Πακιστάν: Πόσο κοστίζει ένα όνειρο; – Τα ψεύτικα όνειρα του Πακιστάν, γράφει η Δήμητρα Στάικου

Favorite

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2024 εξαρθρώθηκε μία εγκληματική σπείρα  απατεώνων ηλεκτρονικής απάτης οι οποίοι πουλούσαν σε νεαρά παιδιά στο Πακιστάν την ικανότητα του άπιαστου ονειρού της ζωής στην Αγγλία πρώτα με φοίτηση σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και μετά με εργασία σε πόστα κυρίως στον τομέα της υγείας.

Ποιος δε θα ήθελε να αποκτήσει για τον ίδιο και την οικογένειά του καλύτερες συνθήκες ζωής φεύγοντας από το Πακιστάν και σπουδάζοντας στη Μεγάλη Βρετανία για να εργαστεί στον τομέα της υγείας σε συνθήκες που σε σχέση με το Πακιστάν φαντάζουν ως επίγειος παράδεισος;

Ας σκεφτούμε όμως μία στιγμή σε τι συνθήκες ζει ο μέσος Πακιστανός ώστε είναι ικανός να δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για να γλιτώσει από την ίδια του τη χώρα;Μιλάμε για μία χώρα 226 εκατομμυρίων που ζει στο πετσί της τα δεινά του υπερπληθυσμού καθώς μεγάλο μέρος της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στο Πακιστάν η παιδική εργασία σε εργοστάσια παραγωγής τούβλων για λιγότερο από 5 ευρώ τη μέρα είναι η πραγματικότητα πολλών ενηλίκων αλλά και παιδιών τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Αν μάλιστα προστεθούν  στην εξίσωση και οι άθλιες κλιματικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στο Πακιστάν,το νέφος και οι  συνεχόμενες επικίνδυνες πλημμύρες ,δεν είναι απορίας άξιον γιατί οι Πακιστανοί είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να φύγουν.

Πώς όμως οι Πακιστανοί έμαθαν για τη δουλειά στη Μεγάλη Βρετανία; To 2022 στη Βρετανία υπήρχαν 165.000 ακάλυφθες θέσεις στον τομέα της υγείας ,σε νοσοκομεία ,δομές αλλά και παροχή βοήθειας στο σπίτι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτές τις θέσεις εργασίας που κίνησαν το ενδιαφέρον εργαζόμενων από Πακιστάν ,Νιγηρία και Φιλιππίνες. Αυτό ήταν το εφαλτήριο των απατεώνων.

Όπως έδειξε η φόρμα του BBC οι απατεώνες  αλίευσαν τα θύματα τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες με προγράμματα σπουδών κυρίως στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης.Το όνειρο που τάζουν αποτελεί ελκυστικό δόλωμα για πολλούς νέους στο Πακιστάν.Όλοι οι ενδιαφερόμενοι όμως χρειάζονταν έναν μεσάζοντα που θα αναλάμβανε την επικοινωνία μεταξύ αυτών και της χώρας υποδοχής και θα τους παρείχε τα απαραίτητα χαρτιά υγείας και τη δυνατότητα εξασφάλισης διαμονής στη χώρα υποδοχής.Αυτό ήταν το δόλωμα που χρειάζονταν να τσιμπίσουν οι απατεώνες.

Βρήκαν νεαρά παιδιά από το Πακιστάν ,τους μίλησαν για αυτές τις θέσεις σπουδών και εργασίας και το μόνο που τους παρείχαν ήταν φθηνά αεροπορικά εισητήρια για να φτάσουν στην Αγγλία. Οι νέοι πλήρωναν περίπου 17.000 λίρες κατά μέσο όρο για τη βίζα και το πανεπιστήμιο που υποτίθεται ότι τους περίμενε.Όταν έφτασαν όμως δεν υπήρχε ούτε κολέγιο να σπουδάσουν ,ούτε δουλειά να τους περιμένει μετά ,ούτε άδεια παραμονής αλλά ούτε καν αεροπορικό μετεπιστροφής. Είχαν τσιμπήσει το δόλωμα των μεσαζόντων και ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους χωρίς χαρτιά και χωρίς χρήματα για να γυρίσουν.

Η απάτη όμως δε θα μπορούσε να μείνει κρυφή για πάντα. Πολλοί σπουδαστές αφότουν πλήρωσαν τα ποσά των διδάκρων για συγκεκιμένα πανεπιστήμια ,στη συνέχεια έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν η κεντρική δίοικηση απέρριψε τις αιτήσεις τους ως μη αποδεκτές λόγω μη καταβολής διδάκτρων . Τα πανεπιστήμια απάντησαν ότι δεν είχαν ξαναεπικοινωνήσει με αυτούς τους σπουδαστές και φυσικά δεν υπήρχε καμία απόδειξη καταβολής χρημάτων από πλευράς τους.Έτσι μετά από αναφορά του συμβάντος από τα πανεπιστήμια στη Βρετανία  ξεκίνησαν έρευνες από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος οι οποίες αρχικά εντόπισαν τους απατεώνες μέσω των κινήσεων των χρημάτων στους λογαριασμούς τους .

Επικεφαλής των απατεώνων ήταν  ο Πακιστανός Ταιμούρ Ρατζά ο οποίος συνολικά πούλησε 141 πλαστές βίζες βγάζοντας συνολικά 1,2 εκατομμύρια λίρες από τα θύματα.Ο Πακιστανός είχε μάλιστα νοικιάσει γραφείο στα Ανατολικά Μίντλαντ στη Βρετανία ,είχε προσλάβει υπαλλήλους και πουλούσε σε νεαρούς πλαστές βίζες

 και έγγραφα για το Πανεπιστήμιο.Φυσικά όταν τον ανακάλυψε η αστυνομία αρνήθηκε τα πάντα μάταια όμως καθώς τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τα θύματα και οι τα εμβάσματα στο λογαριασμό του μιλούσαν από μόνα τους.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε και οι υπαίτοιοι οδηγήθηκαν στις βρετανικές αρχές.Τι συνέβη όμως με τα θύματα που πλέον βρίσκονταν στο Λονδίνο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και πλαστά χαρτιά φοίτησης στο Πανεπιστήμιο;

΄΄Βοήθεια,έχω παγιδευτεί στην Αγγλία΄΄

Το ΒΒC μίλησε με 17 γυναίκες και άνδρες που έχασαν τεράστια ποσά πέφτοντας θύματα διαδικτυακής απάτης με το πρόσχημα ότι θα αποκτούσαν βίζα.Το ποσό που πλήρωνε κατά μέσο όρο ο καθένας ήταν 17000λίρες. Τρεις από τους σπουδαστές,οι οποίες ήταν γυναίκες είκοσι χρονών ,πλήρωσαν ακόμη παραπάνω και στη συγκεκριμένη περίπτωση 38.0000 λίρες θέλοντας να ζήσουν και να δουλέψουν στη Βρετανία. «Έχω εγκλωβιστεί εδώ ,αν επιστρέψω πίσω  χωρίς να έχω πετύχει κάτι απλά θα έχω φάει τις οικονομίες όλης μου της οικογένειας» είπε η Νίλα στο BBC.

Οι απατεώνες ήταν εξαιρετικά ευρηματικοί στην επικοινωνία τους με τα θύματα.Χρησιμοποιούσαν τα πάντα προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα.

΄Μοιάζεις με την αδερφή μου οπότε δε θα σε χρεώσω πολλά΄΄είπε ένας από τους απατεώνες στην εικοσιενός χρονών Νάντια .Οπότε αυτή τον πλήρωσε 8000 λίρες με έμβασμα και περίμενε 6 μήνες ώστε να φτάσουν σε αυτήν τα έγγραφα της θέσης εργασίας σε έναν οίκο ευγηρίας στο Γουόρχολ.

Όταν τα έγγραφα καθυστέρησαν, η Νάντια πήρε η ίδια τηλέφωνο στον οίκο ευγηρίας και έτσι αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη. Ο οίκος ευγηρίας δε γνώριζε τίποτα για τη Νάντια και τα χρήματα που αυτή είχε δώσει για τα απαραίτητα έγγραφα εργασίας .Η Νάντια πήρε τηλέφωνο τότε τον μεσάζοντα ο οποίος την μπλόκαρε από παντού. Όπως αποκάλυψε στο BBC φοβήθηκε να πάει στην αστυνομία μήπως οι απατεώνες έκαναν κακό στην ίδια και την οικογένειά της οπότε απλά περίμενε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε να κάνουμε με νεαρά παιδιά που έδωσαν και έχασαν τους κόπους μιας ζωής των οικογενειών τους προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη .Δεν είναι όμως μακρινό και το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που ανάμεσα στα θύματα έχασαν τη ζωή τους και 300 Πακιστανοί .

Οι άνθρωποι από την αρχή της ύπαρξης του κόσμου κινούμενοι από το ένστικτο επιβίωσης κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν από συνθήκες απελισίας πολλές φορές όχι μόνο με κόστος τα χρήματα αλλά και την ίδια τους τη ζωή . Αυτό είναι κατανοητό  παρόλο που βρίκσκεται στα όρια του υπαρξισμού . Αυτό που δεν είναι κατανοητό όμως είναι η στόφα των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την απελπισία συμπολιτών τους όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση οι απατεώνες που έταζαν στους νεαρούς Πακιστανούς μια καλύτερη ζωή στην Αγγ.λία.

Βέβαια έτσι φτάνουμε στη θλιβερή για την ανθρώπινη φύση συνειδητοποίηση ότι πάντα οι δυνάστες χειρότερης μορφής είναι αυτοί που μόλις έχουν ξεπηδήσει από τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν πριν και με μία αστραπιαία διαγραφή μνήμης είναι έτοιμοι να επιστρέψουν πλέον από θέση ισχύος στους συνανθρώπους  αυτή τη φορά ως εκμεταλλευτές τους που θα επωφεληθούν από την τραγική μοίρα των μέχρι πρότεινος ΄΄συγγενών΄΄ τους.

Δήμητρα Στάικου

Σχόλια

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top