28/03/2024

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα. Ο θρύλος Νουρέγιεφ, τα «Κορίτσια κάποιας ηλικίας» και ένας «Μάρτυρας Κατηγορίας» από το παρελθόν

Ο θρύλος Νουρέγιεφ

Η ζωή του θρυλικού Νουρέγιεφ, η γαλλική φάρσα πλατιάς κατανάλωσης«Κολύμπα, αλλιώς βυθίσου», τα «Κορίτσια κάποιας ηλικίας» με την Ντάιαν Κίτον, είναι τρεις από τις νέες ταινίες που δεν περνούν αδιάφορες. Εκτός συναγωνισμού, φυσικά, η επανέκδοση του «Μάρτυρας κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ με τους Μάρλεν Ντίτριχ, Τάιρον Πάουερ, Τσαρλς Λότον. Αδιάφορη είναι η νέα «κοριτσίστικη» φάρσα «Booksmart» και περάστε από… μακριά από τους «Άνδρες με τα μαύρα: Παγκόσμια απειλή». Ενδιαφέρον έχει και το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Το άλογο που είμαι» του Μένιου Καραγιάννη.

«Νουρέγιεφ: το λευκό κοράκι»
Ο γνωστός – και καλός – ηθοποιός Ρέιφ Φάινς περνάει πίσω από την κάμερα και σκηνοθετεί τη ζωή του ένδοξου Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ που έχει γράψει μαζί με τον Νιζίνσκι δύο από τις μεγαλύτερες σελίδες στην ιστορία χορού τον 20ο αιώνα.

•Το φιλμ περιγράφει άκρως ρεαλιστικά και συναισθηματικά τα παιδικά και τα πρώτα νεανικά χρόνια του Ρούντι – όπως λεγόταν χαϊδευτικά από όλους.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου – στις αρχές της δεκαετίας του ’60 – όπου ο νεαρός Νουρέγιεφ κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στην Αγία Πετρούπολη – τότε Λένινγκραντ – και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Καλογυρισμένη και η τελευταία σκηνή της διαφυγής του στη Δύση. Μόνο που χρειαζόταν ένα πιο εντυπωσιακό φινάλε για μια ταινία που σκιαγραφεί την προσωπικότητα και τον ψυχισμό μιας τόσο σπουδαίας προσωπικότητας…

Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Παίζουν: Ολεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τσουλπάν Κχαμάτοβα, Ρέιφ Φάινς

«Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου»
Καλών προθέσεων κοινωνική κομεντί με μία παρέα σαραντάρηδων (και κάτι) ανδρών, όλοι στο χείλος μίας ηλικιακής κρίσης, που αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρώτη ανδρική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στη δημόσια πισίνα της περιοχής τους. Αψηφούν την ειρωνεία και τον εξευτελισμό που τους υποβάλλουν οι γύρω τους και προπονούνται από μία ξεπεσμένη πρωταθλήτρια που προσπαθεί και η ίδια να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα. Όλοι μαζί ξεκινούν μια απίθανη περιπέτεια που στη διαδρομή της ανακαλύπτουν λίγη αυτοεκτίμηση και πολλά για τους εαυτούς και για τους άλλους.

Κωμωδία που σημείωσε στη Γαλλία εμπορική επιτυχία κι είναι σκηνοθετημένη από τον Ζιλ Λελούς με το ξεχωριστό καστ. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη χώρα μας.

Σκηνοθεσία: Ζιλ Λελούς
Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Ματιέ Αμαλρίκ, Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, Φιλίπ Κατρίν, Μπενουά Πελβούρντ, Βιρζινί Εφιρά, Μαρίνα Φόις

«Κορίτσια κάποιας ηλικίας»
«Δεν είναι ποτέ αργά, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου» είναι το μότο αυτής της χαριτωμένης κομεντί που είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία. Σε μια κοινότητα συνταξιούχων, δύο τολμηρές γυναίκες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ομάδα…μαζορετών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για καινούργιες αρχές!

•H Βρετανίδα σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Ζάρα Χέις, έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία, η οποία αποτελεί και την πρώτη της σκηνοθετική προσπάθεια με ταινία μυθοπλασίας.

“Αρχικά σκεφτόμουν να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για τις μαζορέτες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όσο το έψαχνα συνειδητοποίησα ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να γίνει ταινία μυθοπλασίας. Ελάχιστες είναι οι ταινίες με γυναίκες μεγάλης ηλικίας που χορεύουν και νιώθουν ελεύθερες με το σώμα τους. Μου φάνηκε σχεδόν επαναστατική η ιδέα του να φτιάξω μια ιστορία απ’ αυτό “δηλώνει η σκηνοθέτης.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία επικεντρώνεται στον χαρακτήρα που ερμηνεύει η σπουδαία Νταϊάν Κίτον, τη Μάρθα, μια γυναίκα που αποφασίζει να ξεκινήσει μια ομάδα με μαζορέτες, μαζί με μερικές ακόμη τολμηρές κυρίες που φιλοξενούνται στην κοινότητα συνταξιούχων στην οποία μόλις μετακόμισε.

•Δίπλα στην βραβευμένη με Οσκαρ, Νταϊάν Κίτον και την υποψήφια για για το ίδιο βραβείο, Τζάκι Γουίβερ συναντάμε δύο ακόμα εξαιρετικές ερμηνεύτριες με μεγάλη ιστορία. Τη βραβευμένη με 4 Emmy, Ρέα Πέρλμαν και την Παμ Γκρίερ, η σταρ των ταινιών blaxploitation στη δεκαετία του ’70.

Σκηνοθεσία: Ζάρα Χέις
Παίζουν: Νταϊάν Κίτον, Τζάκι Γουίβερ, Παμ Γκρίερ, Ρέα Πέρλμαν

«Μάρτυρας κατηγορίας»
Ο σκηνοθέτης των «Η λεωφόρος της Δύσης» και «Η Γκαρσονιέρα», Μπίλι Γουάιλντερ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τάιρον Πάουερ και Μαρλέν Ντίτριχ.

Η Έμιλυ Φρεντς, μια πλούσια κι εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη κι όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενό της, Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.

Η ταινία (που είναι και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου της Αγκάθα Κρίστι) υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία.

•Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.

O δημοφιλέστατος εκείνη την εποχή σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ, συν-έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας. Προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά έχασε από τον Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη της ταινίας “Η γέφυρα του ποταμού Κβάι”.

Η Γερμανίδα σταρ Μάρλεν Ντίτριχ ήταν από την αρχή μία από τις δύο επικρατέστερες για τον ρόλο. Η άλλη ήταν η Βίβιαν Λη. Η Ντίτριχ θεώρησε εγγύηση την παρουσία του Μπίλι Γουάιλντερ, και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει.

Ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» αποτέλεσε τον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο στη σπουδαία καριέρα του Τάιρον Πάουερ. Ο ηθοποιός πέθανε τον Νοέμβριο του 1958 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του.

Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Έλσα Λάντσεστερ

«Booksmart»
Εύκολη και χωρίς έμπνευση κομεντί με δύο κολλητές και αριστούχες μαθήτριες που πίστευαν ότι έχοντας τη μύτη τους χωμένη μονίμως στα βιβλία θα υπερτερούσαν των έξαλλων συμμαθητριών τους. Την παραμονή της αποφοίτησής τους, όμως, η πραγματικότητα τους … χτυπάει την πόρτα καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει πολλά όσο ήταν βουτηγμένες στα βιβλία τους. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, προσπαθούν να χωρέσουν τέσσερα χρόνια διασκέδασης σε ένα μόνο βράδυ χαοτικής περιπέτειας που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει γι’ αυτό.

Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ
Παίζουν: Κέιτλιν Ντέβερ, Μπίνι Φέλντσταϊν, Λίζα Κούντροου, Μπίλι Λουρντ, Τζέισον Σουντέικις

«Οι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια Απειλή»
Αντλώντας… κουρασμένη έμπνευση από τη χίλιο-ειπωμένη ιδέα ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, το εν λόγω φιλμ μάς συστήνει νέους πράκτορες, θανατηφόρα όπλα, καλούς και κακούς εξωγήινους. Μια κοσμοπολίτικη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που μας ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη, στο Μαρόκο, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Οι Aνδρες με τα Μαύρα, λοιπόν, έχουν εξαπλώσει τη δράση τους στον πλανήτη αλλά το ίδιο έχουν κάνει και τα εξωγήινα αποβράσματα. Για να μας… προστατεύσουν, ο παρασημοφορημένος Πράκτορας H και η αποφασισμένη νεοσύλλεκτη M ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο δίδυμο που μπορεί και να τα καταφέρει…

Σκηνοθεσία: Φ. Γκάρι Γκρέι
Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Τέσα Τόμσον, Λίαμ Νίσον, Ρεμπέκα Φέργκιουσον

«Το άλογο που είμαι»
Για ποια πραγματικότητα μιλάμε; Όλοι μας βιώνουμε την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο, ή φτιάχνουμε τη δική μας. Υπάρχει άραγε κάτι έξω από εμάς;

•Το νέο ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη διερευνά τη σχέση μας με το άφατο, το άλογο, το εκτός λογικής κομμάτι του εαυτού μας. Είναι μήπως η τρέλα, η ποίηση κι ο πόνος πύλες προς τη ζωντανή αλλά άρρητη αυτή πλευρά που όλοι φέρουμε μέσα μας;

Στην ταινία εμφανίζονται διαφορετικές προσωπικότητες, που με τον τρόπο τους εκφράζουν κάτι που υπερβαίνει το άμεσα κατανοητό από τη λογική και τη σκέψη. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους, εκμυστηρεύονται τον πόνο τους και αμφισβητούν τα δεδομένα, φωτίζοντας έτσι έναν κρυμμένο πυρήνα, αυτόν που κατά βάθος μας ενώνει.

Στην ταινία συμμετέχει ο διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας Φώτης Καγγελάρης, καθώς και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

Του Παύλου Κάγιου από το Fragilemag.gr


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*