05/12/2023

«Μητέρες», μια ματιά στον πόνο της απώλειας – Η μικρού μήκους ταινία του Γιάννη Κωσταβάρα ελεύθερη στο youtube

Μητέρες

Η ταινία μικρού μήκους ΜΗΤΕΡΕΣ, η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του Γιάννη Κωσταβάρα, μετά από ένα πετυχημένο ταξίδι σε φεστιβάλ του εξωτερικού , είναι ελεύθερη για δημόσια προβολή στο Youtube.

Τρεις μητέρες μιλάνε στο φακό του σκηνοθέτη. Η μια για ό,τι πιο σκληρό μπορεί να συμβεί σε γονιό: να χάσει το παιδί του. Οι άλλες δύο μητέρες μιλάνε ως μάνες των δολοφόνων.
Μέσα στα δέκα υπέροχα λεπτά η ταινία περιγράφει ένα αποτρόπαιο γεγονός μέσα από τα μάτια τριών μητέρων. Πρωταγωνίστρια στην ταινία είναι κάθε μάνα αυτού το κόσμου.
Ο σκηνοθέτης δεν ενδιαφέρεται να μας παρουσιάσει το περιστατικό όπως θα το έβλεπαν τα media, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή η αστυνομία. Επικετνρώνει στη μάνα, στις Μητέρες και καταφέρνει να φτιάξει μια σπαρακτική κραυγή.

Μου άρεσε ο τρόπος που έκοβε τις διηγήσεις και τα ατμοσφαιρικά πλάνα του.
Κυρίαρχο ρόλο στην δημιουργία της απαραίτητης ατμόσφαιρας παιζει και η μουσική του αγαπημένου RSN (που ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ)

Η φόρμα είναι διαφορετική, αφού στην ταινία μιλάνε μόνο οι μητέρες και πουθενά τα παιδιά οδηγώντας τον θεατή να δει τον πόνο της ΜΑΝΑΣ απο τρείς διαφορετικές όψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόβες των γυρισμάτων έγιναν διαδικτυακά (!) την περίοδο της πρώτης καραντίνας και όλοι οι ηθοποιοί και συντελεστές δούλεψαν αφιλοκερδώς για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας.

(Port Blair International Film Festival, Accolade Global Film Competition, Florence Film Awards, Montreal Independent Film Festival, Hyderabad International Film Festival, Night of Drama Shorts,Moody Crab Film Fest)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Θεοδώρα Σιάρκου
Νεκταρία Γιαννουδάκη
Ηλέκτρα Γεννατά

ΧΡ.ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ Α.ΜΑΚΡΗ, Θ.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, Α.ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ, Θ.ΚΟΥΤΣΑΝΔΡΕΑΣ, Ν.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, Γ.ΣΠΑΝΟΣ, Μ.ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, Ρ.ΑΒΝΤΟΥΛΙ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ
ΚΕΙΜΕΝΑ: ΚΛΑΙΡΗ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ
ΔΙΕΥΘ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: RSN
CAMERA: Ι.ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΗΧΟΥ: Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Β.ΜΠΑΛΤΣΑΣ, Α.ΛΙΓΚΟΥ
ΒΟΗΘ.ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ν.ΒΑΡΒΑΡΟΓΛΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Ε. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
ΜΑΛΛΙΑ: Ν.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
POST PRODUCTION: BEZIER – Γ. ΓΛΥΝΟΣ
COLOR GRADING: Μ. ΣΑΡΔΗΣ
SOUND STUDIO: Κ. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ – DNA LAB
ΔΙΕΥΘ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Γ.ΒΑΓΕΝΑΣ
ΑΦΙΣΑ: TILL NOON – Χ. ΓΚΟΛΦΗΣ


mm
About Γιάννης Καφάτος 2165 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*