09/06/2023

Πάμε νεκροταφείο; (μην πάει ο νους σας στο κακό!)


 

Το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών είναι ένα μέρος που ο ύπνος βασιλεύει. Είναι όμως κι ένα υπαίθριο μουσείο έργων τέχνης.

Η ιστορία της πόλης, η ιστορία της χώρας, εκείνοι που τη σφράγισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όσα πρέσβευαν χαραγμένα στη σιωπή, που συναντά τους ήχους της πόλης .


«Το κοιμητήριο συντηρεί το συλλογικό υποσυνείδητο και έγκειται στο εν ζωή ανθρώπινο δυναμικό να το ανακαλέσει, με τον ίδιο τρόπο που ο ύπνος ανασύρει το ατομικό υποσυνείδητο», εξηγεί ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης, που επέλεξε να στήσει μία ηχητική εγκατάσταση στον χώρο του κυλικείου του Α’ Νεκροταφείου. «Η ηχητική εγκατάσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα από ηχογραφημένο υλικό (π.χ. συνεντεύξεις, ομιλίες) – λέξεις, φράσεις, παύσεις και σιωπές των επιφανών “ενοίκων” του κοιμητηρίου.


»Οι ηχητικές αυτές καταγραφές προέρχονται από δημόσια αρχεία, ψηφιακές βιβλιοθήκες και δημοσιοποιημένα ντοκουμέντα και αποτελούν μέρος της επίσημης και ανεπίσημης ιστοριογραφίας. Η αφήγηση βασίζεται σε αυθεντικές ηχητικές καταγραφές και στερείται χρονικής αλληλουχίας. Η αποσπασματική ανασύνθεση των ηχητικών αυτών θραυσμάτων επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο διάλογο και μια νέα συλλογική αφήγηση», επισημαίνει.


Την ίδια στιγμή ο μουσικός Δημήτρης Καμαρωτός μας προτείνει έναν ηχητικό περίπατο στο μέρος όπου βασιλεύουν οι νεκροί. Μια διαδρομή πλάι στους κοιμώμενους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα σε πολύ σημαντικά έργα τέχνης αλληλεπιδρώντας με το φυσικό ηχοτοπίο. "Αυτή η σιωπηλή διαδρομή, που διαρκεί περίπου 45 λεπτά, προτείνει μέσα από την ακρόαση του φυσικού ηχοτοπίου το άνοιγμα ενός χώρου σκέψης".

GLYPTO-NEKROTAFEIO
Αναμειγνύονται μνήμες χαραγμένες στην πέτρα και έργα τέχνης, ήχοι φύσης και ήχοι πόλης. Μια ομάδα που περιβάλλει τους επισκέπτες δημιουργεί έναν διαφανή καμβά φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων, που σποραδικά προτείνει την ενεργητική ακρόαση και δημιουργεί έναν ήπιο ιστό ο οποίος προστίθεται στο υπάρχον ηχητικό τοπίο», εξηγεί ο Καμαρωτός.

Η είσοδος και για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά ειδικά για τον ηχητικό περίπατο με τίτλο «Αναπνοή» είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected].

Η ηχητική εγκατάσταση του Νίκου Αρβανίτη θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Μαΐου, 4 & 5, 11 & 12, 18 & 19 Ιουνίου (ώρες 18:00 – 20:00), ενώ ο ηχητικός περίπατος του Δημήτρη Καμαρωτού στις 28 Μαΐου, 11 Ιουνίου, 18 & 19 Ιουνίου (ώρες 19:00 – 20:00).

Έλσα Παπαϊωάννου

 


mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*