16/10/2021

“Νίκησε το φόβο και μετά όλα είναι δυνατά”

Νίκησε το φόβο και μετά όλα είναι δυνατά

Αυτή την έξαψη της μεγάλης στιγμής, αυτό το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, το γελαστό και οργισμένο μαζί, αυτή η αιωνιότητα που περιγράφεται από την "άγνοια κινδύνου" ενός νέου ανθρώπου, αυτή που αψηφά ακόμα και τη σαρωτική ορμή ενός τεθωρακισμένου, αυτό το σπάσιμο στη φωνή, όχι από δειλία, αλλά από ακραία συγκίνηση, αυτό το αδιαπραγμάτευτο "όχι" ακόμα κι σ' αυτούς που μοιάζουν αήττητοι, αυτό το όραμα, αυτή η ουτοπία, που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός να συνταντήσει το μέλλον του, όλα αυτά είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Δεν είναι ούτε οι κενολογίες, ούτε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ακόμα και από – λιγους- πρωταγωνιστές του, δεν είναι η μνήμη των μεσηλίκων. Είναι η φλόγα που σιγοκαίει μέσα σε κάθε νέο άνθρωπο και που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει πότε θα γίνει πυρκαγιά και θα τα σαρώσει όλα. Το Πολυτεχνείο είναι η μεγαλύτερη πολιτική παρακαταθήκη στα μεταπολεμικά χρόνια. Δεν είναι ούτε σχολική γιορτή, δεν είναι ούτε μια ευκαιρία για γραφικές προσομοιώσεις του, δεν είναι τυπική ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, δεν είναι ένα μνημείο για κατάθεση στεφάνων

Κι αν κάποιοι απ' αυτούς που συμμετείχαν, πρόδωσαν την ίδια τους τη νεότητα, αυτό δεν αλλοιώνει σε τίποτα το ίδιο του το μήνυμα. Αυτοί που επέλεξαν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους με πολιτικές ή άλλες καριέρες είναι υπόλογοι για τον όλον τον ενήλικο βίο τους, αλλά όχι για τη "στιγμή". Άλλωστε ένας 23χρονος που αποφασίζει εκείνη τη στιγμή να τα βάλει με μια κυρίαρχη στρατιωτική μηχανή, δεν είναι υστερόβουλος, δεν γνωρίζει καν αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε "μεταπολίτευση", δεν μπορεί – και δεν θέλει- να προβλέψει το μέλλον του, όπως αυτό χτίστηκε "μετά". Όλη αυτή η ρητορική είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς. Και η ακροδεξιά πάντα θα πιπιλά την καραμέλα του "μύθου", γιατί είναι ανίκανη να δημιουργήσει μύθους, είναι ανίκανη να δώσει θετικό πρόσημο στην Ιστορία, είναι πάντα με το μέρος της εξουσίας, μισεί και δεν οραματίζεται.

Ανήκω σε μεταγενέστερη γενιά, μέρος της οποίας προσπάθησε να «κλέψει» κάτι από το μεγαλείο αυτών που περιγράφω στην αρχή, αλλά μπήκε σε μια μιμητική διαδικασία, σε ανούσια copy- paste, χάνοντας στο τέλος την ουσία. Γιατί; Γιατί αυτές οι στιγμές είναι πηγή έμπνευσης και όχι ένα πετυχημένο σενάριο, στο οποίο προσπαθείς να κάνεις ένα εξίσου πετυχημένο σίκουελ. Ελπίζω σ’ αυτήν την παγίδα, σ’ αυτήν την ανόητη απερισκεψία, να μην πέσουν οι σημερινοί 20χρονοι. Να μην μιμηθούν, αλλά να νικήσουν τον φόβο. Γιατί αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Πολυτεχνείου: «Νίκησε το φόβο και μετά όλα είναι δυνατά»

(Συνολικές Επισκέψεις 1,073, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*