28/03/2024

Μη κοιτάζεις πίσω. Θα μελαγχολήσεις…


Ακούς την ίδια λίστα σχεδόν κάθε δυο ώρες. Αλλάζει μόνο η συχνότητα άντε και η φωνή κάποιου που νομίζει ότι είναι παραγωγός ραδιοφώνου. Οι επιλογές των περισσότερων εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων παραπέμπουν σε άθλιο copy paste.

Έπαιξες κι έχασες. Ψάχνεις ποιότητα αλλά δεν περισσεύει.

Με όπλο σου το σταγονόμετρο αναζητάς το σταθμό που θα μεταδώσει κάτι που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Τι είναι πάλι αυτό αναρωτιέσαι. Υπάρχει τέτοιος προσδιορισμός στο τραγούδι; Έχουν ημερομηνία λήξης οι δίσκοι οι καλλιτέχνες τα συγκροτήματα; Είναι όπως τα προϊόντα που αγοράζω στο σουπερ μάρκετ αναρωτιέσαι…

Μη το κουράζεις. Να σε διευκολύνω.

Αν κάνεις τη κίνηση να ψάξεις ένα ξένο ραδιόφωνο ή ένα σταθμό που εκπέμπει δορυφορικά ή τέλος πάντων αν δοκιμάσεις τη τύχη σου κάπου στο ίντερνετ είναι προφανές ότι θα πέσεις πάνω σε εκπλήξεις.

Ακούγοντας ένα σταθμό της Ελβετίας για παράδειγμα θα δεις ότι ποπ δεν είναι μόνο ο Ed Sheeran ο Justin Bieber και η Katy Perry. Που σε τελική ανάλυση είναι σούπερ ονόματα σήμερα σε σύγκριση με διάφορα σκουπίδια που έρχονται με θράσος από το πουθενά να διεκδικήσουν μέρος από το χρόνο σου.

Αν περάσεις τον Ατλαντικό και πας απέναντι και πέσεις πάνω στο χαμό των ραδιοφωνικών σταθμών των ΗΠΑ θα ανακαλύψεις ονόματα σχήματα και καλλιτέχνες που οι ντόπιοι φωστήρες τα σνομπάρουν απλά γιατί δεν τα γνωρίζουν.

Αν μπεις στο παιχνίδι και δοκιμάσεις τη τύχη σου ως ακροατής Βρετανικών ραδιοσταθμών μπορεί να νιώσεις πολύ άσχημα που είσαι θέλοντας και μη κολλημένος σε δίωρα που έχουν τη σφραγίδα της επιλογής από τεμπέληδες που νομίζουν ότι είναι διευθυντές προγράμματος. Για να μη το χοντρύνω περισσότερο και μιλήσω για πιθανά συμφέροντα που ίσως και να κρύβονται πίσω από συγκεκριμένες μεταδόσεις και εκπομπές…

Αν τολμήσεις και ρίξεις μια ματιά στην εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει για το άλμπουμ των The Beatles που έχει τίτλο Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band  είναι βέβαιο ότι θα μείνεις εκστασιασμένος. Αν κοιτάξεις το προχωρημένο Pop Art εξώφυλλο του άλμπουμ που δείχνει τους Beatles περιτριγυρισμένους από ένα πλήθος ηρώων σε ένα 3D κολάζ και το οποίο είναι δημιουργία των Peter Blake και Jann Haworth σε συνεργασία με την προχωρημένη τετράδα που έφερε επανάνασταση στη μουσική θα μελαγχολήσεις. Η ειδική επανακυκλοφορία αυτού του αριστουργήματος των σκαθαριών, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του, απλά αποδεικνύει πόσο φτωχή είναι η σημερινή μουσική χωρίς φυσικό προϊόν.

Μη ξεχνάς δύσπιστε φίλε μου ότι  παντού κυριαρχεί το downloading και ο ψηφιακός ήχος και δεν περισσεύει χώρος για φαντασία και πρωτοτυπία από πλευράς σημερινών δημιουργών.

Αν δεις τα εξώφυλλα των Rolling Stones θα νιώσεις άβολα. Αν κάνεις το λάθος να συγκρίνεις με το σημερινό χάλι δίπλα σου όλα εκείνα τα αριστουργήματα των Doors  του Santana του Hendrix των Metallica ή αν παρατηρήσεις το σκεπτικό των άλμπουμ του Jackson στα 80΄s ή τη μαγεία των εξωφύλλων του Steve Wonder για παράδειγμα θα στενοχωρηθείς πολύ. Αν  προσέξεις τις μοναδικές συνθέσεις που κοσμούσαν δουλειές ονομάτων, μικρών και μεγάλων, στα 70’s στα 80’s αλλά και στα 90’s είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις άσχημα.

Μη τολμήσεις να κατηγορήσεις τον εαυτό σου το φίλο σου τη φίλη σου το γιό σου τη κόρη σου λέγοντας τους ότι είναι θύματα της μόδας του βινυλίου. Μη κάνεις το λάθος να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλό σου και πείσεις τον εαυτό σου λέγοντας «εντάξει μωρέ τώρα είναι όλα πιο εύκολα και απλά με την ψηφιακή μορφή της μουσικής». Απλά κάτσε και κούρασε λίγο το μυαλό σου. Προσπάθησε να δεις στην ψηφιακή εκδοχή του άλμπουμ που κατεβάζεις, νόμιμα ή παράνομα δεν το αναλύω εδώ είναι μεγάλη ιστορία, από το ίντερνετ. Υπάρχει τίποτα μαγικό που μπορεί να κρύβεται εκεί; Χλωμό έτσι; Τι θα μείνει. Τι θα σου αφήσει. Τι θα δείξεις σε πέντε σε δέκα σε τριάντα χρόνια στο παιδί σου στο εγγόνι σου στον εαυτό σου σε τελική ανάλυση. Την απάντηση τη γνωρίζεις.

Τίποτα.

Πέρα από ένα ψυχρό file σε ένα γιγαντιαίο σκληρό, εξωτερικό ή εσωτερικό δεν παίζει ρόλο, δίσκο τίποτα απολύτως.

Μη το ψάξεις περισσότερο. Κούρασε λίγο τον εαυτό σου. Ανακάλυψε πάλι τη μαγεία της μουσικής που κάποιοι υπόγραψαν παλιά. Δες και όλες τις κλοπές που έχουν γίνει στα «σημερινά» χιτ για να το εμπεδώσεις.

Στο τέλος θα μπεις στη διαδικασία της αναζήτησης. Θα είσαι αχόρταγος και άπιστος Θωμάς. Δεν θα σε καλύπτει η λίστα του αστερίσκου που παριστάνει τον υπεύθυνο προγράμματος και ακούει προσεκτικά ότι του λέει το αφεντικό για να μη χάσει το μεροκάματο της πείνας που τον έχουν υποχρεώσει να παίρνει. Θα δοκιμάσεις να βρεις τη μαγεία που κρύβεται στα εξώφυλλα στα οπισθόφυλλα στα εσωτερικά των άλμπουμ, Κι όχι μόνο στα βινύλια. Ακόμη και στα cd. Αν το κοιτάξεις θα δεις ότι εδώ και χρόνια οι καθ ύλη αρμόδιοι κάνουν απόπειρες να εντάξουν μέρος από το εκπληκτικό artwork  των αρχικών εκδόσεων και σε εκδόσεις cd.

Παράλληλα το γεγονός ότι οι πωλήσεις βινυλίου έχουν πάρει πλέον κατά πολύ τα πάνω τους παντού αποτελεί μια ακόμη σαφή απόδειξη του γεγονότος ότι ο ακροατής, σε κάθε σημείο της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά και αλλού, δεν θέλει να τρώει πλέον κουτόχορτο.

Δες το προσεκτικά. Άκου προσεκτικά. Μετά μπορείς να μελαγχολήσεις προσεκτικά. Ελεύθερα…


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*