Μια γιορτή στο δημοτικό σχολείο της κόρης μου

Μια γιορτή στο δημοτικό σχολείο της κόρης μου – Γιορτή των πολιτισμών

Είμαι πολύ περήφανος για το δημόσιο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά μου.

Το 1ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου πάντα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει, να μας συγκινεί και να μας γεμίζει περηφάνια. 

Φέτος η γιορτή του σχολείου, για το τέλος της σχολικής χρονιάς ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι 27 διαφορετικών πολιτισμών. 

Παιδιά από 27 διαφορετικές χώρες φοιτούν παρέα. Μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς, ή και οι δύο να μιλάνε και άλλη γλώσσα, να γεννήθηκαν αλλού. Τα παιδιά μας όμως είναι συμμαθητές. 
Κάθονται στα ίδια θρανία, γελάνε, παίζουν, μαλώνουν, φιλιώνουν. Ό,τι  κάνουν τα παιδιά δηλαδή.
Η γιορτή του σχολείου ήταν μια γιορτή για να τιμηθούν όλες οι χώρες –δεύτερες πατρίδες – των παιδιών. 
Γνωρίσαμε τις 27 πατρίδες, γευτήκαμε τις παραδοσιακές τους γεύσεις, ήπιαμε τα ποτά τους, είδαμε φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό. Είδαμε χορούς με παραδοσιακές στολές, ακούσαμε μπαμπάδες σε τραγούδια που μπορεί να μην καταλαβαίναμε τα λόγια τους αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία.
Καμαρώσαμε τα παιδιά μας.
Ο χάρτης με τα φωτεινά σημεία όλων των πατρίδων των παιδιών που μεγαλώνουν με την ελληνική παιδεία και τις προσπάθειες των δασκάλων τους ήταν πιο φωτεινός κι από την πανσέληνο που σηκώθηκε στον ορίζοντα πέρα από τη μάντρα του σχολείου. 
Οι φωνές όλων των παιδιών σκέπασαν κάθε κραυγή μίσους που συναντάς στην καθημερινότητα πλέον από τους κάθε είδους φασίστες που θέλουν να μας μάθουν το δικό τους μοναδικό μάθημα: τον φόβο και τον τρόμο. 
Είμαι πολύ περήφανος για τους δασκάλους των παιδιών μου στο δημόσιο σχολείο του Παλαιού Φαλήρου. Μαθαίνουν στα παιδιά να είναι παιδιά, να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκτιμούν χαρακτήρες, να σέβονται το περιβάλλον, να μην ξεχωρίζουν τον απέναντι από τη γλώσσα που μιλάει ή το χρώμα του. 
Κάθε χρόνο όταν τελειώνει μια σχολική γιορτή λέω ένα μεγάλο μπράβο στους δασκάλους που ασχολούνται με τα παιδιά μας, που τα ανέχονται (γιατί τα παιδιά μερικές φορές μπορούν και να σε τρελάνουν), που τα φροντίζουν.
Φέτος νομίζω ότι έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη. Φέτος με τη γιορτή που έστησαν «έκαναν»  ένα μάθημα σε ολόκληρη τη γειτονιά. Δίδαξαν το αυτονόητο: ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και αυτό μας ενώνει. Αυτό ήταν το μήνυμα στα δύο λόγια του διευθυντή και του Δημάρχου. Δεν μίλησαν πολύ, ξέρεις αυτά τα βαρετά τυπικά. Δύο κουβέντες και καλές και μετά άφησαν τα παιδιά να μας ταξιδέψουν.
Να σου εξομολογηθώ ότι είχα έναν φόβο: Το Παλαιό Φάληρο έχει πολλούς χρυσαυγίτες – όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Φοβήθηκα μην τολμήσουν να ρίξουν τη σκιά τους σε αυτό το πολυπολιτισμικό πανηγύρι. Κακώς! Αυτοί οι τύποι είναι ικανοί μόνο να κάνουν τους νταήδες αν βρουν κάποιον μοναχό του, στο σκοτάδι. Εμείς στη γιορτή ήμασταν πολλοί. Και είχαμε τα φωτάκια του χάρτη και τα παιδιά μας που έλαμπαν με το φως τους. Δεν θα τολμούσαν! 

Ελπίζω τα παιδιά μας, μεγαλώνοντας να ρίχνουν πάντα το φως τους σε κάθε «σκοτάδι».

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top