24/05/2024

Οι ειδήσεις που «θυσιάζονται» για «τραβάνε» το μάτι και να πυροβολούν τον εγκέφαλο

Οι ειδήσεις που «θυσιάζονται»

Εξωσχολικός μαχαίρωσε διευθυντή σε σχολείο στην Κυψέλη και χτύπησε μαθητή με σφυρί – Άνω Λιόσια: Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΑ αποπειράθηκε να βιάσει επιβάτιδα – Θάνος Πλεύρης: «Προκλητικός» ο Στέφανος Κασσελάκης – «Μόνο θαλαμοφύλακας, μαγειρεία και τουαλέτες μπορεί να κάνει» – Το «πρόβλημα Χάρι» πονοκέφαλος για την Κέιτ: Το σχέδιο για να μην έχουν επαφή -Βαλτιμόρη: Άμορφη μάζα σιδερικών η γέφυρα Francis Scott Key Bridge – Διασώθηκαν δυο άνθρωποι αναζητούν άλλους 7 – ΕΕ: Το 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα το 2023 – Στα «τάρταρα» η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων …

Θα μπορούσα να βάζω τίτλους ειδήσεων, όπως οι παραπάνω, μέχρι να δύσει ο ήλιος που λέει ο λαός.

Είναι μεγάλη τέχνη να βάλεις έναν τίτλο. Τέχνη από τη μια γιατί με αυτόν τον τίτλο «πουλάς» την ενημερωτική μεν, πραμάτεια δε, αλλά από την άλλη είναι και μεγάλη, τεράστια ευθύνη.

Ειδικά στην εποχή μας οι τίτλοι μπορεί να είναι το μόνο μέρος του άρθρου που διαβάζεται  γιατί ο πελάτης, δηλαδή εσύ, κι εγώ, κι οι άλλοι χρήστες του διαδικτύου, βιάζομαστε.

Είμαστε τόσο βιαστικοί που πλέον δεν διαβάζουμε. Καταναλώνουμε εικόνες. Έτσι και οι τίτλοι μια εικόνα είναι που την «διαβάζουμε» και πάμε στον επόμενο.

Κι έτσι έχουμε το φαινόμενο να διαβάζουμε έναν τίτλο, να βγάζουμε ένα συμπέρασμα – βάσει αυτού – να μην ξέρουμε τι λέει λεπτομερώς το άρθρο και να σχηματίζουμε τη γνώμη που αποφάσισε αυτό το πρόσωπο που διάλεξε τον τίτλο.

Καταλαβαίνεις ότι η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να εκτραχυνθεί.

Έχουμε γεμίσει από ειδικούς σε πουληστερούς, πιασάρικους τίτλους. Αυτούς που θα κάνουν τον πελάτη να κάνει «κλικ»  και καλά να διαβάσει κάτι. Αν το κάνει έχουμε κερδίσει. Ακόμη κι αν, μέσα, το άρθρο ακυρώνει τον ευφάνταστο τίτλο, το κλικ μπήκε στο «ταμείο».

Την ίδια ώρα έχουμε γεμίσει από βαριεστημένους χρήστες της πληροφορίας που θέλουν πιο ζουμερούς, πιο αποκαλυπτικούς, πιο ανατρεπτικούς, πιο χυδαίους (ναι, μην σου φαίνεται παράξενο, υπάρχουν κι αυτοί) για να «πυροβοληθεί» ο εγκέφαλός τους, μπας και ξεβαρεθεί και κλικάρει.

Οι ειδήσεις λοιπόν με βάση όλα τα παραπάνω ξέρεις τι παθαίνουν – δυστυχώς πολλές φορές τη μέρα; Θυσιάζονται στον ευφάνταστο τίτλο. Και όταν αρχίζουν οι «θυσίες» σε μια κοινωνία κάτι δεν πάει καλά!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2277 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*