Μαστρο Τζεπέτο

«Μαστρο-Τζεπέτο», του Φάμπιο Στάσι – Μια ιστορία που οφείλεις να διαβάσεις

Ο «Μαστρο-Τζεπέτο» του Φάμπιο Στάσι (Εκδόσεις Ίκαρος) είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, που οφείλουν να προσπαθήσουν ώστε τα παιδιά (μας) να ζήσουν σε έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό και αγάπη για τους άλλους.

Όταν έκλεισα την τελευταία σελίδα του βιβλίου του Φάμπιο Στάσι, ένιωσα ότι βγήκα από μια κινηματογραφική αίθουσα. Είχα δει μια αριστουργηματική ταινία που μάλλον την είχε σκηνοθετήσει ο Τιμ Μπάρτον, μάγος στο να φτιάχνει ξεχωριστούς κόσμους, και πρωταγωνιστούσε ο Τζέρεμι Άιρονς που είχε ενσαρκώσει τον σκελετωμένο, εύθραυστο γερό-μαραγκό που αναζητούσε την αγάπη και την αποδοχή, και που για να τα βρει αφέθηκε να γίνει έρμαιο σε ένα σμάρι άκαρδου περίγυρου.

Ο Φάμπιο Στάσι με το βιβλίο αυτό αποτίει έναν φόρο τιμής στην παράδοση της πατρίδας του και στο πιο γνωστό, ίσως, παραμύθι που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, και παράλληλα φτάνει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αφήγησης μιας ιστορίας που θα μπορούσε να έχει συμβεί.
Ο Τζεπέτο πέφτει θύμα μιας χοντρής φάρσας ολόκληρου του χωριού. Ένας περίγυρος που δείχνει να τον μισεί. Φτιάνει τον Πινόκιο, τον βιώνει ως πραγματικό του παιδί, του τον κλέβουν, οι νταήδες, «χωρατατζήδες» κάτοικοι του χωριού του και τότε αρχίζει ένα ταξίδι για τον ίδιο αλλά και για εμάς τους αναγνώστες σε συναισθηματικές καταστάσεις.

Είμαι 54 ετών αλλά θυμάμαι ακόμη κάποιον κινηματογραφικό Πινόκιο στην «Αδελαΐδα» (παλιό κινηματογράφου του Παλαιού Φαλήρου που σήμερα λέγεται Cinerama και δεν έχει ανοιγόμενη οροφή, όπως τότε). Δηλαδή τον θυμήθηκα διατρέχοντας τις σελίδες του βιβλίου του Στάσι. Θυμήθηκα ότι λυπήθηκα, τότε που ήμουν επτά ή οκτώ ετών. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, πρώτα απ’ όλα οργή βγήκε από μέσα μου διαβάζοντας το βιβλίο. Οργή γιατί οι κάτοικοι εκείνου του φανταστικού χωριού που βρήκαν τον αδύναμο, τον φτωχό, τον διαφορετικό γεράκο και του άλλαξαν τα φώτα καταστρέφοντας ό,τι ψυχικό απόθεμα του είχε απομείνει υπάρχουν στην πραγματικότητα. Η βία, η μη αποδοχή, η αποξένωση, η απομόνωση, τα άγρια ιδρύματα, ο εγκλεισμός, όλα όσα περιγράφει ο Στάσι στις περιπέτειες ενός πείσμονα ανθρώπου, υπάρχουν γύρω μας. Οργή και τρόμος. Τρόμος γιατί δεν ξέρω τελικά αν «εμείς» ή «αυτοί» είναι περισσότεροι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο utopiazone.gr

Σχόλια

1 thought on “«Μαστρο-Τζεπέτο», του Φάμπιο Στάσι – Μια ιστορία που οφείλεις να διαβάσεις”

  1. Pingback: O συγγραφέας Fabio Stassi μας περιμένει στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης! - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top