Παιδιά εσωτερικού χώρου!

Οι πιτσιρικάδες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους λιγότερο χρονικό διάστημα από τους
φυλακισμένους

Το σοκαριστικό συμπέρασμα, προέκυψε από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12.000 γονείς παιδιών από 5 έως 12 ετών σε 10 χώρες, μελέτη που δόθηκε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα. 

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, η μελέτη αποκάλυψε ότι 1 στα 5 παιδιά δεν παίζει καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εξωτερικό χώρο και 1 στα 3 παιδιά βρίσκεται το πολύ για 30 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικό χώρο. 

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έκαναν συνεντεύξεις με τροφίμους φυλακών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά σήμερα περνούν λιγότερο χρόνο σε ανοικτό χώρο ακόμα και από τους φυλακισμένους! 

Σύμφωνα με τη μελέτη οι τρόφιμοι των φυλακών περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα σε ανοικτό χώρο σε αντίθεση με τα παιδιά που απολαμβάνουν μόλις 1 ώρα εκτός σπιτιού ή άλλου κλειστού χώρου. 

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δυο μήνες, αίσθηση είχαν κάνει στη Βρετανία τα αποτελέσματα διετούς μελέτης που έγινε από την οργάνωση Natural England, σύμφωνα με τα οποία 1 στα 9 παιδιά δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε πάρκο, δάσος ή παραλία. 

Τις πταίει όμως για το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε εσωτερικού χώρου και χάνουν σταθερά την επαφή όχι μόνο με τη φύση αλλά ακόμα και με τους εξωτερικούς χώρους της πόλης που ζουν; 

Η χαμένη τιμή του δημόσιου χώρου 

Όποιος ρίξει το ανάθεμα στην τεχνολογία και στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, είναι χαμένος από χέρι και δεν συνεχίζει στην επόμενη πίστα. 

Όπως επίσης και όποιος υποστηρίξει ότι την ευθύνη φέρουν οι αλάνες που χάθηκαν – οι χαμένες εδώ και κάτι δεκαετίες- οι πολυκατοικίες που ορθώθηκαν – εδώ και δεκαετίες επίσης – και άλλα τέτοια γραφικά και ρομαντικά, είναι εκτός θέματος. 

Γιατί στην πραγματικότητα, ένα παιδί έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο λιγότερο χρονικό διάστημα από έναν φυλακισμένο γιατί οι γονείς του υποτιμούν την έννοια του ελεύθερου, δημόσιου χώρου, γιατί έχουν απολέσει τη βαθιά σχέση που οφείλει να έχει ο κάθε κάτοικος με το δημόσιο χώρο της πόλης του, έναν χώρο που τον θεωρεί, όμως, από ξένο έως και εχθρικό. 

Έτσι η χαμένη τιμή του δημόσιου χώρου και η αποθέωση του ιδιωτικού, μετατρέπει τους πιτσιρικάδες σε ιδιότυπους φυλακισμένους. 

Α, και κάτι ακόμα. Ο τρόμος των γονιών μπροστά στα λερωμένα μπλουζάκια. Αφήστε τα να λερωθούν. Το χώμα και η λάσπη κάνουν καλό!

Σχόλια

1 thought on “Παιδιά εσωτερικού χώρου!”

  1. Θα ήθελα την πήγή του άρθρου (έρευνας) αν είναι διαθέσιμη. Σας ευχαριστώ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top