Οδηγούμαστε

Οδηγούμαστε στα άκρα

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο πως οι πιθανότητες για διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας για τις διενέξεις που υπάρχουν είναι μηδαμινές και μηδαμινές θα παραμείνουν. Η κατρακύλα της Τουρκικής οικονομίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στην Τουρκική ηγεσία εκπτώσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αν ποτέ υπήρξε η σκέψη για τέτοιες. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέκυπτε η αισιοδοξία ότι θα κάτσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, έστω και με τα όπλα κάτω από αυτό, με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών για το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι πλέον ξεκάθαρο και δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων. Θα φτάσει μέχρι τα άκρα για να πάρει αυτό που θέλει βήμα βήμα. Αν δεν το πάρει μέσω της επιθετικής «διπλωματίας» θα προσπαθήσει δια των όπλων όπως ιστορικά έχει αποδείξει ότι κάνει, εφόσον και όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία.

Αμερικάνοι, Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι στρουθοκαμηλίζουν, ειδικά οι τελευταίοι, πιστεύοντας πως υπάρχει περιθώριο για να κάτσουμε και να τα «βρούμε». Εάν η χώρα μας δεν υποκύψει έστω στα μισά απ’ όσα ζητά η Τουρκία δεν υπάρχει προοπτική ειρήνευσης στην ανατολική μεσόγειο. Αν η χώρα μας υποκύψει σε αυτά οφείλουμε να γνωρίζουμε από τώρα πως θα υποκύψει σε περισσότερα στο μέλλον. Και περισσότερα και περισσότερα. Όσο θρέφεις το «τέρας» τόσο πιο ακόρεστο γίνεται. Για την Τουρκία αυτό δεν είναι μια απλή φιλοσοφική διαπίστωση αλλά πάγια στρατηγική με ορίζοντα και βάθος υλοποίησης. Ξέρει καλά τι κάνει.

Αυτά που έγιναν το καλοκαίρι σε επίπεδο διπλωματίας είναι πολύ θετικά αλλά δεν αρκούν πια. Χρειάζεται άλλη τόση ενεργητικότητα και διπλωματικό τρέξιμο. Χρειάζεται να αρχίσουμε να τεστάρουμε εμείς τα όρια της Τουρκίας όπως πχ το casus belli των 12νμ. Χρειάζονται επιπλέον εξοπλισμοί. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το ξεστομίσω αλλά πάντα έτσι συμβαίνει στη ζωή όταν αυτή έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την ανελέητη πραγματικότητα, που πάντα είναι ειρωνική. Αν θες να αποτρέψεις το «τέρας», πρέπει να του δείξεις πως το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο αν επιτεθεί. Έτσι λειτουργεί η Τουρκία. Με ζυγαριά κόστους-οφέλους σε κάθε της κίνηση.

Το Καστελόριζο θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτό τον καιρό. Δεν φταίει μόνο ο αποκλεισμός του από την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Η Τουρκία το έχει σημαδέψει από καιρό θεωρώντας το και γεωγραφικά ως το πιο «αδύναμο» σημείο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εξαιτίας του ότι ενοποιεί Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ αν και εφόσον. Δεν θα μείνει εκεί. Αυτό είναι η αρχή. Πριν δυο χρόνια τα νεο-οθωμανικά οράματα μας φαίνονταν γραφικότητες ενός παραληρηματικού ηγέτη. Δεν ήταν. Ο εξοπλιστικός οργασμός της και η ενεργή ανάμειξη και στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν είναι άλλη μία απόδειξη του πως βλέπει τον εαυτό της στο περιβάλλον που δομείται τα τελευταία χρόνια γεωπολιτικά. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι μέσα στα σχέδια της ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη μέσα σε ένα κόσμο με αρκετούς ισχυρούς πόλους πλέον. Ξεχάστε τα διπολικά συστήματα που αστυνόμευαν όλους τους υπόλοιπους με ένα και μόνο τηλεφώνημα. Τώρα υπάρχουν αρκετές δυνάμεις με όχι απλά αξιοσημείωτη στρατιωτική μηχανή. Τώρα πλέον δεν μπορεί να τραβούν αυτιά οι ΗΠΑ ή η Ρωσία ή όποιος άλλος με ευκολία. Η περίοδος της μοναρχίας ή δυαρχίας στις διεθνείς σχέσεις έχει παρέλθει. Οι εξοπλισμοί χωρίς υπερβολή αρχίζουν να θυμίζουν εποχές παραμονών Α’ΠΠ και οι μεσαίοι ή μεγαλομεσαίοι παίχτες οσφραίνονται ευκαιρίες ανακατατάξεων. Η Τουρκία είναι ακριβώς αυτό. Αν η Ελλάδα δεν δει τον εαυτό της ως το τελευταίο ισχυρό οχυρό μπροστά στις Τουρκικές βλέψεις θα μπλέξει άσχημα σε ένα παιχνίδι που σταγόνα σταγόνα θα χάνει κομμάτια της κυριαρχίας της.

Εάν το ερευνητικό εισέλθει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων για έρευνες, οι επιλογές είναι ελάχιστες αν όχι μία από τη στιγμή που έχουν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά περιθώρια που υπήρχαν. Εάν φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρωτοβουλία κινήσεων για το πότε το που και το πώς θα δράσει η στρατιωτική μας μηχανή. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και της απόλυτης αποφασιστικότητας θα κρίνει την έκβαση της σύντομης σύρραξης σε μεγάλο βαθμό. Εφόσον αυτή κριθεί υπέρ μας, καθόμαστε έπειτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από άλλη βάση.                 

Χάρης Φιλιππάκης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top