Νίκος Φυσέκης

Νίκος Φυσάκης: Ο τόπος μας είναι ο «μη-τόπος» και για αυτό είμαστε κοντά στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Λίγο πριν ανέβουν στην σκηνή του The Temple, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, οι Thee Holy Strangers, κάναμε μια μικρή κουβέντα με τον κιθαρίστα Νίκο Φυσάκη.
Οι Thee Holy Strangers είναι ένα ευτυχές μουσικό αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, κι αυτό κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την απόλαυση της μουσικής τους, πέραν της ίδιας της μουσικής.

Από το 2013 που βρέθηκαν να παίζουν μαζί μας έχουν χαρίσει μερικά δυνατά Live καθώς  ένα 7ιντσο (που δόθηκε με το Fractal Press του Παναγιώτη Μπάρλα) κι ένα άλμπουμ που το καλοδεχτήκαμε.
Τώρα είναι έτοιμοι να μπουν στο στούντιο να ηχογραφήσουν τον επόμενο δίσκο τους και θέλουν την ενέργεια ενός Live για να πάρουν «αμπάριζα» (οι νεότεροι απλώς γκουκλίστε παιδιά!)

Ο Νίκος Φυσάκης είναι ο κιθαρίστας των Dustbowl  και εν μέσω πρόβας,  και κόρης 3,5 ετών μου αφιέωρωσε λίγο χρόνο για κουβέντα.
Ελπίζω να τη βρείτε ενδιαφέρουσα!

Kozmik swamp music, κάντε μια μετάφραση της μουσικής σας κοσμοθεωρίας

Είναι μια παράφραση του «Cosmic American Music» του Gram Parsons. Μας άρεσε ηχητικά – και σε μία εποχή που οι ετικέτες και ταμπέλες δίινουν και παίρνουν, προλάβαμε και βάλαμε την δική μας μόνοι μας. Απλά ακούγεται καλά…αυτό είναι όλο.

Πόσο “αμερικάνικο νότο” αντέχει η ελληνική ξενόγλωσση μουσική;

Δεν ξέρω! Πραγματικά… δεν μου αρέσει η μυθολογία του αμερικάνικου νότου, αλλά από την άλλη μου αρέσει η Country και τα Blues.

Κάνετε μουσική: για την ψυχή σας, γιατί έχετε ανάγκη επικοινωνίας, για να περνάτε καλά;

Όπως το είπες, για την ψυχή μας… για ψυχ – αγωγικούς σκοπούς δηλαδή.

Αν δεν δημιουργούσατε στην Αθήνα, ποια πόλη γουστάρετε να σκέφτεστε ως δεύτερη πατρίδα – και την έχετε συμπεριλάβει σε κόμμάτια σας?

Προσωπικά… μόνο την Αθήνα σκέφτομαι καμιά άλλη πόλη. Δεν έχουμε γράψει τραγούδι για κάποιο συγκεκριμένο μέρος, αλλά μου φαίνονται πως όλα περιστρέφονται  γύρω από εμάς και αναπόφευκτα την Αθηνα.

Μια και είμαστε στο … άστυ! Αν ζούσατε αλλού, θα είχατε μεγαλύτερο κοινό, μεγαλύτερες ευκαιρίες για αυτό που λέμε μεγάλη καριέρα?

Ίσως ναι…ίσως όχι.

Πώς θα περιέγραφες τον ιδανικό σας ακροατή; Πόση δύναμη δίνει ένα live στον καλλιτέχνη και πόση δύναμη παίρνει ο θεατής;

Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τους φίλους μας. Μας δίνουν συνεχώς πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Πιστεύω πως ιδανικός ακροατής, είναι αυτός που έρχεται σε ένα live  ή ακούει τον δίσκο μας, απλά για να περάσει καλά… τίποτα περισσότερο από αυτό.

Τι σ’ ενοχλεί όταν κυκλοφορείς στην πόλη;

Εμένα με ενοχλούν τα λυντσαρίσματα και οι νοικοκυραίοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Πού αισθάνεσαι “stranger”, τι σας κάνει να νιώθετε “ξένοι”;

Όλοι οι άνθρωποι είναι «ξένοι» κάπου ή μπορεί να είναι «ξένοι» παντού. Ο τόπος μας είναι ο «μη-τόπος» και για αυτό έχουμε συνηθίσει να αισθανόμαστε κοντά στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Νίκος Φυσέκης

Τι θα ακούσουμε στο live στο Temple την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου;

Τραγούδια από το ομώνυμο διπλό άλμπουμ μας και μερικά νέα τραγούδια.

Περίγραψέ μου την καλλιτεχνική ζωή / ρουτίνα μεταξύ Dustbowl και Τhee Holy Strangers

Είναι μια συγγενική παρέα (εξ’ αλλου ο John «Hardy» Houstoulakis παιζει και στους δύο). Βρισκόμαστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και με τους δύο και όλα αυτά στο ίδιο στούντιο. Οι δύο μπάντες έχουν την ίδια πάνω κάτω φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που έχει να κάνει πιο πολύ με το songwriting, με το «ελεύθερο» παίξιμο και την «ομάδα» σε πρώτο πλάνο.

Ελληνική ροκ σκηνή και ραδιόφωνο εν έτει 2018. Σας “παίζει” το playlist-lifestyle που έχει επικρατήσει;

– Και τις δύο μπαντες τις έχουν παίξει αρκετά σταθμοί σαν το «Κόκκινο» με την βραδινή μουσική ζώνη, αλλοι ανεξάρτητοι / ιντερνετικοί σταθμοί και άλλοι σταθμοί σποραδικά.

Όσον αφορά στις λίστες…τι να πω;

Μεγάλωσα με το ραδιόφωνο και μεγάλο μέρος της μουσικής μου παιδείας προερχόταν από αυτά που άκουγα στα ερτζιανά. Έμαθα πως rock n’roll και ραδιόφωνο πάνε μαζί. Είναι θλιβερό και μίζερο να μην έχει να πει κατι κάποιος και να έχει εκπομπή διαφημίσεων και λιστών. Να μην μπορεί να δώσει το σχόλιο του. Συνεχίζω να ακούω πάντως ακόμα φανατικά τον Χρήστο Δασκαλόπουλο και όλους τους άλλους…

Τι ετοιμάζεις με τους Dustbowl για τον φετινό χειμώνα;

Στις 18 Οκτώβρη θα παίξουμε στο Bad Tooth. Ένα live με ελεύθερη είσοδο που το ονομάζουμε “Dust Never Sleeps” και που θα μας «ζεστάνει» και «εισαγάγει», θα έλεγα στην νέα σεζόν.

Επίσης έχουμε μια σταθερή επικοινωνία με τον Steve Wynn και στις 19 Νοεμβρίου θα παίξουμε και θα ανοίξουμε για αυτόν και τον Chris Cacavas στο Tiki.

Άλλα νέα; Έχουμε νέο drummer στους Dustbowl, τον φίλο μας τον Διονύση Στεφανόπουλο, ένα καταπληκτικό μουσικό.
Για να επανέλθω έχουμε έτοιμο, από την πλευρά του songwriting, το νέο υλικό το οποίο ήδη δουλεύουμε και που θα αποτελέσει το νέο άλμπουμ των Dustbowl.
Ένα υλικό το οποίο θα ηχογραφηθεί, θα κυκλοφορήσει και μετά θα παιχτεί live. Δηλαδή θα αργήσει λίγο αλλά είναι αυτό που πραγματικά μας έχει σε εγρήγορση το τελευταίο διάστημα.

Νίκο, θα ήθελα να μας συστηθείς μέσα από πέντε τραγούδια

  1. John Coltrane – Transition

2. Gram Parsons – She

3. Grateful Dead – Brokedown Palace

4. The Byrds – Eight Miles High

https://www.youtube.com/watch?v=J74ttSR8lEg

5. Jefferson Airplane – Eskimo Blue Day

Γιάννης Καφάτος

 

 

Σχόλια

1 thought on “Νίκος Φυσάκης: Ο τόπος μας είναι ο «μη-τόπος» και για αυτό είμαστε κοντά στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια.”

  1. Pingback: Ο Νίκος Φυσάκης των Dustbowl σε μια κουβέντα με αφορμή το νέο single «Here Comes Warren Oates» - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top