20/05/2022

Νεοελληνική Μυθολογία, του Αύγουστου Κορτώ


Ο Αύγουστος Κορτώ ήρθε και τάραξε πάλι τα νερά της βιβλιοφιλίας με την «Νεοελληνική Μυθολογία».
Το τρομερό παιδί των social media ξαναγράφει τη μυθολογία που δεν μάθαμε σχολείο, αλλά που όλοι όσοι είχαμε λίγο βρώμικο στόμα είχαμε παραφράσει με έκφυλη στιχουργική.

Ο συγγραφέας περιγράφει το έργο του ως «ταπεινό φόρο τιμής στον μέγιστο Τσιφόρο, που με την ευρυμάθεια, την αφηγηματική του μαεστρία και το κωμικό του δαιμόνιο ευεργέτησε τον συγγραφέα όπως και αμέτρητους άλλους αναγνώστες».

Ο Αύγουστος, που έχω τη χαρά να γνωρίζω πολλά χρόνια, είναι επίσης ένας άνθρωπος με ευρυμάθεια αλλά και μια συστολή και φυσική ευγένεια. Στο βιβλίο του αυτό δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Ακολουθεί το μπερδεμένο νήμα των εξωσυζυγικών περιπετειών του Δία και μας συστήνει γνωστούς αλλά και άγνωστους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με σπαρταριστά βλάσφημο ύφος.

Εκείνο που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι η σατιρική του ματιά σε καταστάσεις που δεν είναι διόλου μυθολογικές αλλά πραγματικές. Με ένα λόγο δαντέλα πλέκει το σεμεδάκι του ελληνικού κιτσαριού, το στρώνει στα πιο απίθανα σημεία και μας δίνει ένα βιβλίο που χρειαζόμαστε για να σκάσει λίγο το χειλάκι μας.

Μη νομίζετε ότι ο σατιρικός λόγος είναι κάτι το απλό ή το εύκολο! Θέλει ταλέντο να κάνεις τον άλλο να χαμογελάσει ή –ακόμη περισσότερο – να κλάψει από τα γέλια. Κι ευτυχώς τέτοιο διαθέτει απλόχερα ο συγγραφέας.

Γιάννης Καφάτος

ΚΟΡΤΩ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ «Νεοελληνική Μυθολογία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη».

(Συνολικές Επισκέψεις 599, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*