Μια άλλη Θήβα – Είδα φέτος

Μια άλλη Θήβα – Είδα φέτος την παράσταση-σταθμό που δεν πρέπει να χάσει όποι@ αγαπάει το θέατρο!

Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» είναι ένας θεατρικός θρίαμβος που συνεχίζει το ταξίδι του για δεύτερη χρονιά στην αθηναϊκή θεατρική πραγματικότητα στο Θέατρο Πόρτα.

Η παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θeοδωρόπουλου με τους Δημήτρη Καπουράνη και  Θάνο Λέκκα είναι μια σημαντική συνάντηση του αθηναϊκού κοινού με τον σπουδαίο συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο και το γεμάτο δυναμισμό έργο του που απολαμβάνουμε χάρη στη μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική).

Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο στο έργο του μελετά την πατροκτονία, την αντρική καταπίεση, τη βία, τη φτώχεια, το έγκλημα αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί έναν ιδιαίτερο «διάλογο» για το ίδιο το θέατρο που φτάνει μέχρι τις απαρχές του, την αρχαία τραγωδία.

Οι πρωταγωνιστές μάς περιμένουν, όσο μπαίνουμε στο θέατρο και τακτοποιούμαστε στις θέσεις μας.
Ο Μαρτίν – Δημήτρης Καπουράνης, ο πατροκτόνος, αλλά και ο Φεδερίκο, ο ηθοποιός που θα παίξει τον πατροκτόνο βρίσκεται μέσα σε ένα κλουβί με μια μπασκέτα. Πρόκειται για μια αυλή των φυλακών. Κάνει ασκήσεις, ρίχνει μπαλιές.

Έξω από το κλουβί, ο Θάνος Λέκκας, μας κοιτάζει. Είναι ο συγγραφέας του έργου, που έχει κανονίσει να το κάνει θεατρικό, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πατροκτόνο. Υποτίθεται ότι έχει «κερδίσει» την γραφειοκρατία και τα έχει καταφέρει…  Μετά το δεύτερο κουδούνι αρχίζει να μας καθοδηγεί να χειροκροτούμε όταν μπαίνει καλάθι. Μας βάζει να κάνουμε το κύμα. Μάταια.

Το τρίτο κουδούνι χτυπάει και η παράσταση αρχίζει.

Father / Yes son / I want to kill you απαγγέλλει τραγουδώντας ο Τζιμ Μόρισον στο The End και πάντα ο στίχος αυτός έχει μια καταλυτική δύναμη όταν τον σκεφτείς. Δεν ακούγεται στην παράσταση, μην μπερδευτείς. Στο δικό μου κεφάλι ηχεί πάντα όταν υπάρχει σχετικό ερέθισμα.
Όλοι μας κάποια στιγμή, κάπως, «σκοτώνουμε τον πατέρα μας στη νεότητά μας για να φτάσουμε να γίνουμε περίπου όπως αυτός μεγαλώνοντας.
Εδώ ο ήρωας σκοτώνει κυριολεκτικά έναν πατέρα κακοποιητή και όταν ο συγγραφέας του έργου του μιλάει για τον Οιδίποδα, ο αγράμματος Ουρουγουανός πατροκτόνος πολύ άμεσα, με την αφέλεια της νιότης που έχασε από τον τρόπο που τον μεταχειριζόταν ο πατέρας του είπε: Μα δεν το ήξερε ότι σκότωνε τον πατέρα του. Εγώ ήξερα ποιον σκοτώνω.

Και πάνω εκεί χτίζεται ένας σχεδόν δοκιμιακός διάλογος του Σέρχιο Μπλάνκο με τη σύγχρονη λογοτεχνία και την αρχαία τραγωδία, δείχνοντας τη δεινότητα του συγγραφέα. Μέσα όμως από μια διαδικασία που είναι μακριά από διδακτισμούς και δασκαλίστικες ατάκες. Η σχέση του συγγραφέα με τους δύο ήρωές του, τον κατάδικο και τον ηθοποιό που θα τον υποδυθεί είναι αυτή μέσα από την οποία βλέπουμε όλη την αντρική περιπέτεια που θέλει να μας μεταφέρει ο συγγραφέας.

Ο τρόπος που σαν παζλ σχηματίζεται η σχέση των δύο βασικών ηρώων, του κατάδικου με τον συγγραφέα του έργου που γράφεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια εξαιρετική στιγμή στις ερμηνείες των δύο ηθοποιών.

Τόσο το κείμενο όσο και η σκηνοθεσία διαθέτουν έναν εξαιρετικό ρυθμό. Είναι ένα σώμα οι δύο ηθοποιοί που πάλλεται και παρασύρει στην αγωνία, το δράμα, την απογοήτευση, το πείσμα εμάς τους θεατές που γινόμαστε συμμέτοχοι αυτής της θεατρικής μυσταγωγίας.

Οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών και κυρίως του Δημήτρη Καπουράνη ως πατροκτόνου είναι καθηλωτικές και μας κάνουν τελικά μέρος αυτής της πολύ ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσεται στο «κελί»/ γήπεδο του Μπάσκετ και στη σκηνή του θεάτρου.

Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» είναι η παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς θεατρόφιλος. Παίζεται στο Θέατρο Πόρτα για δεύτερη σεζόν και σχεδόν κάθε παράσταση είναι sold out.

Θα φύγετε τόσο γεμάτοι θέατρο και συναισθήματα από το θέατρο!

Γιάννης Καφάτος

Όλες οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Πάτροκλου Σκαφίδα

Πληροφορίες για την παράσταση – Εισιτήρια

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top