21/02/2024

«Παράλληλο Σύμπαν 13», Ο Μανώλης Κιλισμανής ξορκίζει δυστοπικές καταστάσεις με υποδόριο χιούμορ.

Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Σύμπαν 13

Το δεύτερο βιβλίο του Μανώλη Κιλισμανή, «Παράλληλο Σύμπαν 13»  (Εκδόσεις 24 γράμματα) είναι μια συλλογή 13 διηγημάτων που διαβάζεται απνευστί και κάπως έτσι το ολοκλήρωσα κι εγώ.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι  μετά το πρώτο του βιβλίο, ένα μικρής έκτασης μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Στο χωριό» ο συγγραφέας επέστρεψε μια διαφορετική φόρμα και εντελώς και φυσικά άλλη θεματολογία και λογική.

Τα 13 διηγήματα της συλλογής φλερτάρουν με την ποπ κουλτούρα, την επιστημονική φαντασία  και περιέχουν όλα όσα είναι ο Μανώλης Κιλισμανής. Λέω «όλα όσα είναι» γιατί ο συγγραφέας, μέχρι να τον γνωρίσουμε ως τέτοιο στο πρώτο του βιβλίο, ήταν γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικοκριτικός και μια μορφή πίσω από τις συναυλίες στο ιστορικό Ρόδον της οδού Μάρνη και αργότερα στις Νύχτες Πρεμιέρας. Θέλω να πω ότι μια μικρή φυλή της πόλης (ε, ναι χρησιμοποίησα κι αυτή την κλισέ φράση αλλά μου κολλάει πολύ!) γνωρίζει τον άνθρωπο ή την εικόνα που δημιουργούσε στον επαγγελματικό χώρο.
Το υποδόριο χιούμορ (που μπορεί να το απογειώσει σε πολλές αποχρώσεις του μαύρου)  που διατρέχει κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου είναι βασικό συστατικό της προσωπικότητας του συγγραφέα και σε σωστές αναλογίες διατρέχει και τις ιστορίες του νέου του βιβλίου.

Εκείνο που μας απέδειξε ο Μανώλης Κιλισμανής και με το δεύτερο του βιβλίο είναι ότι ξέρει να λέει ιστορίες. Ιστορίες που δεν έχουν πάντα καλό τέλος, ιστορίες που μπορείς να ταυτιστείς  μαζί τους, ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή σου, ιστορίες που μπορούν να σε ξαφνιάσουν.  Θυμήθηκα, τώρα καθώς γράφω, το «Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί» του Παύλου Παυλίδη. Κάπως έτσι κι το «Παράλληλο Σύμπαν 13», ίσως και να υπάρχει και κάπου στους λαβυρίνθους του να κυκλοφορούμε, εμείς ή κάτι από εμάς.
Στα 13 διηγήματα του βιβλίου «Παράλληλο Σύμπαν 13» θα διαβάσεις ιστορίες που αβίαστα ανάμεσα στις λέξεις και τις σειρές θα σου δημιουργήσουν μια οικεία κατάσταση  ακόμη κι αν τα θέματα, οι καταστάσεις, η ψυχοσύνθεση, οι αγωνίες και η συμπεριφορά των ηρώων σου είναι παντελώς ξένα.  Αυτό είναι που μου έκανε εντύπωση.

Επίσης με τις ιστορίες του, ο συγγραφέας μας «μιλάει» τελικά  για θέματα που μας απασχολούν και σήμερα, όπως είναι η «εφαρμογή» της Δημοκρατίας, οι σχέσεις, το άγνωστο, ο πόθος, οι κρυφές επιθυμίες,  με έναν πολύ μοντέρνο και αλληγορικό τρόπο. Μην φανταστείς για διακηρυγματικού τύπου αφήγηση, τουναντίον. Ο λόγος κάθε διηγήματος ακολουθεί με συνέπεια την προσωπικότητα του εκάστοτε ήρωα, που κι αυτός με τη σειρά του είναι φτιαγμένος με πραγματικά υλικά.

Οι ήρωες του Κιλισμανή είναι πραγματικοί και νομίζω ότι «συνδημιουργούν τις ιστορίες του, όπως συμβαίνει με την ζωή με τους «συνοδοιπόρους» που συναντάμε στο δρόμο  μας. Δεν είναι κατασκευάσματα από λέξεις για να εξυπηρετήσουν τη λογοτεχνική αναζήτηση του συγγραφέα.

Εκείνο που μου άρεσε ιδιαιτέρως είναι ότι σε ιστορίες που προσωπικά ταυτίστηκα περισσότερο με ήρωες ή καταστάσεις αισθάνθηκα λίγο κομμάτι τους.

Τελειώνοντας το βιβλίο αισθάνθηκα όπως όταν τελειώνει μια καλή ταινία, ή μια σειρά, ή ένας δίσκος. Μια αισιοδοξία, μια αναπόληση, μια χαρμολύπη, κάποιες αναμνήσεις που ταρακουνήθηκαν στο σκοτεινό τους σεντούκι. Έτσι αισθάνθηκα με το «Παράλληλο Σύμπαν 13».

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2204 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*