06/12/2023

«Μην κλείνετε τα μάτια» – Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Μην κλείνετε

Έναρξη της δίκης για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Με το παρόν Δελτίο Τύπου, οι υπογράφουσες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ενημερώνουν για την έναρξη της δίκης για την άγρια δολοφονία του φίλου και συντρόφου μας Ζακ Κωστόπουλου την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο έτη μετά τη δολοφονία δεν έχει ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), η οποία διατάχθηκε σε βάρος των αστυνομικών που τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν βίαια παρά την ημιθανή του κατάσταση.

Ακόμη, τις επόμενες μέρες τα ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός εκ των δραστών να καθαρίζει ήσυχος το χώρο της δολοφονίας, ασύλληπτος, ενώ δημοσιογράφοι έκαναν δημοσκόπηση για το εάν η κοινωνία συμφωνούσε με τη δολοφονία ή όχι.Η άγρια δολοφονία του, με κλωτσιές στο κεφάλι ανάμεσα στα συντρίμμια μιας σπασμένης τζαμαρίας μπροστά στα μάτια δεκάδων εγκληματικά αμέτοχων περαστικών, αποτελεί για εμάς αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας, που γιγαντώθηκε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία.

Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Η βαναυσότητα της δολοφονίας είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει πέσει η κοινωνίας μας, μία κοινωνία στην οποία μία τζαμαρία αξίζει όσο μία ζωή.Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη αυτής της δίκης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ.

Ζητάμε:Από τα ΜΜΕ να αναδείξουν τη σημασία της δίκης αυτής με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο. Να επανορθώσουν για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την δολοφονία τον πρώτο καιρόΑπό την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλληλέγγυα στο Ζακ και στη μνήμη τουΑπό το κράτος να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του και για τη δολοφονία αλλά και για τη μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψής της.

Ζητάμε από όλους, όλες και όλα, όπως και ο Ζακ ζητούσε την ημέρα της δολοφονίας του:ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Οι οργανώσειςColour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων ΑθήναςAthens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ΑθήναςThessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ΘεσσαλονίκηςΟικογένειες Ουράνιο ΤόξοΟμοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕΠολύχρωμο ΣχολείοProud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & ‘ΑνωΛΟΑΤ ΑμεΑ


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*