02/07/2022

Ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού – Η παράσταση που «άκουσε» τις συμβουλές του Ντάριο Φο

Ο τυχαίος θάνατος

Στο οπισθόφυλλο του (καλαίσθητου και πολύ ενημερωτικού) προγράμματος της παράστασης «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», που παίζεται στο Θέατρο Γκλόρια, ο Ντάριο Φο γράφει: Κάθε φορά που έστηνα ένα έργο, αρχή μου ήταν να μην το θεωρώ ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Όποιος ανεβάζει κείμενά μου, πρέπει να ξέρει πώς έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό. Να το πλάθει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας με στόχο να κάνει την πλατεία Να θυμώσει, Να σκεφτεί, Να γελάσει.
Αυτό κατάφερε, με τον καλύτερο τρόπο ο Γιάννης Κακλέας και όλος ο θίασος που απόλαυσα ανήμερα της γιορτής μου.

Η παράσταση που πρωταγωνιστεί ο Πάνος Βλάχος περιέχει κείμενο και από το έτερο θεατρικό του Φο, το Μίστερο Μπούφο, ως μια συνθήκη για να βάλει κάθε θεατή στον κόσμο που έφτιαχνε ο νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας, χωρίς να ξενίζει τον θεατή. Δεν ξέρω αν κάποιος τόσο βαθύς γνώστης του δραματολογίου του Ντάριο Φο βρίσκει αυτή την ιδέα του Γιάννη Κακλέα να κλωτσάει, για μας τους υπόλοιπους θεατές πάντως λειτούργησε εξαιρετικά.

Το θέατρο του Ντάριο Φο είναι στρατευμένο, και μέσα από τη φάρσα μιλάει και στηλιτεύει κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που καταφέρνει να τα κάνει κλασικά, και να τα βγάλει από εθνικούς περιορισμούς.

Ο Γιάννης Κακλέας στη διασκευή που έχει κάνει μας παρουσιάζει έναν καλοκουρδισμένο θίασο σε ένα κείμενο που αφουγκράζεται την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που ζούμε.
Οι αναφορές στους νηγηριανούς που αν παίζουν μπάσκετ τη γλυτώνουν, στην αποτυχία κάποιου να μπει στο εθνικό γιατί δεν ήταν …16, αλλά και οι αναφορές στους μπράβους που βρίσκονται στην πλατεία, αφενός έγιναν απολύτως δεκτές από το κοινό που βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη πλατεία και τον εξώστη του Γκλόρια, αφετέρου συνηγορούν στο όραμα του Ντάριο Φο για έργα που παραμένουν ζωντανά, που εξελίσσονται και προκαλούν το κοινό να μην μένει απαθές.

Η αξία των έργων του Φο έγκειται στον τρόπο που χτίζει τους χαρακτήρες του: είναι αρχετυπικοί και πιστοί στην ανάγκη του συγγραφέα να σατιρίσει χωρίς έλεος την εξουσία. Είναι σχεδόν αριστοφανικοί, ολωσδιόλου αληθινοί κι έτσι παραμένουν σύγχρονοι και αναγνωρίσιμοι.

Ο Πάνος Βλάχος είναι ένας παλλόμενος οδοστρωτήρας, είναι μια έκρηξη συναισθημάτων, μια καλοκουρδισμένη έλλογη μηχανή που σε όλη τη διάρκεια της παράστασης δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.
Η συμβολή του στην παράσταση όμως δεν αρχίζει και τελειώνει με την καθηλωτική ερμηνεία του. Ο Πάνος Βλάχος με την Φωτεινή Αθερίδου έχουν γράψει τους στίχους για τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση. Μια πολύ ξεχωριστή συνομιλία με το έργο του Ντάριο Φο, που είμαι σίγουρος ότι μπορούν να λειτουργήσουν και να σταθούν και ως αυτόνομα έργα  – Θεωρητικά αν τα ραδιόφωνά μας δεν ήταν καταδικασμένα στο Playlist, τα τραγούδια της παράστασης θα μπορούσαν να ακουστούν και να αγαπηθούν και από το μη θεατρόφιλο κοινό. Η μουσική του Βάιου Πράπα, που μας την ερμηνεύει επί σκηνής είναι ευρηματική και συμβάλει στην απόδοση του θεατρικού κειμένου και της ατμόσφαιρας που έχει στήσει τόσο ωραία ο Γιάννης Κακλέας.

Ο Φοίβος Ριμένας ξεχωρίζει, από τον υπόλοιπο θίασο τόσο υποκριτικά όσο και στο τραγουδιστικό του μέρος. Οι άλλοι ηθοποιοί: Θοδωρής Σκυφτούλης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος και Ιφιγένεια Αστεριάδη  είναι επίσης πολύ καλοί και όλοι μαζί καταφέρνουν να μας μεταφέρουν το πνεύμα του συγγραφέα αλλά και το όραμα της παράστασης που ονειρεύτηκε ο Γιάννης Κακλέας.

Μικρές στιγμές μιας γενικευμένης βαβούρας, που δικαιολογούνται από τη δράση,  ομολογώ ότι υπήρξαν, όμως η παράσταση είναι τόσο δεμένη, που δεν με ενόχλησαν τελικά.

Ο αναρχικός εκπαραθυρώθηκε από τους ασφαλίτες που τον ανέκριναν, οι βόμβες που σκότωσαν πολίτες δεν ήταν των αναρχικών αλλά φτιάχτηκαν σε κάποιο υπόγειο της ασφάλειας και η εξουσία καταφέρνει να ξεγυμνωθεί μέσα από τον λόγο και τον τρόπο του Ντάριο Φο.

Με άλλα λόγια μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να δείτε μια σπουδαία παράσταση κι έναν Πάνο Βλάχο σε έναν ρόλο που ίσως αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του.

Γιάννης Καφάτος

Λεπτομέρειες – κρατήσεις εισιτηρίων εδώ

(Συνολικές Επισκέψεις 412, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1986 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*