04/07/2022

Νομίζεις ότι ζεις – Αναμνήσεις από τα 80’ς

Νομίζεις ότι ζεις

Καθημερινά η ανάγκη η πίκρα ή κάποια έλλειψη σε κάνει να ανατρέξεις στο χτες και να χαθείς σε στιγμές από αγαπημένες δεκαετίες όπως εκείνη του ' 80.

Είτε σαν απλός φίλος της μουσικής είτε ως επαγγελματίας νιώθω συχνά την  επιθυμία να περιγράψω την πιο αγαπημένη για πολλούς δεκαετία σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έμπνευσης που βασανίζει το σήμερα.
Αναμασήματα, αντιγραφές, θλιβερό κλοπιράϊτ. Το τελευταίο μάλιστα στην Ελλάδα σήμερα από κάποιους θεωρείται τέχνη… 
Θα μου πείς τα υπέρ στη δεκαετία του 80 ήταν πιο πολλά και οι "αμαρτίες" της λίγες;
Σαφώς και όχι. 
Βασικό πλεονέκτημα όμως της δεκαετίας του 80 ήταν η ανατροπή που έφερε σε όλους τους χώρους. 
Μουσική, κοινωνικά ρεύματα, πολιτική, ντύσιμο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, στυλ όλα άλλαξαν θεαματικά. 
Οι ήρωες ποικίλοι τα ονόματα πολλά οι διάφορες ετικέτες της δισκογραφίας γεμάτες υποσχέσεις. 
Είχες να επιλέξεις.
Τυχαία μου έρχονται στο μυαλό ο Sting, ο Michael Jackson, ο George Michael, η Madonna, οι Sex Pistols, οι Clash, οι Joy Division, oι Nirvana, oι U2, το hip hop, η μετά punk περίοδος, τα ρόκ ονόματα με προσανατολισμό, τα σχήματα που έδιναν έμφαση στους στίχους, τα πρόσωπα με στόχο την διασκέδαση, οι λάτρεις του χορού, οι  Italo disco κινήσεις, οι πολύ πιο ψαγμένες προσωπικότητες, οι δισκογραφικές, οι πιο ξεκάθαρες εξηγήσεις, τα λιγότερα ήξεις αφήξεις…    
Σοβαρό μειονέκτημα τότε ήταν η έλλειψη πλουραλισμού στην ενημέρωση αλλά και στην επικοινωνία σε σύγκριση με το σήμερα που όλα τρέχουν με ταχύτητα φωτός χάρη στο internet στο you tube στα social media…   
Για να φτάσεις στην υπέρβαση και για να πανηγυρίσεις ότι έκανες κάτι πρέπει να είσαι αποφασισμένος για όλα. Να βάζεις στο περιθώριο διάφορα must και να αναζητάς το νόημα του στυλ που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της ζωής σου. 
Αυτό συνέβαινε κατά κόρον στη δεκαετία του 80 σε αντίθεση με σήμερα που όλα είναι στιγμιαία και το μόνο που μετράει είναι αν θα καταφέρεις να επιβιώσεις με κάθε τρόπο αποφεύγοντας τη κόντρα με όλα εκείνα που κυνηγάνε να σου κλέψουν τη ζωή. Λογαριασμούς, εφορίες, τράπεζες, άγχη, εικονικούς φίλους, δυστυχισμένους που δεν ξέρουν ποιοι είναι που πάνε και που βρίσκονται, μαγαζάτορες που είναι μονίμως ζαλισμένοι από το πολύ αλκοόλ, νούμερα που παριστάνουν τους executives, βίζιτες που παριστάνουν τα κορίτσια του κατηχητικού, και πάει λέγοντας.
Στα 80’s είχες απορίες και ήθελες να ψάχνεις το "παραβάν" και το τί κρύβεται πίσω από αυτό.
Σήμερα ξαπλωμένος σε ένα καναπέ αποχαυνώνεσαι με ηλίθιους που παριστάνουν τους local σταρ με ανόητους που ποζάρουν με χάρη για να μοστράρουν το νέο τατουάζ τους και την υπερμεγέθη μικρότητα τους.   
Πρέπει να θέλεις να ψάχνεις πολύ ότι σου σερβίρουν. 
Πρέπει να κουραστείς για να βγει κάτι.
Για να υπάρξει νέο κίνημα στη μουσική απαιτείται έμπνευση ταλέντο γνώση τόλμη και διάθεση. Σήμερα είναι απίθανο να τα όλα βρεις μαζί γι αυτό και το πιο απλό παρουσιάζεται από ορισμένους ως εμπνευσμένο. 
Στα 80’s τα χρόνια έμοιαζαν με ένα "ατέλειωτο πάρτι" που ξεκινούσε από το μηδέν και συνεχιζόταν χωρίς πρόγραμμα με ήρωες όλους τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητας που δεν ήταν όμως ανόητοι φλώροι χαρά γεμάτοι…

Οι εποχές σήμερα είναι γεμάτες από σικέ χαμόγελα από δημοσχεσίτικες λιπόθυμες βραδιές με δήθεν και κουραστικούς μαϊντανούς και στημένο ύφος. Δεν μιλάμε για διασκέδαση. Δεν υπάρχει. 

Βαρεθήκαμε.

Η ανάγκη για επικοινωνία οδηγεί στα αυτονόητα. 

Να ζήσεις και να διασκεδάσεις ανθρώπινα. 

Φιλικές συγκεντρώσεις, cool ατμόσφαιρα, καλύτερη διάθεση, χωρίς απαιτήσεις του τι θα πάρω για να ξέρω τι θα δώσω…

Το ζήτημα είναι να μπορείς να αφήσεις στην άκρη την κατάθλιψη που κυριαρχεί και στο δηθενιλίκι που σε πλημμυρίζει για να μπορέσεις να επιβιώσεις και να απολαύσεις μια πιο ανέμελη πλευρά της κανονικής ζωής που μοιάζει πλέον μαγική εικόνα.

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 396, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Νομίζεις οτι ζείς - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*