26/06/2022

Ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός στη Βασιλίσσης Σοφίας και το αιώνιο ερώτημα: Ποιος σκότωσε το Μπάμπι, το ελαφάκι (Video)

Γράφει η Βάλια Μπαζού - Δημοσιογράφος

φωτισμός στη Βασιλίσσης Σοφίας

Κάποτε, αρχές της δεκαετίας του ΄90, αγόρασα ένα τεράστιο φουσκωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν σε ένα εξαιρετικό, φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, με τις φουσκωτές μπάλες και το φουσκωτό αστέρι σε ένα ωραίο γκρι σουρί που έδενε τέλεια με το πορτοκαλί. 

Το χρυσοπλήρωσα και ταλαιπωρήθηκα να το φουσκώσω (το πακέτο είχε και τρόμπα). 

Έβρισκα (και έβρισκαν) την επιλογή μου λίγο σουρεάλ και αντισυμβατική ενώ κατά γενική ομολογία ήταν αναπάντεχα ωραίο και κομψό

Όσο περνούσαν οι μέρες, όμως, συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν ανακουφιστικό. Ότι δεν εξέπεμπε καμία ασφάλεια, καμιά ζεστασιά. Δεν ήταν ένα comfort christmas tree

Θυμήθηκα το φουσκωτό μου χριστουγεννιάτικο δέντρο με αφορμή τη συζήτηση, τις αντιδράσεις και τις λοιδορίες που έχει προκαλέσει ο φωτισμός της Βασιλίσσης Σοφίας για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο Αη Βασίλης και το installation

Διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δηλώσεις του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, συμβούλου Στρατηγικής και Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, πως: “ Συνειδητά δεν επιλέξαμε την  παραδοσιακή πρόταση στολισμού. Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αντίστοιχα επιθυμούμε να είναι και το υπάρχον έργο”.

Δεν ξέρω, μπορεί στην εξέλιξή του να είναι ένα ωραίο έργο. Μόνο που δεν θέλω έργο. Θέλω έναν ανακουφιστικό, οικείο χριστουγεννιάτικο στολισμό. Θέλω να περπατάω ή να οδηγώ στην πόλη και για 20 μέρες να εισπράττω αυτή την αίσθηση που εκπέμπει ο απόλυτα ψαγμένος και σουρεάλ παραδοσιακός στολισμός.

Με τα παραδοσιακά φωτάκια, τα έλατα, τα αστεράκια, τα ελαφάκια, τους ταράνδους και τον Αη Βασίλη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντισυμβατικό και ψαγμένο από τα ξωτικά που φτιάχνουν τα χριστουγεννιάτικα παιγνίδια. Από τον Αη Βασίλη που δεν έχει ηλικία, που έρχεται με έλκηθρο από το Βόρειο Πόλο. Που αν και παχουλός (τετράπαχος) χωράει από τις καμινάδες και μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες τρώει εκατομμύρια μπισκότα και πίνει εκατομμύρια λίτρα γάλακτος.

Κάτι το… Ωραίο

Διάβασα και τις δηλώσεις της  Αφροδίτης Παναγιωτάκου, διευθύντριας πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία μας μάλωσε γιατί “υπάρχει μια μανία με ότι παλιό, το οποίο ξαφνικά εξωραΐζεται σαρωτικά με τη λογική πως οτιδήποτε παλιό, οτιδήποτε οικείο είναι καλό”. Και πως: “Εμείς προτείνουμε μία σύγχρονη αισθητική και πραγματικά προτιμάμε να ξυπνάμε και μια συζήτηση για το τι είναι ωραίο και το πως λειτουργεί στον δημόσιο χώρο, τι σημαίνει φωτισμός και τι σημαίνει Χριστούγεννα στο κάτω κάτω”.

Μήπως, όμως, τα “έργα”, τη “σύγχρονη αισθητική”, τα κρατήσουμε για τις άλλες μέρες του χρόνου. Τα “μηνύματα” και τις καλλιτεχνικές προτάσεις, τα installation,  τα δοκιμάσουμε στην άγονη καθημερινότητά μας; Θα είναι πιο χρήσιμα και ίσως καταφέρουν να είναι και ανακουφιστικά. 

Και κάτι τελευταίο. Η υποστήριξη μιας καλλιτεχνικής πρότασης που δέχεται τα φίλια πυρά των πολιτών δεν χρειάζεται να γίνεται με απαξιωτικό τρόπο προς τους πολίτες και την έκκριση χολής

Γιατί η κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου στις δηλώσεις της μας επέκρινε διότι:

“νοσταλγούμε και χρόνια που λέγαμε τι ωραίες ήταν οι Πρωτοχρονιές στην Μεγάλη Βρετανία λες και όλοι έκαναν πρωτοχρονιά στην μεγάλη Βρετανία, ή νοσταλγούμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του 50 και λέμε τι ωραία ήταν τότε τα Χριστούγεννα όμως ξεχάσαμε ότι ήταν μια εποχή που πολύς κόσμος δεν είχε να φάει”.

Η αποσύνδεση από την πραγματικότητα δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος.
Βάλια Μπαζού

ΥΓ

Προτείνεται το κείμενο αυτό να διαβαστεί με μουσική υπόκρουση το τραγούδι των Sex Pistols, Who killed Bambi  

(Συνολικές Επισκέψεις 410, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*