29/05/2023

Στο Παλαιό Φάληρο τα κουτιά του ΟΤΕ παίρνουν ζωή

η αμάδα brushstrokes and friends επιμένει παρά τις προσπάθειες κάποιων ανεγκέφαλων


Έβλεπα τις τελευταίες μέρες στο Παλαιό Φάληρο τα κουτιά του ΟΤΕ να παίρνουν ζωή με πολύχρωμες και όμορφες ζωγραφιές.


Κι έλεγα από μέσα μου μπράβο σε όσους το σκέφθηκαν και σε όσους υλοποίησαν αυτή την ιδέα να μετατρέψουν τα καφάο* σε καμβά, τα άχαρα κουτιά να παίρνουν χρώμα και να εκπέμπουν πολιτισμό και ομορφιά. Αυτή την ομορφιά, κάποιοι την προηγούμενη εβδομάδα, στα μέσα του Ιανουαρίου, την βανδάλισαν.


Το περασμένο Σάββατο, πηγαίνοντας από μάθημα σε μάθημα, στην οδό Αχιλλέως που διασχίζει το τραμ, είδα έναν τύπο με τις μπογιές και τα πινέλα του μπροστά σε ένα έτοιμο έργο που απεικόνιζε την διάσημη μεξικάνα ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Είχα χρόνο, πάρκαρα το αυτοκίνητο και πιάσαμε κουβέντα τρεις άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους: ο «τύπος με τις μπογιές» – που ήταν ο ζωγράφος και μουσικός Φάνης Γουλής, ένας γείτονας που έμενε παραδίπλα κι εγώ, ο περίεργος – λόγω δημοσιογραφικής ιδιότητας, που δεν χάνεται ποτέ.


Ο κ. Γουλής, μου εξήγησε τι συνέβη: βρισκόταν πάλι μπροστά στο έργο του, αυτή τη φορά για να το καθαρίσει από τις χυδαίες και προσβλητικές μουτζούρες. Ευτυχώς, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, έχει προμηθεύσει τους καλλιτέχνες με ένα ειδικό προστατευτικό βερνίκι «αντί-γκράφιτι» που επιτρέπει τον καθαρισμό μετά τον βανδαλισμό.

Ο ζωγράφος, μου έστειλε τις φωτογραφίες που βλέπετε, εκτός από αυτή που απεικονίζεται ο ίδιος μπροστά στο καφάο με τη Φρίντα Κάλο πάλι … καθαρή, που είναι δική μου φωτογραφία. Η ομάδα ζωγραφικής που βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του ονομάζεται «brushstrokes and friends».


«Είμαστε 5 χρόνια μαζί και έχουμε κάνει εκθέσεις αρκετές στο Φάληρο, στο Φλοίσβο, στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου και στη Νέα Σμύρνη στην «Απλίκα» πρόσφατα… Απαρτίζεται από 12 άτομα… Τα 7 είναι ενεργά με τα καφάο… Ο Δήμαρχος με τον κ. Δημήτρη Μητρέλλο, δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που ξεκίνησε την κίνηση των καφάο, με προσέγγισαν και δεχθήκαμε να δουλέψουμε εθελοντικά στο συγκεκριμένο πρότζεκτ… Τα αποτελέσματα θα πληθαίνουν με τον καιρό… Στόχος τα 50 καφάο μέχρι το καλοκαίρι… Ώστε να είναι ο δήμος με τα περισσότερα ζωγραφισμένα καφάο». Να τα εκατοστήσουν!


*καφάο: “ελληνοποιημένη” προφορά του Γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου), που προέρχεται από τη λέξη KabelVerzweiger δηλαδή καλωδιοκατανεμητής.


mm
About Μιχάλης Βουτσαδάκης 7 Articles
Δάσκαλος κλασσικής κιθάρας (ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα στην περίοδο της κρίσης) και δημοσιογράφος (παλιά σε εφημερίδες, τώρα … εδώ, στο διαδίκτυο). Γεννηθείς το Μάιο του '68

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*