07/07/2022

Μετακομίζω γιατί … χρωστάω; Αναμνήσεις μετακομίσεων…


Επέτειος μετακόμισης! Μια μετακόμιση για πλάκα ή με σοβαρό σκοπό; Ο Βασίλης Κριμπάς θυμάται τις μετακομίσεις. Τότε που γινόντουσαν για καλύτερα και όχι λόγω οικονομικής κρίσης!

Λοιπόν, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρίσκομαι σε μία διαρκή μετακόμιση!

  • 1976 από το μαιευτήριο που είχα βολευτεί ως βρέφος με μετέφεραν στο σπίτι.
  • 1977 άλλη μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι.
  • 1980 άλλη μετακόμιση για ακόμα καλύτερα.
  • 1981 μετακόμιση λόγω μετάθεσης στην επαρχία.
  • 1987 μετακόμιση λόγω άλλης μετάθεσης σε άλλη επαρχία.
  • 1992 μετακόμιση σε καινούργιο κατακαίνουγριο σπίτι!
  • 2001 μετακόμιση λόγω νέας πρόσληψης στην Πρωτεύουσα.
  • 2004 ξανά στην επαρχία. 2007 ξανά στην Αθήνα.
  • 2012 εντός και εκτός Αθηνών!

Ουφ!!!

Πολλοί από εμάς το παίρνουν στην πλάκα αλλά αν βρίσκεσαι διαρκώς με τις βαλίτσες στο χέρι αρχίζει και γίνεται κουραστικό! Γράφτηκαν και τραγούδια περί ψυχικής υγείας που προσφέρει μια μετακόμιση! Ναι βρε παιδιά, αλλά ΜΙΑ! Όχι ΔΕΚΑ! 

Θυμήθηκα λοιπόν πως η τελευταία μου μετακόμιση έγινε το 2012 τέτοιες μέρες. Ασφαλώς δεν είπα να γιορτάσω την επέτειο και μάλιστα σκέφτηκα το ακριβώς αντίθετο! Με έπιασε ένας πανικός!

Διότι με τα ανύπαρκτα οικονομικά που πλέον διαθέτουμε η έννοια μετακόμιση είναι πολύ κοντά για τον καθένα μας!

Με τι εισόδημα να πληρώσεις νοίκι; 

Με τι μούτρα να βγεις στο διάδρομο που μπορεί να κυκλοφορεί η σπιτονοικοκυρά με ύφος αλά Σαπφώ Νοταρά και να σου ζητάει τα φράγκα γιατί αλλιώς θα σε πετάξει στο δρόμο να σε φάνε τα γατόσκυλα;!

Βάζεις λοιπόν τα νούμερα κάτω και βλέπεις ότι δεν βγαίνουν! Και σκέφτεσαι το κλασικό! Μήπως να κάνω άλλη μία μετακόμιση για να μηδενίσω και να αρχίσω πάλι από την αρχή τα χρέη; Αλλά με τι προκαταβολή; Με τι λεφτά για συνεργείο στη μετακόμιση; 
Έχω την αίσθηση ότι η λέξη αυτή έχασε πια τη γοητεία της…μη σας πω και την πλάκα της! Κάποτε γινόταν για κάτι καλύτερο και τώρα ως επί το πλείστον γίνεται για κάτι χειρότερο!

Επέτειος μετακόμισης και κάνω το σταυρό μου! Μήπως τελικά θα πρέπει να το γιορτάσω αφού ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα νέο σπίτι καταφύγιο από τους πιστωτές;
Ακούγεται λίγο σαν σενάριο Ελληνικής ταινίας μα είναι πραγματικότητα! 

Οι διάδρομοι των πολυκατοικιών, τα ασανσέρ, τα στενά και οι γωνίες είναι ιδανικά μέρη για να κρύβεσαι και να γλιτώνεις από τη γκρίνια των πιστωτών σου! 

Κι αν υπήρχε και μία κάμερα κάπου εκεί κοντά να τραβάει, μπορεί με ένα καλό μοντάζ να γινόταν μία ακόμη γλυκόπικρη κομεντί!

Επέτειος μετακόμισης και θυμάμαι πολλούς ψυχολόγους που λένε πόσο καλό μας κάνει μια αλλαγή τέτοιου τύπου. Ναι, αλλά δεν μας λένε και υπό ποιες προϋποθέσεις! Επέτειος μετακόμισης και θυμάμαι τη φωνή της Βόσσου να τραγουδά:

Παμ παράμ…..παράμ παράμ……
μια μετακόμιση θα κάνω απ’το σπίτι το παλιό….
Παμ παράμ….παράμ παράμ…..
μια μετακόμιση για πλάκα ή με σοβαρό σκοπό….
Παμ παράμ….παράμ παράμ…..

Θυμάμαι και τη Ζουγανέλη επίσης να τραγουδά:

Μετακόμιση τώρα, 
μες στην άγρια μπόρα
μια λιακάδα μου αξίζει
παίρνω θάρρος και φόρα
μετακόμιση τώρα.

Ειλικρινά όμως δεν θα ήθελα για πολλοστή φορά να βρεθώ σε μία ανάλογη κατάσταση!
Πολλοί θα πουν ότι μια μετακόμιση είναι δημιουργική και ανανεωτική! Εντάξει, για μένα όμως που έχω κάνει δέκα μαζεμένες είναι βασανιστήριο! Σε όλους αρέσει το παστίτσιο αλλά αν το τρως όλη μέρα κάθε μέρα κάποια στιγμή θα βγεις και θα φωνάξεις: “Φτιάξε και κανένα όσπριο ρε γαμώτο μου”!!!

Ε, κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ! Αν και κατά βάθος δεν ήταν επιθυμία μου όλες αυτές οι μετακομίσεις! Επέτειος λοιπόν κι εγώ δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ! Ας το αφήσουμε στην τύχη του κι αυτό. Όπως αφήνουμε στην τύχη τους τα πάντα τα τελευταία χρόνια…

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 337, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*