24/05/2024

Ο κορυφαίος Σλοβένος συγγραφέας Ντράγκο Γιάντσαρ στην Αθήνα – 15 Μαΐου στο «Επί λέξει»

Ντράγκο Γιάντσαρ στην Αθήνα

Ο σημαντικός Σλοβένος συγγραφέας Ντράγκο Γιάντσαρ επισκέπτεται την Αθήνα για την παρουσίαση του μυθιστορήματός του «Ακόμα και ο έρωτας» την Τετάρτη 15 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32, στις 19:30).
Το βιβλίο του Γιάντσαρ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Λόισκας Αβαγιανού έχει διακριθεί με το λογοτεχνικό βραβείο Kresnik 2018

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Αναστάσης Βιστωνίτης και θα ακολουθήσει κουβέντα με το κοινό και φυσικά υπογραφή βιβλίων απο τον Ντράγκο Γιάντσαρ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 1941, μετά την επιβολή της ναζιστικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, η σλοβενική πόλη του Μάριμπορ, μια πόλη ιστορικά, γλωσσικά και πολιτισμικά συνδεδεμένη με το γερμανικό παρελθόν, προσαρτάται στο Τρίτο Ράιχ και μετονομάζεται σε Μάρμπουργκ.
Οι σχέσεις φίλων και γειτόνων κλονίζονται. Παράλληλα, ένα κίνημα αντίστασης οργανώνεται στα γύρω βουνά.
Στον πυρήνα ετούτης της αφήγησης, όπου η Κεντρική Ευρώπη ακτινογραφείται σε μια ζοφερή και τραυματική περίοδο, υπάρχουν τρεις αξέχαστοι χαρακτήρες: ο Βαλεντίν που μάχεται με τους παρτιζάνους, η κοπέλα του, η Σόνια, και ο Λούντβιχ, αξιωματικός των Ες Ες, τον οποίο κάποτε αποκαλούσαν Λούντεκ. Ο πόλεμος ανατρέπει τις αντιλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Οι ζωές τους εκτρέπονται και καταρρακώνονται.
Ο τίτλος στο βραβευμένο μυθιστόρημα Ακόμα και ο έρωτας προέρχεται από έναν στίχο του Μπάιρον. Ο Ντράγκο Γιάντσαρ, μέσα από σύνθετα ερωτήματα και ουσιώδη διλήμματα, υμνεί τη θέληση, την αντοχή και την αξιοπρέπεια, όλες εκείνες τις αρετές που δοκιμάζονται από την τύχη και τη μοίρα. Κινούμενος εντυπωσιακά στον χρόνο, πότε αβάσταχτα ρεαλιστικός και πότε σαγηνευτικά λυρικός, επικυρώνει τη μεγάλη λογοτεχνική του αξία. 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*