05/12/2023

Nina Hagen: Συμβαδίζω με τη ζωντάνια – Αναμνήσεις από τα 80’ς με τον Βασίλη Λούκα

Nina Hagen

Κάποτε υπήρχαν δυο Γερμανίες. Η Ανατολική και η Δυτική. Η Catharina “Nina” Hagen που έγινε πλατιά γνωστή ως Nina Hagen γεννήθηκε το 1955 στο Ανατολικό Βερολίνο και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της τροχιά από την καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας. Δεν έκανε αμέσως την έκρηξη στην καριέρα της μέχρι που αποφάσισε και μπήκε στο ρεύμα του punk αλλά και του λεγόμενου τότε νέου κύματος. Αυτό ήταν.

Η καριέρα της απογειώθηκε και ξαφνικά έγινε είδωλο σε μεγάλες και μικρές ηλικίες. Άλλαξε πλευρά πήγε για μόνιμη εγκατάσταση στη Δυτική Γερμανία και με το πρώτο της άλμπουμ το Nina Hagen band που κυκλοφόρησε το 1978 μπήκε με φόρα στο χώρο. Με το δεύτερο άλμπουμ της το κλασσικό πλέον Unbehagen έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για το αυθόρμητο στυλ της. Το ανατρεπτικό στυλ της και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της ήταν τα βασικά συστατικά για να καρφωθεί στην κορυφή. Στη συνέχεια ως ερμηνεύτρια αλλά και ηθοποιός κατάκτησε δύσκολες αγορές και διαφορετικά ακροατήρια. Το τελευταίο άλμπουμ της μέχρι στιγμής είναι το Volksbeat το οποίο βγήκε στις αγορές το 2011.
Πολλά χρόνια πριν την συνάντησα για πρώτη φορά στη ζωή μου στην Αθήνα. Ήταν Αύγουστος του 1985 όταν είχε έρθει στα μέρη μας στο πλαίσιο του διήμερου φεστιβάλ Rock In Athens. Εκείνη τη περίοδο το τρίτο της άλμπουμ, το Nina Hagen in Ekstasy, γνώριζε μεγάλη εμπορική επιτυχία σε Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.
Η απόλυτη ιέρεια της προχωρημένης μουσικής ανατρεπτική και αποκαλυπτική χωρίς στεγανά και δηθενιλίκια μπροστά μου. Απίστευτο δώρο.
Πιτσιρικάς στα πρώτα μου βήματα στο χώρο μίλησα μαζί της και το τελικό αποτέλεσμα έδωσε την ευκαιρία για ένα απίθανο εξώφυλλο στο περιοδικό ΚΑΙ αλλά και για ένα μεγάλο θέμα στο περιοδικό ΕΝΑ. Και στα δύο περιοδικά που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους είχα την τύχη και τη χαρά να εργάζομαι εκείνη τη περίοδο οπότε ήταν φυσικό να εκμεταλλευτώ με το παραπάνω μια τόσο μεγάλη αποκλειστικότητα.
Θυμάμαι ακόμη τη μαγική εισαγωγή πριν το σόου της στο Παναθηναϊκό στάδιο.

«Ήρθα με ένα μαγικό διαστημόπλοιο. Βρίσκομαι τώρα μπροστά σας. Αύριο στις 9 το πρωϊ πετάω για Νέα Υόρκη. Μακάρι να μπορούσα να σας πάρω μια βόλτα όλους σας μαζί μου στην Αμερική» λέει στο ξεκίνημα του live της και ο κόσμος παραληρεί.

Στη κουβέντα μας μου είχε μιλήσει πάρα πολύ για την κόρη της Cosma Shiva Hagen. Γεννήθηκε το 1981 στο Λος Άντζελες και ακολούθησε στη συνέχεια τα καλλιτεχνικά ίχνη της οικογένειας και έγινε ηθοποιός αλλά και τηλεοπτική παραγωγός ενώ από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης ξεπέρασε σε ομορφιά την όντως εντυπωσιακή μητέρα της. Κόσμα Σίβα. Πολύ περίεργο όνομα. Φυσικό επακόλουθο να ζητήσω να μάθω τι μπορεί να σημαίνει.

«Η λέξη Κόσμα αφορά τη διεθνή κουλτούρα και η λέξη Σίβα στα ινδικά σημαίνει υπόσχεση ευτυχίας. Η εξήγηση του ονόματος Κόσμα είναι περίπου το θηλυκό του επίθετου «κοσμικός». Παράλληλα στην Ινδική φιλοσοφία Σίβα σημαίνει και βοηθός του θεού, μια μικρή θεότητα που βρίσκεται μαζί του σε διαρκή έκσταση. Μια κατάσταση που εγγυάται συνέχεια και η οποία μόλις διακοπεί θα καταστραφεί η ζωή μας. Η Σίβα λοιπόν αποτελεί τον πιο κοντινό βοηθό του θεού. Έρχεται στη γή μόλις τη ζητήσει κάποιος για βοήθεια. Τον εκπροσωπεί στη γη».

Ένα θέμα συνδυασμένο για πολλούς με τον κόσμο του ροκ είναι τα ναρκωτικά. Ποια είναι η δική της άποψη για τη «λειτουργία» τους.

«Τα ναρκωτικά οδηγούν συχνά σε περίεργες καταστάσεις αυτόν που τα χρησιμοποιεί. Χρειάζονται σε μερικούς σαν αντίδοτο στην ευτυχία που δεν έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν από το θεό. Διαθέτουν κάποια λειτουργικότητα μέχρι να φτάσεις να ανακαλύψεις την ύπαρξη μιας έκστασης μεγαλύτερης εκείνης που σου προσφέρουν τα ναρκωτικά. Μπορείς να βρεις ισορροπίες με άλλους τρόπους. Μπορείς να νιώσεις υπέροχα με το να μη τρως πολύ ή να μη τρως κρέας για παράδειγμα. Να μην είσαι υπερβολικός στις ενέργειες σου.»
Θυμάμαι ότι δεν άντεξα στον πειρασμό και τη ρώτησα.
-Εσύ παίρνεις ναρκωτικά;
Η απάντηση της καταλυτική. Σαν λαιμητόμος.
«Όχι δεν παίρνω ναρκωτικά».

Nina Hagen
Το ζητούμενο είναι τι προσπαθεί να δώσει στο πλατύ κοινό μέσα από την εικόνα της.
«Δεν μπορώ να στο περιγράψω. Αυτό που θέλω να δώσω είναι κρυμμένο κάτω από τις λέξεις. Έχω πολλούς φίλους που θαυμάζουν τη δουλειά μου και τα σόου που παρουσιάζω πάνω στη σκηνή αλλά και τα διάφορα βίντεο κλιπ που κάνω. Σ’ αυτούς μπορώ να δείξω ότι θέλω μέσα από την επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ μας».
Στην Ελλάδα έρχεται όποτε μπορεί. Από τότε έχει έρθει αρκετές φορές στη Κρήτη και σε μερικά νησιά. Το έλεγε και το ξανάλεγε άλλωστε.
«Είμαι ενθουσιασμένη με την Ελλάδα».
Στην απορία μου τι άνθρωπος είναι η απάντηση είναι ακαριαία.
«Είμαι ένας περίεργος χαρακτήρας. Είναι δύσκολο να με ταξινομήσεις κάπου. Είμαι ένα ελεύθερο πνεύμα. Δεν μπορείς να πεις ποια είμαι ακριβώς. Ούτε κι εγώ μπορώ να περιγράψω το στυλ μου. Δεν μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίσει».
Πρόσωπο ψαγμένο, ασχολείται με ποικίλες φιλοσοφίες, αλλάζει χώρες και πόλεις με μοναδική ευκολία. Της αρέσει να μετακινείται και αυτό το κάνει συνήθως μένοντας στο Λονδίνο στο Παρίσι( όπου έζησε πολλά χρόνια μέσα στα 90΄ς μαζί με τη κόρη της Shiva και τον γιό της Otis) στη Νέα Υόρκη και αλλού. Το μόνιμο φλερτ της με την αστρολογία είναι η αγαπημένη της απόδραση.
«Ενδιαφέρομαι για κάθε τι που έχει σχέση με την αστρολογία σε όλες τις μορφές της. Την Ινδική την Αμερικάνικη την Ευρωπαϊκή την Κινέζικη τα ταρό. Οτιδήποτε. Ψάχνομαι. Πιστεύω ότι με βοηθούν να βρώ τη θέση μου στο σύμπαν και να ανακαλύψω πως είμαι ταυτόχρονα μέσα μου αλλά και πως είναι η εξωτερική συμπεριφορά μου».

Nina Hagen

Δεν έχει νόημα να σας θυμίσω εδώ τραγούδια της. Κομμάτια όπως το Universal radio, το African Reggae, το New York New York έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ανακαλύψτε την, εξερευνήστε την, θυμηθείτε την, νοσταλγήστε ελεύθερα.
Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας με τη Nina Hagen - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*