04/07/2022

Μεταθερινή μελαγχολία: Για όλα φταίνε οι Smiths!


Τα τελευταία αυγουστιάτικα βράδια μού φαίνονταν πάντα τα πιο παράξενα του χρόνου. Ίσως γιατί αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της ονειρικότητας του καλοκαιριού και της επαναληψιμότητας του χειμώνα.

Μάλλον φταίει αυτή η αγωνία που με πιάνει να «φτιάξω το πρόγραμμά μου» για τη νέα σεζόν, να ρυθμίσω κάθε ώρα της ημέρας  –ακόμα και της νύχτας για να προλαβαίνω, ώστε τα πάντα να κυλίσουν ορθώς.

Αυτό, όμως, δεν μάς μάθανε να κάνουμε από πιτσιρίκια; Πόσα ωρολόγια και εβδομαδιαία προγράμματα έχετε φτιάξει στη ζωή σας; Πόσες ατζέντες και ημερολόγια έχετε γεμίσει με δουλειές που έχετε να κάνετε; Πόσες σημειώσεις έχετε κρατήσει στο κινητό ή στον υπολογιστή για να μην ξεχάσετε να κάνετε κάτι; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τις ώρες που  έχετε περάσει διαβάζοντας για να δώσετε εξετάσεις ή για να βελτιωθείτε στη δουλειά σας; Και εν τέλει πόσες φορές την ημέρα οφείλετε να είστε σε εγρήγορση, διότι κάποιος ή κάποια θα βρίσκεται απέναντί σας για να σας κρίνει και να σας αξιολογήσει;

Θα μου πεις, για να θέσεις αυτονόητα ερωτήματα γράφεις αυτό το κείμενο; Ξέρεις, νομίζω πως τελευταία ξεχνάμε να αναρωτηθούμε για πολλά αυτονόητα. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, πλέον, τίποτα δεν είναι σταθερό (όχι ότι ήταν και ποτέ). Τα πάντα γύρω μας είναι ρευστά και μόνιμα υπό διαπραγμάτευση. Με εξαίρεση τη σταθερή αστάθεια που έχει γίνει αυτονόητη και παρουσιάζεται ως σταθερότητα.

Σε μπέρδεψα;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο δυτικός άνθρωπος (ναι, πάλι σε αυτόν οδηγούμαστε), κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο προτεραιότητα –ή καλύτερα αυτοσκοπός, είναι να γεμίζουμε ατζέντες με υποχρεώσεις: να αριστεύσουμε στο σχολείο, να σπουδάσουμε στο πανεπιστήμιο, να δουλέψουμε για να είμαστε «παραγωγικοί» ανεξάρτητα από το κόστος, να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά, να τα μεγαλώσουμε ως γονείς-θεοί και –ασφαλώς– να τους μεταδώσουμε όλη αυτή τη… μετα-παράδοση!

Και μέσα σε όλη αυτή την ασταμάτητη κίνηση, δεν προλάβαμε ποτέ να διαβάσουμε το βιβλίο που θέλαμε γιατί απλά μας γοήτευσε, να ακούσουμε όλη αυτή τη μουσική που ονειρευόμασταν, να ταξιδέψουμε έστω σε έναν από τους μακρινούς προορισμούς μας που είχαμε στο top 10, να διαγράψουμε την έννοια του top 10, να ρισκάρουμε, να ερωτευτούμε και να πληγωθούμε ζώντας το ολοκληρωτικά.

Τα τελευταία βράδια του Αυγούστου σηματοδοτούν ότι αποτύχαμε για ακόμα μία φορά να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον ρημάδι πολιτισμό μας, άρα και σε εμάς τους ίδιους.   

https://www.youtube.com/watch?v=TaUUYV7wKos

Μαρία Πακτίτη

(Συνολικές Επισκέψεις 145, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Μαρία Πακτίτη 20 Articles
H Μαρία Πακτίτη είναι παραγωγός στο www.trollradio.gr. Την ακούτε καθημερινά 12:00 - 14:00

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*