21/10/2020

«Όταν ήμαστε ορφανοί» του Καζούο Ισιγκούρο, Βιβλιοκριτική

Όταν ήμαστε ορφανοί

Ο Καζούο Ισιγκούρο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2017, γράφει ένα βιβλίο για τα παιχνίδια του μυαλού, τη μνήμη  και το πώς ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται ένα περιστατικό, ανάλογα με τη θέση, την ηλικία, τη συναισθηματική κατάσταση  που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Επικεντρώνεται ειδικά στην παιδική ηλικία, καθώς η αθωότητα, οι φοβίες και η διαφορετικά κλίμακα που βλέπουμε τον κόσμο, χαράζει στη μνήμη μας σημάδια που μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα .

Ποιος δεν έχει θυμηθεί μια ιστορία από την παιδική του ηλικία που τον έχει συνταράξει και όταν την περιγράφει σε τότε ενήλικους , πρωταγωνιστές της ιστορίας , ανακαλύπτει ότι δεν τη θυμούνται καθόλου έτσι;

Ο ήρωας του Ισιγκούρο, είναι αγγλικής καταγωγής,  γεννημένος στην Σαγκάη από την οποία  αναγκάζεται να φύγει μικρός για να ζήσει στο Λονδίνο, όταν οι γονείς του εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο ανεξήγητα.

Ο Κρίστοφερ Μπανγκς  γίνεται μεγάλος ντετέκτιβ , σαν το ίνδαλμά του τον Σέρλοκ Χόλμς , συναναστρέφεται την αριστοκρατία της αγγλικής κοινωνίας, γνωρίζει τη Σάρα, μία κοπέλα ιδιαίτερη, επιστρέφει στη Σαγκάη, σε μία προσπάθεια να μάθει τι έγιναν οι γονείς του αλλά και να βρει τον παιδικό γιαπωνέζο φίλο του, Ακίρα .

Όλα αυτά δεν μας τα διηγείται ο συγγραφέας σε ενεστώτα χρόνο. Αντίθετα βάζει τον  ήρωά του, μέσα σε ένα διάστημα 28 χρόνων, να μας απευθυνθεί  7 φορές και από εκείνη τη χρονική στιγμή κάθε φορά να μας περιγράψει το κοντινό και μακρινό παρελθόν του, τη ζωή του στη Σαγκάη όταν ήταν μικρός, τα παιχνίδια με τον Ακίρα, τους γονείς του, τα σχολικά χρόνια στο Λονδίνο, τις επιτυχίες στη δουλειά του,  την επιστροφή στη γενέθλια πόλη.

Αυτή η επιστροφή σε μία εμπόλεμη Σαγκάη (1937)  δίνει και στο συγγραφέα το έναυσμα να μας δείξει πόσο μακρινή φαντάζει η παιδική μας ηλικία όταν μεγαλώσουμε, τόσο που να «γίνεται μία ξένη χώρα». Και εν τέλει μας κάνει να σκεφτούμε τι από όλα αυτά που θυμόμαστε από παιδιά είναι όνειρο, τι πραγματικότητα, τι αληθινό, τι ψεύτικο και αν έχει σημασία να ανακαλύψουμε την αλήθεια, αφού η μνήμη της παιδικής μας ηλικία μας έχει ήδη διαμορφώσει .

Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου -Εκδόσεις Ψυχογιός

(Συνολικές Επισκέψεις 139, 1 επισκέψεις σήμερα)
BLAKE «BLOW OUR MONEY» το Τραγούδι της Τετάρτης (Video)
Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*