11/08/2022

Οφείλεις να διαλέξεις

Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

διαλέξεις

Ο σύντομος κόσμος που μπορούσες να «κάνεις παιχνίδι» με όλους τους πόλους ταυτόχρονα και να έχεις οφέλη απ’ όλους, είναι ένας κόσμος που φαίνεται να «τελείωσε» με την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο 78χρονος πρόεδρος έχει βάλει σκοπό της θητείας του να ξεκαθαρίσει σε όλους τους επίδοξους «διεκδικητές» του θρόνου πως η χώρα του παραμένει, παρά την εξοπλιστική γιγάντωση τους, ο παίχτης με τον ισχυρότερο λόγο στο παγκόσμιο φέουδο. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του. Τίποτα δεν έχει ισχύ χωρίς την συμμετοχή του.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τα πιο επίσημα χείλη. Η διαφαινόμενη αναγνώριση έχει μια συγκεκριμένη στόχευση κι αυτή δεν είναι φυσικά η ηθική αποκατάσταση. Πότε δεν ήταν. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιο σύνθετος από τα καταχρηστικά διλήμματα του τύπου ηθικό-ανήθικο, καλό-κακό. Επιδιώκει λοιπόν να δείξει στην Τουρκία και όχι μόνο, πως από δω και στο εξής όλοι οφείλουν να διαλέξουν στρατόπεδο και κανείς δεν θα μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό στις διεθνείς σχέσεις. Ή θα είσαι με την Ρωσία ή με τις ΗΠΑ, ή θα αγοράζεις εξοπλιστικά από τον ένα ή από τον άλλον. Ή θα είσαι με τις ΗΠΑ ή με την Κίνα, ή θα επιτρέπεις την διείσδυση Κινεζικών εταιριών στην χώρα σου ή Αμερικάνικων. Διαλέγεις και παίρνεις και βέβαια ζεις μ’ αυτή την επιλογή.

Ο φιλελευθερισμός ήταν ένα οικονομικό και πολιτικό δόγμα το οποίο αναπτύχθηκε πάνω στην αχόρταγη διάθεση για επέκταση και στον ανταγωνισμό του «πρώτου» κεφαλαίου. Όταν όμως αυτός ο φιλελευθερισμός τείνει να βλάψει τα συμφέροντα των θεμελιωτών του, τότε πρέπει να μετεξελιχθεί ή ακόμα  και να περιθωριοποιηθεί. Ο φιλελευθερισμός είναι «υπέροχος» όταν λειτουργεί προς όφελος αυτών που τον επινόησαν, όταν παύει, χάνεται και η αιτία ύπαρξης του. Ιστορικά αποδεδειγμένο με χίλιους τρόπους. Μπορεί ο Μπάιντεν να βγήκε με το προφίλ του φιλελεύθερου και μετριοπαθή, όμως αποδεικνύεται σκληρότερος του Τραμπ όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήθελε απλά οικονομικό προστατευτισμό, ο Μπάιντεν θέλει εκκωφαντική αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ, ίσως και για να σβήσει για πάντα τα αίτια της ανόδου Τραμπ. Να κάνει πράξη το «Make America great again» όχι όμως αποκλειστικά προσηλωμένο στην οικονομία, αλλά στο σύνολο του. Ο Τραμπ στην προσπάθεια του να το υλοποιήσει υποβάθμισε ηθελημένα την διεθνή θέση των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αποδείξει στους Αμερικάνους πως το ένα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το άλλο. Αν θες ισχυρή οικονομία, οφείλεις να τη συνδυάζεις με ηγεμονική διεθνή θέση. Έτσι λειτουργεί καλύτερα.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους τους «δούκες», τους «κόμητες» και τους «βαρόνους», πως πρέπει να διαλέξουν ποιον υποστηρίζουν στην πράξη με τα αντίστοιχα οφέλη και ζημίες. Αυτό «υπενθυμίζει» στον Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος. Πως αν θέλει την φιλία των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγοράζει S400. Πως αν θέλει F35 θα πρέπει πρώτα να συνεννοείται με την Ουάσινγκτον και όχι με τη Μόσχα. Και τα δύο ταυτόχρονα δεν υπάρχουν σαν επιλογή πια. Ή το ένα ή το άλλο.

Για την Ελλάδα δεν συζητάμε. Έχει «κάνει» «εκ γενετής» την επιλογή της και ζει μ’ αυτήν. Το «Ανήκομεν εις την δύσιν» είναι χαραγμένο στις ψυχές μας πολύ πριν το πει ο Καραμανλής. Αυτό αποδεικνύεται και απ’ την μετέπειτα πολιτική του Παπανδρέου, που ευφυώς απάντησε με το δανειζόμενο από το ΚΚΕ σύνθημα: «Προτιμούμε να ανήκουμε εις του Έλληνες». Τα χουμε πει όμως αυτά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολλά, στο τέλος της ημέρας όμως ήξερε να κερδίσει για τον λαό του το καλύτερο δυνατό.       

Χάρης Φιλιππάκης

(Συνολικές Επισκέψεις 148, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Χάρης Φιλιππάκης 86 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*