29/03/2024

Mundial τέλος…a bientot

Mundial τέλος

Φέτος στο μουντιάλ είδαμε στη πράξη τι σημαίνει αιφνίδιος θάνατος του σουπερσταρ.

1998 καλοκαίρι. Είμαι Θεσσαλονίκη για κάτι αγγαρείες επαγγελματικές και ευτυχώς περνάω αρκετές ευχάριστες ώρες σε ένα στούντιο πολύ προχωρημένο για την εποχή εκείνη που έχει ο Τζιμμυ Μπιτζένης. Ο Δημητρης ο οποίος έχει γράψει τη δική του ωραία ιστορία στο χώρο της Ελληνικής ποπ με το σχήμα Proxies που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80.
Στη παρέα εκείνη την ημέρα που παίζεται ο τελικός του Μουντιάλ έχει προστεθεί και ο βορειοελλαδιτης κολλητός μου ο Νίκος Γουλιάς.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει καθώς υποστηρίζουμε άπαντες τη Γαλλία κόντρα στο ρεύμα της εποχής εκείνης που “παιζει” μόνο Βραζιλία. Έτσι σε κάθε ευκαιρία των τρικολόρ σηκώνουμε τη γειτονιά στον αέρα.
Βραζιλία – Γαλλία 0-3 με σκορ ημιχρόνου 0-2 στο γήπεδο: «Σταντ ντε Φρανς».
Παρίσι, 12 Ιουλίου 1998. 80 χιλιάδες θεατές απολαμβάνουν δυο απίθανες ομάδες.
Ταφαρέλ, Καφού , Ζούνιορ , Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο, Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο ξεχωρίζουν απο τη μία.
Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ, Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ, Βιεϊρά κλέβουν την παράσταση απο την άλλη.
Ζιντάν και Πετί τοτε οι σκόρερ. Τα πανηγύρια στο τέλος με κεντρικό ήρωα τον Φαμπιαν Μπαρτεζ ακόμη τα θυμάμαι.

Από τότε κύλησε πολύ νερό.
Βγήκαν αστέρες παιχταράδες και σούπερ σταρ. Στο χορτάρι έπεσαν αμέτρητα εκατομμύρια κι ο κόσμος γέμισε είδωλα αληθινά και δήθεν.
Ανάμεσα τους είδωλα οπως ο Μπέκαμ και αλλοι. Και να που φέτος φτάσαμε 20 χρόνια μετά να δούμε πάλι τους Γάλλους να σηκώνουν θριαμβευτικά το τρόπαιο. Φέτος το περίμενα. Πιο πολύ από το 1998.
Η παντελής απουσία των απολυτων σταρ άλλωστε στο φώναζε από την αρχή.
Αντίο Μέσι. Αντίο Κριστιάνο Ροναλντο. Αντίο Νειμαρ…
Παρελθόν επίσης το μέτριο ποδόσφαιρο με τις υπολογισμενες απο πρίν μαγκιές και οι πατέντες με τις δουλεμένες φάσεις και τις κομπίνες με όλες τις βαρετές κινήσεις. Πάνε πια όλα αυτά τίναξαν τα πέταλα…
Ούτε το πυροτέχνημα της Αγγλίας δεν άντεξε στη Ρωσία φέτος ούτε η άθλια μετριότητα της Πορτογαλίας ούτε τα λίγα ξεσπάσματα των Βραζιλιανων.
Τίποτα απολύτως.
Φέτος είδαμε στη πράξη τι σημαίνει αιφνίδιος θάνατος του σουπερσταρ. Παρακολουθήσαμε την αποκαθήλωση όλων σχεδόν των μεγάλων ονομάτων.
Ζήσαμε όμως παράλληλα και τη γέννηση νέων ηρώων με ελαφρώς πιο χαμηλό προφίλ αλλά τεράστια ποδοσφαιρική αξία, όπως ο πιτσιρικάς Μπαπε, που στα 19 του έφερε φρέσκο αέρα σε ένα πολύ δύσκολο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Είδαμε επίσης ότι πολύ δύσκολα, αν όχι ποτέ, θα ξανάρθουν μέρες δόξας ημιθεων όπως συνέβαινε παλιά.
Τιτάνες όπως ο Πελέ ο Μαραντόνα αλλά και περιπτώσεις κάποιων άλλων κολοσσών οπως ο Τζωρτζ Μπεστ σίγουρα δεν θα ξαναβγούν ποτέ.
Ζινταν αποκλείεται να ξανασκασει στον ορίζοντα. Το παιχνίδι πλέον θα είναι βασισμένο στις εμπνεύσεις των προπονητών και των μετρ της κομπινας της θεωρίας και της διδασκαλίας που θα προσπαθούν να βγάλουν στην επιφάνεια ήρωες όπως ο Καβανι ο Μπαπε ο Μοντριτς.
Παίκτες δηλαδή που μετά από είκοσι χρόνια μάλλον δεν θα τους αναπολείς με τίποτα.
Πόσοι είναι αυτοί οι προπονητές; Ελάχιστοι. Όπως ο Γάλλος φέτος. Ο Ντιντιέ Ντεσάν έγινε ο τρίτος που κατακτά το Μουντιάλ ως παίκτης και ως προπονητής. Το πήρε το 1998 και το έκανε και τώρα φυσικά.
Ο πρώτος που είχε πετύχει αυτό το απίθανο ρεκόρ ήταν ο Μάριο Ζαγκάλο με την Βραζιλία. Δύο φορές το 1958 και το 1962 το κατέκτησε ως παίκτης και το 1970 ήρθε η σειρά του να το πάρει ως προπονητής εγκαινιάζοντας έτσι το κλειστό κύκλωμα των κατακτητών με δύο διαφορετικές ιδιότητες. Ο μοναδικός αυτοκράτορας της μπάλας, ο τεράστιος Φραντς Μπεκενμπάουερ το επανέλαβε με την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας. Τότε ήταν χωρισμένη η Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική. Αυτό λοιπόν συνέβη για πρώτη φορά το 1974 όπου το σήκωσε ως παίκτης και το 1990 ως προπονητής.
Αναρωτιέμαι λοιπόν τι θα θυμάσαι μετά από τέσσερα χρόνια.
Στο επόμενο mundial.
Το έχεις σκεφτεί άραγε;
Θα θυμάσαι κανένα όνομα απο τούς φετινούς πρωταγωνιστές η θα προσπαθείς να δεις ποιός μπορεί να σου θυμίσει κάτι από τα πιο παλιά ηρωικά χρόνια.
Υπομονή και βλέπουμε…

Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*