24/02/2024

«Στο χωριό» του Μανώλη Κιλισμανή, Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

«Στο χωριό» του Μανώλη Κιλισμανή

Ο Μανώλης Κιλισμανής είναι μια φιγούρα της πόλης συνυφασμένη με τη μουσική. Ραδιόφωνο, οργάνωση συναυλιών, πρώην συνεργάτης στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Στα ορεινά του Ρόδον club, η ψυχή του. Τελευταίως τον βρίσκεις στον Ιπποπόταμο της οδού Δελφών.
Και ξαφνικά, μας ενημέρωσε ότι βγήκε το μυθιστόρημά του, «Στο χωριό» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

Ο Κιλισμανής έγραψε ένα ερωτικό μυθιστόρημα που έλειπε από την ελληνική παραγωγή (να με συγχωρήσει κάποιος πιο ενημερωμένος από την αφεντιά μου αν υπάρχουν κι άλλα του είδους) γιατί περιγράφει την ερωτική ιστορία μεταξύ ενός μεσήλικα άντρα με ένα νεαρό αγόρι.
Σε μια εποχή που η ομοφοβία, μαζί με άλλες «…-φοβίες» ευδοκιμούν, το βιβλίο «Στο χωριό» είναι ένα βιβλίο που έπρεπε να γραφτεί και να εκδοθεί.
Πέραν όμως του πολιτικού statement που δεν ξέρω καν αν ο συγγραφέας είχε κατά νου, αλλά είναι μια δική μου επισήμανση, το βιβλίο του Μανώλη Κιλσιμανή είναι  μια  πολύ αξιοπρεπής πρώτη εμφάνιση στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Η αυτοβιοργραφικές αναφορές είναι ορατές και η γλώσσα του προσιδιάζει σε αυτό που λέμε «βιωματικό στάτους». Συνηγορεί σ’ αυτό το πρώτο πρόσωπο που περιγράφει δράση και συναισθήματα.
Οι αναφορές στα δεινά που υφίσταται ένας ομοφυλόφιλος άντρας, σε κάθε ηλικία, είναι πολλές, σαφείς, γραμμένες ενίοτε με πικρό χιούμορ.
Στο βιβλίο εκτός του αγνού έρωτα μεταξύ των δύο ηρώων, με μεγάλη ικανοποίηση για μένα, πρωταγωνιστεί και η πόλη, η Αθήνα και φυσικά οι μουσικές. Η μουσική είναι παντού στο βιβλίο , όπως και στη ζωή του συγγραφέα –  από εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, αλλά και μέσα στο κείμενο.

Ο ρυθμός του βιβλίου είναι ένα θέμα για συζήτηση. Οι λεπτομερείς περιγραφές του ήρωα για την καθημερινότητά του θα μπορούσε να πει κάποιος ότι καθιστούν αργό το ρυθμό του έργου. Όμως πιστεύω ότι αυτή σχεδόν μανιώδης – και για κάποιον αναγνώστη ίσως κουραστική –  καταγραφή λεπτομερειών είναι ένας τρόπος που επέλεξε ο συγγραφέας να μας γνωρίσει τον ήρωά του και τη συναισθηματική του κατάσταση. Η απόγνωση, το ξάφνιασμα, η γαλήνη, ο έρωτας, ο φόβος, η ανατροπή μάλλον λεπτομερώς όφειλαν να καταγραφούν.

Άλλη μια αρετή του βιβλίου είναι ότι δεν εκβιάζει το συναίσθημα από τον αναγνώστη. Τον καθιστά θεατή, ακόμη μέσα από μια «κλειδαρότρυπα», αλλά επ’ουδενί δεν εκλιπαρεί  ούτε εκβιάζει τη συναισθηματική του συναίνεση σε όσα συμβαίνουν και περιγράφονται στις σελίδες του!

Από τη μέση του βιβλίου και μετά αρχίζει να δημιουργείται κι ένα μυστήριο, που βάζει κι άλλα στοιχεία πλην της ερωτικής ιστορίας που αναπτύσσεται και που θα λυθεί λίγο πριν το τέλος. Αλλά κι εκεί ο συγγραφέας επιλέγει μια ανατροπή. Μια συναισθηματικά συγκλονιστική ανατροπή.

Το «Στο χωριό» είναι λοιπόν ένα gay ερωτικό μυθιστόρημα – αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται μια ταμπέλα. Είναι και μια καταγραφή μιας πραγματικότητας που βιώνουν πολλά άτομα και όχι πάντα με δική τους ευθύνη. Τολμηρό θέμα, τολμηρή γλώσσα, κοφτερή ματιά, τρυφερότητα και κι ένας επιβιωτικός κυνισμός – σε δόσεις που είναι ακριβείς χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα ούτε του ήρωα, ούτε της ατμόσφαιρας.

Ελπίζω ο Μανώλης Κιλισμανής να μας δώσει κι άλλα δείγματα των ιστοριών που κουβαλάει στο κεφάλι του όχι μόνο γιατί, προσωπικά, μου αρέσει ο τρόπος που εκφράζει αυτό που σκέφτεται αλλά και γιατί πιστεύω πως μπορεί να εξελίξει αυτό το προφορικό στιλ γραφής  που είναι κυρίαρχο «Στο Χωριό».
Με άλλα λόγια: Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2207 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. «Παράλληλο σύμπαν 13», θραύσματα από το νέο βιβλίο του Μανώλη Κιλισμανή - viewtag.gr
  2. «Παράλληλο Σύμπαν 13», Ο Μανώλης Κιλισμανής ξορκίζει δυστοπικές καταστάσεις με υποδόριο χιούμορ. - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*