18/05/2022

Ο ραψωδός και ο μελωδός του ελληνικού ροκ: Αγγελάκας – Παυλίδης

ραψωδός και ο μελωδός

Σκέψεις με αφορμή το live «Από γιορτή σε γιορτή», το Σάββατο 2 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Παύλος Παυλίδης είναι δύο πολύ διαφορετικές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες, περιπτώσεις της εγχώριας σκηνής. Ο πρώτος σε αιχμαλωτίζει με την αμεσότητά του, με αυτή την αίσθηση ότι απευθύνεται σε εσένα προσωπικά και τη βεβαιότητα που εκπέμπει πως αυτό που τραγουδά σε αφορά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η μουσική και οι ενορχηστρώσεις του εξάλλου σε επαναφέρουν αβίαστα σε αυτή την ορμή, εάν για μια στιγμή περιπλανήθηκες στον κόσμο της ατομικότητάς σου.
Ο δεύτερος σε διαπερνά μέσα από τις εικόνες και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, για όσα έζησες και για όσα πρόκειται να ζήσεις. Ξαναζωντανεύει το παρελθόν, αναδεικνύοντας ακόμα και στο πιο στοιχειωμένο σπίτι της μνήμης του τις μικρές χαραμάδες απ’ όπου το φως –τελικά– θα περάσει. Με μία μελαγχολική αισιοδοξία, παίζει μεταξύ ηλεκτρισμού και μελωδικότητας διαμορφώνοντας αυτή την αλαφροΐσκιωτη ονειρικότητα.

Ο Αγγελάκας και ο Παυλίδης μπορεί να μην είναι οι «δημιουργοί» του εγχώριου ροκ, αλλά είναι σίγουρα οι νονοί του, οι άνθρωποι που, ήδη από τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά, κατάφεραν να κάνουν το ροκ mainstream και να δημιουργήσουν μια ολόκληρη κοινότητα γύρω τους, συνεχίζοντας έτσι μέχρι και σήμερα. Κατάφεραν να φτάσουν ήχους και στίχους περισσότερο ριζοσπαστικούς –ερωτικά, πολιτικά, κοινωνικά– σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους και –κυρίως– να τους εμπλέξουν. Ξανά και ξανά.

Αυτό ακριβώς απέδειξαν και στην Πλατεία Νερού το βράδυ του Σαββάτου, όπου μια πραγματικά μεγάλη γιορτή έλαβε χώρα με χιλιάδες κόσμο να τραγουδά δυνατά και να κλείνει τα μάτια του σιωπηρά, να χαλαρώνει πίνοντας μπύρες και να χορεύει αλλοπρόσαλλά ανάβοντας «φωτιές». Και μάλιστα χιλιάδες άτομα διαφορετικής «καταγωγής», είτε ηλικιακής είτε μουσικής.

Βλέποντάς τους παρέα on stage, αναρωτιέμαι πώς να αισθάνονται εκείνη τη στιγμή. Θυμούνται άραγε πώς ήταν όταν πρωτοξεκίνησαν; Έχουν συνείδηση ότι αυτή η ζωντανή σύμπραξη θα γίνει μέσα στο χρόνο ιστορία που όσοι ήμασταν εκεί θα αφηγούμαστε στους νεότερους όταν εμείς πια θα έχουμε μεγαλώσει; Αλλά μετά τα ξεχνάς όλα αυτά και απλά ζεις την εμπειρία. Γιατί πολύ απλά είναι το αναπόφευκτο μιας τέτοιας συναυλίας. Ακούς, βλέπεις, αισθάνεσαι –κάποιες στιγμές «κλεισμένος» στην ατομικότητά σου, αλλά τις περισσότερες στον ρυθμό του συλλογικού βιώματος.
ραψωδός και ο μελωδός

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Παύλος Παυλίδης είναι οι δικοί μας ροκ ποιητές που χαρτογραφούν το χθες, αφουγκράζονται το παρόν και γράφουν τραγούδια που, οποιαδήποτε στιγμή κι αν τα ακούσεις στο μέλλον, είσαι καταδικασμένος να βρίσκεσαι «εκεί» κατά την ακρόασή τους.

 

ραψωδός και ο μελωδός

Εύχομαι πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα ξανανταμώσουν και θα δημιουργήσουν μια καινούρια εμπειρία με περισσότερο από κοινού πειραματισμό, ώστε να γνωριστούν και εκείνοι και εμείς λίγο καλύτερα μουσικά, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια στον μουσικό χάρτη. Η εμπειρία τους, η δημιουργικότητα και η αέναη ενεργητικότητά τους εξάλλου, σε συνδυασμό με τους ταλαντούχους μουσικούς τους, προσφέρει το πιο γόνιμο έδαφος για κάτι τέτοιο.

Μαρία Πακτίτη

(Συνολικές Επισκέψεις 522, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Μαρία Πακτίτη 20 Articles
H Μαρία Πακτίτη είναι παραγωγός στο www.trollradio.gr. Την ακούτε καθημερινά 12:00 - 14:00

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*