημιουργούν δεσμούς. Παιδιά με γονείς, γονείς με παιδιά.

Είναι αφορμές για  πεις δυο κουβέντες παραπάνω στο παιδί σου. Τα τραγούδια της Μαριανίνας Κριεζή δημιούργησαν αναμνήσεις σε παιδιά και ενήλικες που μεγαλώνοντας έγιναν γονείς. Αγαπήθηκε και από ενήλικες είτε είχαν παιδιά είτε όχι. Γιατί η Λιλιπούπολη είναι έργο-αφορμή.
Ξεφεύγει από τα καλούπια της ξεπέτας που πολλοί, πριν και μετά τη Λιλιπούπολη, θεωρούσαν ότι μπορούν να «ταΐσουν» τα πιτσιρίκια. Ο σεβασμός στον ακροατή ανεξάρτητα ηλικίας διατρέχει τον λόγο και την μουσική παραγωγή του έργου.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο δώρο. Και ακόμη πιο τυχεροί όσοι μπορούμε να συγκινηθούμε από τα τραγούδια της Μαριανίνας Κριεζή ακόμη και τώρα που τα παιδιά μας μεγάλωσαν κι εμείς το ίδιο.
Σ’ ευχαριστώ Μαριανίνα Κριεζή για το δώρο που μου έδωσες κι ας μη ήξερες!
Σ’ ευχαριστώ πολύ!
Αντίο Λιλιπούπολη…

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top