διάβασαν οι εκδότες

Ποια βιβλία διάβασαν οι εκδότες, όταν δεν διάλεγαν βιβλία για εμάς

Το 2017 διάβασα πολλά και ξεχωριστά βιβλία, για πολλά από αυτά σας είπα και τη γνώμη μου, είτε συνομίλησα με τους συγγραφείς τους.
Αντί μιας ακόμη «λίστας» για το 2017 εδώ και πολύ καιρό προσπάθησα να συγκεντρώσω τα αγαπημένα βιβλία που διάβασαν οι άνθρωποι που … διαλέγουν βιβλία για εμάς, τους αναγνώστες.

Οκτώ από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου να μας προτείνουν το αγαπημένο τους βιβλίο για το 2017 από τον δικό τους εκδοτικό οίκο αλλά κι ένα βιβλίο ενός συναδέλφου τους – άλλου εκδοτικού!

Πριν σας παρουσιάσω τους φίλους που μπήκαν στον κόπο προχριστουγεννιάτικα, που η εκδοτική κίνηση κορυφώνεται, να ασχοληθούν και να μας γράψουν δύο κουβέντες, θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ για την συμμετοχή τους, αλλά και για όλη τη δουλειά που κάνουν με τους συνεργάτες τους ώστε να φτάνουν στα χέρια μας βιβλία με ποιότητα και αισθητική.

Η παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά με την ονομασία του εκδοτικού οίκου, οπότε ξεκινάμε:

Εκδόσεις Γκοβόστη

διάβασαν οι εκδότες

Ο Κώστας Γκοβόστης διαλέγει για το 2017 το βιβλίο «Αρδέννες (1944) – Το τελευταίο στοίχημα του Χίλτερ»  του Antony Beevor

διάβασαν οι εκδότες

Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ Ιστορικός Antony Beevor ερευνά εις βάθος τη Μάχη των Αρδεννών και προσφέρει μια σφαιρική και ειλικρινή ματιά στη γερμανική επίθεση που διατάχθηκε από τον Χίτλερ ως αντίβαρο στην πλάστιγγα που έγερνε υπέρ των α-ντιπάλων του στη Δυτική Ευρώπη.
Ο Beevor περιγράφει, με υποδειγματικό τρόπο, τον τρόμο και τη δυστυχία που βίωσαν τόσο οι σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες που ενεπλάκησαν στη μάχη όσο και οι άμαχοι πολίτες και κατορθώνει να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση ότι είδε τη μάχη από κοντά. Παρακολουθεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του απλού στρατιώτη, στηλιτεύει την υποκρισία και τις αδυναμίες των στρατηγών, καταδεικνύει τις θηριωδίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού και συνδυάζει εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, δημοσιευμένες πηγές, προσωπικές μαρτυρίες και τη γνώση του για το πεδίο της μάχης.

Το βιβλίο εκτός «Γκοβόστη» που μας προτείνει είναι το «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο» του Θανάση Αγαθού, από τις εκδόσεις Gutenberg.

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον κινηματογράφο, μια σχέση η οποία μελετάται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την ενασχόληση του ίδιου του Κρητικού δημιουργού με τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και τις μεταφορές μυθιστορημάτων του στον κινηματογράφο από διαφορετικούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

Εκδόσεις Διόπτρα

διάβασαν οι εκδότες

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,  εκδότης της Διόπτρας,  μας είπε:
Ήταν μια δημιουργική χρονιά για εμάς με έντονη δράση και νέους τίτλους ειδικά στην κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Αγαπάμε όλα τα βιβλία μας και τα θεωρώ όλα παιδιά μου.

Ξεχωρίζω όμως το παγκόσμιο best seller «Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» του Robin Sharma. Το μήνυμα του βιβλίου, αν και απλό, κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του γιατί είναι ένα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η επιτυχία του σε ολόκληρο τον κόσμο.

διάβασαν οι εκδότες

Το βιβλίο που ξεχώρισα από τα φετινά μου αναγνώσματα ήταν το «Η αδικία που πληγώνει» του Δημήτρη Καραγιάννη από τις εκδόσεις Αρμός. Βρέθηκε τυχαία στα χέρια μου και το βρήκα εξαιρετικό: σε βάθος ανάλυση των συναισθημάτων που εκλαμβάνονται ως (ή είναι πραγματικά) αδικία στην παιδική ηλικία και πώς αυτά διαμορφώνουν συμπεριφορές που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς την πηγή τους.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Παύλος Παπαχριστοφίλου

Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, εκδότης των Ελληνικών Γραμμάτων,προτείνει: «Πέντε μικρές αδικίες», του Αντόνιο Φούσκο.

διάβασαν οι εκδότες

Ο Ιταλός Αντόνιο Φούσκο είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο όνομα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το «Πέντε μικρές αδικίες», το οποίο αποτελεί και το λογοτεχνικό του ντεμπούτο, είναι ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα. Η δράση του, γύρω από τα εγκλήματα ενός ψυχοπαθούς σίριαλ κίλερ, εξελίσσεται στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου μάλιστα ο συγγραφέας ζει και ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα, και φτάνει έως τη Βαρκελώνη.
Οι κριτικοί συγκρίνουν τον κυνικό, εσωστρεφή και ανθρώπινο αστυνόμο Καζαμπόνα, που  έχει αναλάβει την υπόθεση, με τον Φαμπιό Μοντάλ της «Τριλογίας της Μασσαλίας» Ζαν-Κλωντ Ιζζό. Προσωπικά με συνεπήραν ο ρυθμός και το σασπένς, που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα, οι συναρπαστικές περιγραφές και οι αληθινοί χαρακτήρες, αλλά και η ένταξη στην πλοκή σημερινών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ναρκωτικά και η παιδοφιλία. Ευελπιστώ να μεταφέρουμε στα ελληνικά κι άλλα βιβλία του Φούσκο.

«Ψυχολογία των ενεργών μειονοτήτων», του Σερζ Μοσκοβισί, εκδόσεις «Πεδίο».

Στο βιβλίο αυτό ο Σερζ Μοσκοβισί, ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας – πατέρας του νυν Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. , Πιέρ Μοσκοβισί – αναπτύσσει τη ριζοσπαστική θεωρία του περί επιρροής των ενεργών μειονοτήτων.

Εκδόσεις Κέδρος

διάβασαν οι εκδότες

Ο Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος, εκδότης του Κέδρου, μας είπε:

Από τα βιβλία της δικής μας παραγωγής, των εκδόσεων Κέδρος για το 2017, ξεχωρίζω το μυθιστόρημα «Η άλλη πλευρά της σιωπής» του Philip Kerr. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με σασπένς, κοσμοπολίτικη γοητεία και ιστορικό βάθος, όπως εξάλλου και όλα τα βιβλία του. Η ιστορία τοποθετείται στη Ριβιέρα, το 1956. Ο Μπέρνι Γκούντερ, ο σταθερός ήρωας του Philip Kerr, εργάζεται ως κρουπιέρης σε ξενοδοχείο και συναναστρέφεται τον περίφημο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ. Τον τελευταίο εκβιάζει ένας πρώην εγκληματίας ναζί, με τον οποίο ο Γκούντερ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς. Μέσω μιας φωτογραφίας, στην υπόθεση εμπλέκονται οι Γκάι Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακλίν, οι οποίοι κατασκόπευαν τη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης, ένα πολιτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε μεταπολεμικά τη χώρα.

διάβασαν οι εκδότες

Από την υπόλοιπη εκδοτική παραγωγή του 2017, προτείνω επίσης τη συλλογή δοκιμίων «Διαλέξεις για την ανθρώπινη κατάσταση» του Άλντους Χάξλεϊ (1894 -1963), που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρσενίδη. Αυτό που εντυπωσιάζει στην περίπτωση του Χάξλεϊ είναι η ανεξάντλητη ευρυμάθειά του και η ικανότητα να κινείται με άνεση από την αρχαιότητα μέχρι και την εποχή του. Τα δοκίμια του καλύπτουν μια μεγάλη και πολυπρισματική γκάμα θεμάτων: για την τέχνη, την επιστήμη, τη γλώσσα, την ιστορία, τη βιολογία, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την ψυχανάλυση, την οικολογία κ.ο.κ. Εξάλλου, όπως σημειώνει και  Στιβ Τζόουνς στον πρόλογό του, ο ίδιος ο Χάξλεϊ, αντιλαμβανόταν τον εαυτό του σαν έναν γεφυροποιό ανάμεσα στα πεδία της τέχνης και της επιστήμης.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

διάβασαν οι εκδότες

Ο Νώντας Παπαγεωργίου, των εκδόσεων Μεταίχμιο, μας είπε για τις δικές του επιλογές:
Από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή μας δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω το βιβλίο της Άλκης Ζέη με τον τίτλο (δανεισμένο από μια ερώτηση της εγγονής της) «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;».

διάβασαν οι εκδότες

Για άλλη μια φορά η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Άλκη Ζέη, με την ολοζώντανη γραφή και το χιούμορ της, καταγράφει περιπέτειες και στιγμιότυπα που συνθέτουν μια πλούσια εκ των έσω εικόνα του 20ού αιώνα. Για άλλη μια φορά έχει να μας αφηγηθεί ανατρεπτικές ιστορίες με έντονο το βιωματικό στοιχείο και με τη σύγχρονη ψύχραιμη ματιά της, κι εμείς να κρεμόμαστε από τα χείλη της ή μάλλον από το μολύβι της για να τις διαβάσουμε.

Από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή διάβασα και ξεχώρισα το βιβλίο «Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα» των Tony Judt και Timothy Snyder που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση της Ελένης Αστερίου. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αποτυπώνει μια συζήτηση  που έκαναν δύο από τους μεγαλύτερους ιστορικούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Μια συζήτηση  για τον εικοστό αιώνα που προεκτείνεται και αφορά ασφαλώς και τον εικοστό πρώτο αφού τα θέματα που καλύπτει συνεχίζουν να μας απασχολούν και να επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Εκδόσεις Μίνωας

διάβασαν οι εκδότες

Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος , από τον Μίνωα επιλέγει: «Ο Ανορθόδοξος πόλεμος του Τσόρτσιλ, του Τζάιλς Μίλτον.
Δοσμένο μέσα από τη χαρακτηριστικά ζωηρή γραφή και την κοφτερή ματιά του Τζάιλς Μίλτον, το βιβλίο βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα άγνωστου, μέχρι πρότινος, αρχειακού υλικού.

διάβασαν οι εκδότες

Πρόκειται για μια συναρπαστική όσο και γλαφυρή περιγραφή μιας σειράς εντυπωσια­κών περιπετειών και παράλληλα αποτελεί, ίσως, την τελευταία σπουδαία άγνωστη ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Και από την υπόλοιπη παράγωγή το βιβλίο: ΕΠΤΑ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟΙ, ΕΠΤΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ 1821-2016 του Γιώργου Δερτιλή από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Εκδόσεις OPERA

διάβασαν οι εκδότες

Ο Γιώργος Μυρεσιώτης, από την Opera μας είπε:
Από δικά μου φετινά βιβλία προτείνω «Το τέλος της ιστορίας» του Λουίς Σεπούλβεδα, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Είναι η συνέχεια του παλιού καλού αστυνομικοπολιτικού «Όνομα ταυρομάχου» (το βγάλαμε πριν 21 χρόνια…)

διάβασαν οι εκδότες

Σου μεταφέρω τη φράση-κλειδί από το οπισθόφυλλο:

«Αποτραβηγμένος από τα εγκόσμια, ο Χουάν Μπελμόντε, ο παλαίμαχος επαναστάτης με το «όνομα ταυρομάχου», ο ελεύθερος σκοπευτής που εκπαιδεύτηκε στην καλύτερη στρατιωτική σχολή της Σοβιετικής Ένωσης, καλείται να επανέλθει στη δράση για να σκοτώσει έναν βασανιστή της Χούντας του Πινοτσέτ που εκτίει ποινή ισοβίων σε μια φυλακή πολυτελείας. Πρέπει ή δεν πρέπει ο Μπελμόντε να εκτελέσει την αποστολή; Το δίλημμα αφορά τόσο τον συγγραφέα όσο και τον αναγνώστη, και η απάντηση έρχεται με τον πιο αναπάντεχο και ευρηματικό τρόπο στο τέλος του βιβλίου.

Από βιβλία άλλων εκδοτών, ξεχωρίζω το «Κομπλεξικό» του πρωτοεμφανιζόμενου (αν δεν κάνω λάθος) Αχιλλέα ΙΙΙ.  από τον εκδοτικό οίκο Συρτάρταρα. Πρόκειται για ένα ( ο Θεός να το κάνει…) λεξικό που τα λήμματά του είναι αποκλειστικά και μόνο λογοπαίγνια και γλωσσικές ακροβασίες. Γέλασα πολύ διαβάζοντάς το, αλλά ανακάλυψα κι ένα πολύ κοφτερό κριτικό μυαλό που τολμάει να κινηθεί στο όριο των νοημάτων και των αντοχών της ελληνικής γλώσσας.

Εκδόσεις Πατάκη

διάβασαν οι εκδότες

Η Άννα Πατάκη, των εκδόσεων Πατάκη μας επιλέγει:

«Μετά το 1922. Η παράταση του Διχασμού»,  του Γιώργου Μαυρογορδάτου.

διάβασαν οι εκδότες

Είναι ακριβές και αυστηρό ως προς τη χρήση των πηγών, οξυδερκές και διεισδυτικό στον τρόπο που προσεγγίζει έναν κόσμο ολόκληρο, διαπνέεται από έναν ιδιαίτερο ανθρωπισμό που συγκινεί και ξαφνιάζει μερικές φορές.

Από την υπόλοιπη εκδοτική παραγωγή επέλεξε το  «Εσένα» του Γιώργου Ψάλτη από τις Εκδόσεις Ίκαρος, που μόλις κυκλοφόρησε.

Μια ποιητική σύνθεση 80 σελίδων που σε κρατάει με την αμεσότητα του βιώματος το οποίο εμμονικά επαναλαμβάνει, βγάζοντας σε κάθε επανάληψη κι ένα άλλο θραύσμα αλήθειας.

Υ.Γ. Επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου και εύχομαι σε όλους μας να έχουμε διάθεση και χρόνο για διάβασμα! Βιβλία καλά πάντα υπάρχουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και μας περιμένουν! Καλή βιβλιοφιλική χρονιά!
Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top