20/01/2022

Monograms «Living Wire» Δισκοκριτική, από τον Πάνο Γιαννόπουλο

Monograms «Living Wire»

Σήμερα θα αναφερθώ σε μια μπάντα που άκουσα πριν δυο μήνες και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Μιλάω για τους Monograms που στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2019 κυκλοφόρησαν τον δίσκο Living Wire.

Τώρα θα μου πεις το καθυστέρησα λίγο αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άσε που σε λίγες μέρες θα πέσω και στη φάση της επιλογής των καλύτερων δίσκων τις χρονιάς και θα τους αδικούσα πιθανότατα.

Αλλά για να έρθουμε στο θέμα μας: Οι Monograms μας έρχονται από την Νέα Υόρκη και υπάρχουν σαν σχήμα απο το 2017 με ιθύνων νου και δημιουργό τους τον Ian Jacobs.
Το Living Wire είναι ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος τους, μετά το Fade Down Silence του 2018 και τις ενδιάμεσες κυκλοφορίες δυο Single.
Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από αυτό που λέμε Indie Rock, με την έννοια που έχει καθιερωθεί βέβαια πιο πολύ από το κύμα του Post-Punk Revival
τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Οι αναφορές τους είναι κυρίως σε 80s φόρμες απο New Wave και Post-Punk με μια πιο φρέσκια οπτική και μια δόση από ηλεκτρονικά στοιχεία. Σε αυτό το δίσκο έχουμε οκτώ κομμάτια τα οποία διαρκούν ένα μισάωρο στο σύνολο τους, τόσο όσο χρειάζεται για να μας κάνει να πατήσουμε ξανά το Repeat όταν τελειώσει η πρώτη ακρόαση.
Όταν ξεκίνησα να ακούω λοιπόν το δίσκο το εναρκτήριο Buzz Choir με έκανε να θυμηθώ κάτι από την πρώτη καλή περίοδο των Editors.
Στην πορεία βέβαια και με το Sounds Like Mean Spirit να ακολουθεί κατάλαβα πως οι μουσικές αλχημείες που κάνουν οι Monograms με τα είδη που ανέφερα παραπάνω τους δίνουν μια ξεχωριστή ταυτότητα.
Όπως και στη συνέχεια με το Don’t Fight for It που μας πάει σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια σε σχέση με τα προηγούμενα κομμάτια, παρεμπιπτόντως ήταν και το μόνο Single προπομπός του δίσκου.

Τα κομμάτια κινούνται κατά βάση σε Mid Tempo ρυθμούς με λίγες εκρήξεις και κάπως έτσι φτάνουμε στο Nose Dive και στη μέση του δίσκου και αμέσως μετά σκυτάλη παίρνει το πιο ρυθμικό Common Circles με το μπάσο να αναλαμβάνει τον κύριο ρόλο. Οι ρυθμοί ξανά πέφτουν με το Century και η διάθεση ανεβοκατεβαίνει πάλι με το πιο Rock Garbage Can.
Κλείσιμο με τον σχεδόν τελείως ηλεκτρονικό και αρκετά ενδιαφέρον Pirate Government, Inc που ίσως μου τράβηξε και πιο πολύ την προσοχή από όλο τον δίσκο.

Στα τεχνικά του δίσκου η παραγωγή χαρακτηρίζεται λιτή και μινιμαλιστική μάλλον βασισμένη σε αντίστοιχες του ήχου αυτού όπως έχουμε συνηθίσει και από άλλα σχήματα της σκηνής. Στην προκειμένη περίπτωση ανήκει στον Ian Jacobs και τον Ben Rice όπως αναφέρεται και στα Credits του δίσκου ο οποίος έχει κάνει και την ηχογράφηση και τη μίξη στα Degraw Sound και Hemlock House Studio στο Brooklyn. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον ηχολήπτη/παραγωγό δεν βρήκα.

Τέλος, τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε και και αγοράσετε μέσα από το Bandcamp της μπάντας μαζί με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους και κυκλοφορεί και σε βινύλιο από την ανεξάρτητη Αμερικάνικη εταιρεία PaperCup Music.

Σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για τους φαν του είδους το Living Wire που θα ικανοποιηθούν αλλά ακούγεται και άνετα από κάποιον μη σχετικό με τη σκηνή.

Βαθμολογία: 7/10

Πάνος Γιαννόπουλος

(Συνολικές Επισκέψεις 56, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*