Μόνη μας πατρίδα η γελοιότητα

Η πρόσφατη ιστορία του Ψωμιάδη- Ζορό στη διαφήμιση των Jumbo δεν προκαλεί κάποια έκπληξη. Πολιτικοί σαν τον Παναγιώτη Ψωμιάδη έχουν ως βασικό σπορ την αυτογελοιοποίηση, η οποία βέβαια ήταν εξαιρετικά αποδοτική για την πολιτική τους καριέρα. Μαγκιά, παιδί του λαού, Ζορό, θρησκεία, ακροδεξιές κορώνες, πατρίδα, Πόντος, σκυλάδικο, όλα στο μπλέντερ για να βγει ο «λαϊκός ηγέτης». Αυτό δεν το λέμε εμείς, έτσι αυτοαποκαλείται, την ώρα που μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο.

Αν ήταν ο μόνος με τέτοιες «ανησυχίες», που έπαιρνε μάλιστα τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με συντριπτικά ποσοστά, θα μιλούσαμε απλώς για έναν γραφικό. Αλλά το είδος ενδυμεί εδώ και χρόνια στη χώρα και ανάλογα με την περίσταση κυριαρχεί. Μήτρα της ακροδεξιάς, ψευδοπατριωτικής γελοιότητας ήταν το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο ένας αστέρας ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν γνωστός στους περισσότερους ως μία τσιρίδα των τηλεπωλήσεων, άλλαξε κατηγορία και μαζί με τον φασίστα καριέρας, Μάκη Βορίδη, συνέχισαν στη Ν.Δ. Άλλα αστέρια που έμειναν έξω από τη Βουλή , ο Βελόπουλος, ο Αϊβαλιώτης συνεχίζουν ακάθεκτοι μέσω των τηλεοπτικών δεκτών, να κάνουν «μαθήματα Ιστορίας»- σύνηθες βίτσιο» των επαγγελματικών «πατριωτών», να αποκαλύπτουν συνωμοσίες- πάντα κατά του Έθνους- και να πωλούν από βιβλία μέχρι καλσόν, πάντα με άρωμα «πατρίδα και γραφικότητα».

Άλλος ένας αστέρας της trash tv ο Βασίλης Λεβέντης πουλάει «πατρίδα» και «Μακεδονία ξακουστή». Και όσο οργίζεται «για τα ιερά και όσια» τόσο περισσότερο θυμίζει Κανάλι 67, όταν μοίραζε καρκίνους και άφθονο γέλιο, όταν κανείς δεν είναι διανοηθεί ότι θα περάσει το κατώφλι της Βουλής.

Η υπόθεση της ονομασίας των γειτόνων βγάζει για μία ακόμα φορά όλον αυτόν τον θίασο στην επιφάνεια. Μαζί με φιλόδοξους ακροδεξιούς στρατηγούς, μαζί με απλούς γραφικούς, που πιστεύουν ότι μια στολή Μακεδονομάχου ή μια φουστανέλα, τους κάνει περισσότερο πατριώτες από τους άλλους, μαζί με μια Εκκλησία, που στο μεγαλύτερο της μέρος κολακεύει τέτοιες εικόνες, όταν δεν τις δημιουργεί, πορευόμαστε στον 21ο αιώνα, με την αισθητική και την ανάγνωση της πατρίδας και της Ιστορίας με όρους χουντικού καρακιτσαριού.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι περιθωριακό, δεν μένει στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά γίνεται mainstream. Με έντονη τη αίσθηση της ανατριχίλας βλέπεις αυτό το “πατριωτικό” καρναβάλι να γίνεται κυρίαρχος άξονας του μέλλοντος σου. Και αυτό δεν είναι καθόλου αστείο.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top