24/06/2022

Η μαύρη περηφάνια – Αναμνήσεις από τα 80’s

Η μαύρη περηφάνια

Η μαύρη περηφάνια. Στην αρχή ήταν κάτι πιτσιρικάδες κυρίως στις ΗΠΑ που ήθελαν να πρωτοτυπήσουν.

Δεν τραγουδούσαν αλλά μιλούσαν πάνω σε ένα ρυθμό. Άγνωστοι νεαροί και λάτρεις της soul μουσικής άνοιξαν χωρίς να το θέλουν ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Το κόλπο της Rap άρχισε να εξελίσσεται και κάπως έτσι κομμάτια μικρής και μεγάλης διάρκειας άρχισαν να προκύπτουν έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τους τα πολλά λόγια και τις μουσικές που έπαιζαν συνοδευτικό ρόλο.

Αίφνης η δισκογραφία δεχόταν ηχητικά ερεθίσματα που δεν θύμιζαν τίποτα σε κανέναν.

Το είδος ονομάστηκε Rap και ήταν αυτό που αποτέλεσε την περηφάνια της μαύρης φυλής.

Εδώ που τα λέμε ο παραλληλισμός ήταν απόλυτα εύστοχος καθώς η Αμερική και οι φτωχογειτονιές της ήταν τα πρώτα σημεία φιλοξενίας των πρωτοπόρων του είδους.

Η Γαλλία και η Βρετανία μπορεί να ακολούθησαν αλλά είναι γεγονός ότι άργησαν να μπουν για τα καλά στο κόλπο με δικούς τους αυθεντικούς εκπροσώπους.

Κοινός παρονομαστής είναι ο ρυθμός. Τον έχεις; Είσαι δημιουργός. Δεν τον έχεις; Πάς αλλού για να πειραματιστείς.

Πολλοί ήσαν εκείνοι που αρχικά μίλησαν για underground κουλτούρα μαύρου χρώματος. Η ουσία είναι πως απο το τέλος των 70΄ς όταν το rap έκανε την εμφάνιση μέχρι σήμερα έχει διαμορφώσει άλλη κουλτούρα και έχει πάρει απίθανες διαστάσεις κυριαρχώντας στο χώρο της χορευτικής μουσικής.

Όσο για ονόματα; Όρεξη να’ χει κανείς. NWA, Boogie down productions, Eric B & Rakim, X Clan, 2 live crew, Snap, Vanilla Ice, Mc Hammer, LL Cool J, KRS One, Big Daddy Kane και αμέτρητοι ακόμη ήρωες.

Το Rap στο ξεκίνημα του θύμισε κάτι απο punk. Μιλάμε άλλωστε για έκρηξη. Πολλές ανεξάρτητες κυρίως εταιρείες, αμέτρητα ονόματα, διαφορετική αισθητική!

Θα μπορούσαμε να πούμε οτι όλα ξεκινούν με το κομμάτι ύμνο Rappers Delight. Οι Sugarhill Gang γράφουν άθελα τους μάλλον ιστορία καθώς είναι οι πρώτοι που ανεβαίνουν στα RnB charts με ένα rap κομμάτι.

Τον Αύγουστο του 80 ο ανεπανάληπτος Kurtis Blow με τον  ύμνο Breaks μπαίνει στη θέση του οδηγού. Θα ακολουθήσουν πολλοί. Οι Run DMC το 1984, οι Whodini ένα χρόνο αργότερα, οι Βeastie boys που κατακτούν την κορυφή των ΗΠΑ, ο LL Cool J που λέει απλά το 1987 I need love.

Ο εκρηκτικός και αξέχαστος Tone Loc με το ανεπανάληπτο Wild thing το 1989 γίνεται ο πρώτος δημιουργός rap single που βλέπει το κομμάτι του να γίνεται ταυτόχρονα πλατινένιο και πολυπλατινένιο στις ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά οι Dj Jazzy Jeff & Fresh Prince παίρνουν το πρώτο rap βραβείο Grammy στην ιστορία με το κομμάτι τους Parents just don’t understand.

Λίγο αργότερα θα αρχίσει και η κυριαρχία ονομάτων μύθων για τις δισκογραφικές λόγω των εισπράξεων τους όπως ο ανεπανάληπτος Μc Hammer και ο Vanilla Ice. Η ψαλίδα είχε ανοίξει. Το κόλπο έγινε κοινό μυστικό και κάπως έτσι ακολούθησαν πολλοί σχετικοί και άσχετοι που μπήκαν στο πρωτάθλημα για να δρέψουν δολάρια ευρώ καρπούς και δάφνες…

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 123, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*