24/04/2024

«Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό» – Το βιβλίο της Βάσως Μαυρουδή που δεν είναι ένα απλό παραμύθι

Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό

Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό, το παραμύθι της Βάσως Μαυρουδή (Εκδόσεις iWrite – Εικονογράφηση Κατερίνας Σαμαρά) είναι μια συγκλονιστική αλληγορία για την αναπηρία και την αποδοχή των ανάπηρων ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας – ακόμη κι όταν δεν τους βλέπουμε. Είναι η ιστορία προσώπων που βρέθηκαν στο περιθώριο, των διαφορετικών, που οφείλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας να τους δούμε και να τους συμπεριφερθούμε ισότιμα. Και εμείς ως πρόσωπα, και ως κοινωνία (μέσα από τους θεσμούς της).

Η Φρύνη, η πεταλούδα, έχει ένα τσακισμένο φτερό που δεν της επιτρέπει να πετάει όπως οι άλλες πεταλούδες, όμως έχει το χάρισμα να μπορεί να διαλέγει τα βότανα που κρύβονται στο δάσος και μπορούν να γιατρέψουν κάθε αρρώστια που ταλαιπωρεί τα πλάσματά του. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο “μύθος” που γύρω του στήνει η συγγραφέας τον δικό της “ιστό” για να μοιραστεί μαζί μας τις αξίες της.

Η Βάσω Μαυρουδή, που και ως συγγραφέας αλλά πρωτίστως ως οντότητα, πέραν των ιδιοτήτων που έχει, είναι από τους πιο ευαίσθητους, δίκαιους, οξυδερκείς, ανεκτικούς, έξυπνους, τρυφερούς και γλυκούς ανθρώπους που μπορεί να βρει κανείς στο δρόμο του αν είναι τυχερός, όπως εγώ που τη γνωρίζω πολλά χρόνια, έχει φτιάξει μια ιστορία για να τιμήσει τη Φρύνη, τη βαφτιστήρα της, που έφυγε από την αναπηρία που είχε όταν ήταν 23 ετών και άφησε απαρηγόρητη τη μητέρα της, που ζωντάνεψε το παραμύθι της Βάσως με τα εικαστικά έργα που συνοδεύουν το παραμύθι.

Έχω μεγαλώσει σε μια πατρίδα που άκουγα πολύ συχνά τη φράση «μισερός» για πρόσωπο που είχε κάποια αναπηρία. Μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας ανθρώπους όπως η Βάσω Μαυρουδή, κατάλαβα πόσο «μισεροί» είναι όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τυχαία δεν είναι ανάπηροι, δεν είμαστε ανάπηροι, και ότι η αναπηρία δεν κάνει «λιγότερο» κάποιον από όλους τους υπόλοιπους.

«Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό» είναι ένα τεστ για τον εαυτό σας. Διαβάστε το και «μετρήστε» πόσο σας συγκίνησε. Σκεφτείτε πώς αντιδρούσατε ή πώς αντιδράτε όταν βλέπετε ένα ανάπηρο πρόσωπο στο δρόμο. Ή σκεφτείτε γιατί δεν βλέπετε ανάπηρα πρόσωπα στους απροσπέλαστους δρόμους, σινεμά, θέατρα, καφέ, μουσικές σκηνές, μπουζούκια, όπου πάει και κυκλοφορεί ο καθένας μας. (Και δεν τους βλέπουμε είτε γιατί οι ίδιοι δεν πολυκυκλοφορούν είτε, όταν κυκλοφορούν, γιατί εμείς δεν έχουμε μάθει να αντέχουμε να βλέπουμε ως ίσους μας τους ανάπηρους συνανθρώπους μας.)

Πέραν όμως της κοινωνικής και εν τέλει πολιτικής διάστασης της αποδοχής και της ορατότητας της αναπηρίας που διαπνέει το παραμύθι της Βάσως Μαυρουδή, μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς λαογραφικά και φυσιολατρικά – αν μου επιτρέπετε τον όρο – στοιχεία που κάνουν το κείμενο αυτό ακόμη πιο σημαντικό γιατί αναδεικνύουν την δύναμη μιας παράδοσης που θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως δημοτική. Με τρόπο απλό, καθημερινό, λέει αλήθειες, δημιουργεί σύμπαντα που μπορεί να έχουν υπάρξει, σαν τους θρύλους και τους μύθους που ακολουθούν κάθε λαό.
Λέξεις προσεγμένες που γεννούν μοναδικές εικόνες για μικρά παιδιά αλλά και για ενήλικες που συμβιώνουν αρμονικά με το παιδί που υπήρξαν κάποτε.

Ανακαλύψτε τη Φρύνη, την «Πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό» και αφήστε τον εαυτό σας να σηκωθεί λίγο πιο πάνω από τη σκληρή καθημερινότητα.

Βιογραφικά:

Η Βάσω Μαυρουδή γεννήθηκε πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο Θησείο της Αθήνας. Εκεί, ανάμεσα σε αρχαία µμνημεία και αγάλματα, ήρθε σε επαφή µε θρύλους, παραµύθια και περιπετειώδεις ιστορίες ανθρώπων. Όλα αυτά έγιναν η πνευµατική κληρονοµιά της που την ακολούθησαν και στην ενήλικη ζωή της. Σπούδασε ιταλική φιλολογία και ισπανική γλώσσα, είναι µέλος της ΕΣΗΕΑ και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος, επειδή επιθυµούσε βαθιά να αλλάξει τον κόσµο προς το καλύτερο. Τελικά, αν και δεν τον άλλαξε, συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας άλλος δικαιότερος κόσµος είναι εφικτός. Παραμένει ονειροπόλα, ακόµη και σήµερα που έχει γίνει µητέρα δύο σπουδαίων παιδιών και γιαγιά τεσσάρων τρυφερών εγγονών. Είναι ευγνώµων στη ζωή που είχε την τύχη και την επιλογή να ζήσει για 54 χρόνια µε τον συνθέτη-κιθαριστή και χρονογράφο Νότη Μαυρουδή, έναν ιδιαίτερα καλό και τρυφερό άνθρωπο, που τη γέµισε µε µελωδίες και αγάπη. Δώρα που τα φέρει µαζί της για όσο ζει και ονειρεύεται….

«Η πεταλούδα µε το τσακισµένο φτερό» είναι το τρίτο παραµύθι της που κυκλοφορεί. Πριν από καιρό εκδόθηκαν τα παραµύθια «Ο Φεγγαρόκοκκος» από τις εκδόσεις Πατάκη και «Η Μεταξοκλωθώ κι ο κλέφτης των παραµυθοπροσώπων» από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ στο συρτάρι της υπάρχουν έτοιµα κι άλλα παραµύθια…

Η Κατερίνα Σαµαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο του βορειοανατολικού Πηλίου. Σπούδασε µεταλλοπλαστική και κόσµηµα στο Μιλάνο και στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών BRERA. Επίσης παρακολούθησε γλυπτική της σύγχρονης υφαντικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης και σχεδιασµό υφάσµατος στη Σχολή KUNSTGEWERBESCHULE της Ζυρίχης. Κατέχει µεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωµα, µε αντικατάσταση καλλιτεχνικού έργου. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης στη Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πάρα πολλές ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αµερική και στην 6η Biennale Internazionale Arti Visive στη S. Maria di Sala στη Βενετία. Έργα της βρίσκονται σε µουσεία, πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει εικονογραφήσει παραµύθια και ποιητικές συλλογές. Η παρούσα εικονογράφηση αποτελεί κατάθεση ψυχής στην κόρη της Φρύνη, στη µνήµη της οποίας γράφτηκε το παραµύθι αυτό. Η Κατερίνα Σαµαρά ασχολείται επίσης και µε τον γραπτό λόγο. Ποιήµατα και διηγήµατά της έχουν δηµοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει βραβευθεί για το εικαστικό και συγγραφικό της έργο.


mm
About Γιάννης Καφάτος 2261 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*