24/04/2024

Paul Oakenfold: Μαθαίνω διαρκώς

Paul Oakenfold: Μαθαίνω διαρκώς

Σκέφτηκα να σας πω μια ιστορία από παλιά. 

Ήρωας της ο Paul Mark Oakenfold. Ο τεράστιος άγγλος παραγωγός και dj που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της μουσικής. 

Ο Paul Oakenfold μεγαλώνοντας μπόρεσε και έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Μπήκε στη μουσική αρχικά από αγάπη και αφήνοντας τη ταυτότητα του ερασιτέχνη του είδους μεταμορφώθηκε σε κορυφαίο επαγγελματία. 
Στη ζωή του μέχρι σήμερα έχει κάνει σχεδόν τα πάντα. Έχει συνεργαστεί με κάθε ιερό τέρας κυκλοφορεί στη πιάτσα κι έχει υπογράψει πάνω από 100 remix για πάνω από 100 διασημότητες της ποπ και της ροκ σκηνής. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία κι έχει ψηφιστεί ως ο No. 1 DJ στον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις διακρίσεις του το 1998 και το 1999 από το DJ Magazine. 
Σήμερα ανήκει στους βετεράνους της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής και η δημοτικότητα του χτυπάει μόνιμα κόκκινα όχι γιατί υπάρχει η νοσταλγία για τις περασμένες δεκαετίες βλέπε 80’s και κυρίως 90’s αλλά γιατί μπορεί να είναι διαρκώς σύγχρονος. 
Αυτό το λέω εδώ για να βάζουμε μερικά πράγματα στη θέση τους και για να αντιληφθούν ορισμένοι αδαείς και αιθεροβάμονες «κορυφαίοι» «ανεπανάληπτοι» και λοιποί «αξεπέραστοι» ποιος είναι dj, τι είναι ακριβώς ο dj, πως οριοθετείται η έννοια του κορυφαίου στο είδος αυτό και άλλα πολλά…
Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζω.
Γεννήθηκε το 1963 και μέσα στα 70’s έκανε τα πρώτα του βήματα. Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από εκεί παντού. Αυτή ήταν η αγαπημένη του διαδρομή όπως μου αποκάλυψε στην πρώτη συνάντηση μας μέσα στη δεκαετία του 80 στις Κάννες. 
«Σημαντική στιγμή στη ζωή μου θεωρώ το ταξίδι μου το 1987 στην Ιμπιζα όπου έμεινα για μερικές ημέρες για να γιορτάσω τα γενέθλια μου. Ήταν η άνθιση της acid house σκηνής και από εκεί κόλλησα το μικρόβιο του απόλυτου πειραματισμού με τον σύγχρονο ήχο».
Κάπου εκεί κόλλησε και η δική του εταιρία η Perfecto μέσω της οποίας το όνομα του εκτινάχτηκε στα ύψη. Έγινε πασίγνωστος. Ξανασυναντηθήκαμε μετά από τις Κάννες στην Αθήνα στην πρώτη επίσημη βόλτα του στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν στην Ελλάδα. 
Τον ρώτησα πώς αισθάνεται και η απάντηση του ελαφρώς κλασσική. 
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος ήθελα πάντα να έρθω εδώ»
Έκτοτε ακολούθησαν πολλές επισκέψεις του σε κλαμπ της επικράτειας στο πλαίσιο των οποίων έδωσε και δίνει την ευκαιρία σε σχετικούς και άσχετους με το είδος να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να μπορείς μεγαλώνοντας να παραμένεις στη θέση του οδηγού.
Αγαπημένοι ήχοι του είναι τα πάντα. 
«Από το Manchester Happy Mondays, Stone Roses. Από τη Βρετανική μουσική οτιδήποτε νέο και δροσερό έρχεται από τον δρόμο. Από τα 60’s και μεταγενέστερα ακούω σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα. Οι επιρροές πολλές. Αναφέρω χαρακτηριστικά έναν αστέρα που ακούω πολύ αυτή τη περίοδο τον Teddy Pendergrass. Ακούω παλαιό ροκ, μου αρέσουν πολύ οι Doors. Γενικά γουστάρω πολλά ήδη. Πρώτα ασχολήθηκα με την χορευτική μετά με το ροκ. Πηγαίνω συνέχεια στα κλαμπ και ανακαλύπτω. Γενικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί για αυτό και ανακατεύω όλα τα είδη μουσικής μεταξύ τους. Όσο για τους mega stars μπορεί να λέμε συνέχεια ότι δεν είναι εποχή τους πια και να ακολουθούν οι νέες γενιές αλλά το καλό μένει και το πληρώνεις ακριβά μερικές φορές. Παράλληλα όταν θέλεις να κάνεις καριέρα ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να έχεις στεγανά».
Μιλάμε για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί για έναν άνθρωπο ο οποίος ξεκίνησε να παίζει με τα βινύλια και μπήκε σταδιακά στο χώρο της τεχνολογίας έχοντας φτάσει σήμερα να μπορεί να κάνει ότι live σόου μπορείς να φανταστείς με ότι συνδυασμό τεχνολογίας και μέσων σου περνάει από το μυαλό.
Οι σκέψεις του για το ρόλο που παίζουν οι εταιρείες είναι συγκεκριμένες.
«Πιστεύω ότι ασχολούνται και βοηθούν με το τρόπο τους αλλά υπογράφουν τόσα πολλά γκρουπ που χάνεις το μέτρημα. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που είμαι ανεξάρτητος» 

Η κρίσιμη ερώτηση ήταν φυλαγμένη για το τέλος και μου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Την παραθέτω αυτούσια.

-Τι περιμένεις να κερδίσεις στη πορεία σου στο χώρο εκτός από πολλά λεφτά;

-«Κάνω ότι μπορώ για να απολαμβάνω και να μαθαίνω διαρκώς. Δεν υπάρχουν όρια αν όντως το θέλεις μπορείς να ασχοληθείς με τα πάντα και να δοκιμάζεις τα πάντα».

Βασίλης Λούκας
 

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας με τον Paul Oakenfold - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*