«Παπούτσια με φτερά» της Μαρίας Παπαγιάννη

Από την πραγματικότητα στο όνειρο με οδηγό την ανθρωπιά και σύντροφο την ποίηση

Στο καινούριο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη η ποίηση κάνει πιο όμορφη τη σκληρή πραγματικότητα, οι άνθρωποι ονειρεύονται, πιστεύουν στη φιλία και την αγάπη, αγωνίζονται και πετυχαίνουν μικρά και μεγάλα θαύματα ξεπερνώντας τις δυσκολίες της ζωής.

Η μικρή Ρόζα μετακομίζει με τον ψαρά (και κρυφό ποιητή) πατέρα της σ’ ένα μικρό σπιτάκι στο «Βασίλειο των Γάτων» μαζί με το αηδόνι τους, τον Καρλίτο. Το κορίτσι, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, νιώθει στην αρχή αποκομμένο από το περιβάλλον, αλλά πολύ σύντομα αποκτά καινούριους φίλους στη γειτονιά κι εμπλέκεται σε μια σειρά από περιπέτειες που θα την φέρουν πιο κοντά στους ανθρώπους και θα την βοηθήσουν ν’ απαλλαγεί από τις κακές της σκέψεις.

Θέλεις να σου πω ένα ψέμα; Ο μπαμπάς λέει ότι ο κόσμος θα αλλάξει όταν ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα. Σιγά μην αλλάξει τόσο εύκολα ο κόσμος και σιγά το πράγμα. Μου φαίνεται πανεύκολο….Πάντως, ο μπαμπάς μου γράφει συνέχεια τις νύχτες ποιήματα, ίσως γιατί πιστεύει ότι έτσι θα βοηθήσει να αλλάξει ο κόσμος.

Ταυτόχρονα, ζωγραφίζοντας ένα σπιρτόκουτο στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι της, θα γλιστρήσει στον κόσμο της φαντασίας και θα ακολουθήσει τον Γκαμπίτο, τον γάτο με ένα μάτι, που θα την οδηγήσει στην Πολιτεία του Βυθού και τους κατοίκους της. Θα γίνει κοινωνός της μεγάλης τους αποστολής και θ’ αγωνιστεί μαζί τους στο μεγάλο πόλεμο με τους Γλωσσοκτόνους, προκειμένου να μην χαθούν οι ξεχασμένες γλώσσες και  πεθάνουν μαζί τους τα παραμύθια, τα όνειρα και τα τραγούδια των ανθρώπων που τις μιλούν.

-Σύντροφοι, έχουμε αποχαιρετήσει πολλούς φίλους που έφυγαν παίρνοντας μαζί τους  το μόνο που τους είχε απομείνει. Τις λέξεις τους. Αν δεν έχεις λέξεις, δεν έχεις ζωή. Πώς να πεις σε κάποιον πεινάω, αγαπάω, φοβάμαι; Πώς να πεις υπάρχω;

«Ποπό! Φοβερό» σκέφτηκε η Ρόζα. «Ποτέ δε μου είχε περάσει αυτό απ’ το μυαλό». Προσπάθησε να φανταστεί τον εαυτό της χαμένο σε μια χώρα όπου κανείς δε μιλούσε την ίδια γλώσσα μ’ αυτήν. Πώς θα έλεγε «Ψάχνω τον μπαμπά μου;».

Ο κόσμος στο εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη είναι τρυφερός κι ευάλωτος, δεν είναι όμως ξεκομμένος από την πραγματικότητα κι ας ονειρεύεται κι ας μιλά συχνά με γλώσσα ποιητική. Έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με τη σκληρότητα των ημερών μας.

Η μετανάστευση, η ανέχεια, ο ρατσισμός και η αποξένωση είναι μερικά από τα προβλήματα που αναδεικνύονται. Άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν, αλληλοεξαρτώνται, έχουν τη θέση και το ρόλο τους σε ό,τι συμβαίνει.

Ο απλός κι ευαίσθητος λόγος της συγγραφέως, η σοφία των ηρώων της, καθώς και η μαγεία της ιστορίας κρατούν αιχμάλωτο τον αναγνώστη και τον οδηγούν τελικά στη λύτρωση μέσα από τις δυσκολίες που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Η ανθρωπιά στο τέλος νικά. Η φιλία επιβραβεύεται. Το καλό επιβάλλεται στο κακό. Η αγάπη απλώνει τις φτερούγες της και βοηθά να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες.

-Ουρσναμπί, πιστεύεις στα θαύματα;

-Όχι.

-Εγώ πιστεύω.

-Α!

-Στον άλλο κόσμο το πόδι μου είναι βαρύ και δεν μπορώ να το σηκώσω. Εδώ τρέχω και δεν το σκέφτομαι καθόλου. Αν ήταν εδώ οι φίλοι μου, είμαι σίγουρη ότι θα τους περνούσα όλους.

Όμορφο κι ευφάνταστο είναι το εξώφυλλο του βιβλίου (έργο της Φωτεινής Τίκκου) και δένει απόλυτα με το περιεχόμενό του. Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε αντί περιεχομένων μια ανθολογία από ποιητικά (και όχι μόνο) έργα σπουδαίων λογοτεχνών, από όπου αντλήθηκαν οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου. Η βιβλιογραφία που παρατίθεται έρχεται για να συμπληρώσει την εξαιρετική δουλειά της συγγραφέως.

Αλκιβιάδης Κούσης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top