10/06/2023

“ΠΛΟΥΤΟΣ” …πλούσιος με Κιμούλη, Μπέζο, Φιλιππίδη


Μια γνώριμη αριστοφανική κωμωδία, τον «Πλούτο», σκηνοθετεί για τη θερινή θεατρική σεζόν ο Γιώργος Κιμούλης, στην οποία θα πρωταγωνιστήσει έχοντας δίπλα του, τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Τάσο Γιαννόπουλο, Αλμπέρτο Φάϊς, αλλά και 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών.

Η παράσταση που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, θα πρωτοπαρουσιαστεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στον ρόλο του πολύπαθου και πνιγμένου στα χρέη Χρεμύλου, θα δούμε τον Γιάννη Μπέζο, ενώ τον υπηρέτη του Καρίωνα, θα ερμηνεύσει ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο Γιώργος Κιμούλης, που εκτός από την σκηνοθεσία έχει κάνει και την διασκευή του κειμένου, θα εμφανιστεί όχι μόνο στον ρόλο του Πλούτου, αλλά και της Πενίας.

Για τους ρόλους του Βλεψίδημου, του Συκοφάντη, της Γριάς και του Ερμή, αρχικά είχε ανακοινωθεί το όνομα του Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Γιαννόπουλο.

Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού πολέμου, όταν η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Σκηνικό που 2400 χρόνια μετά, δεν μας είναι και τόσο άγνωστο…

 

«Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών», λέει ο Γιώργος Κιμούλης, «…η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.»

Με τον «Πλούτο» ο Αριστοφάνης, απογυμνώνει τους ηγέτες και διατρανώνει το αίτημά για δίκαιη πολιτεία, αναπτύσσοντας έναν προβληματισμό πάνω στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην έκρηξη της διαφθοράς.

 

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Σοφία Νικολαϊδη

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Στίχοι: Ισαάκ Σούσης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Παλληκαράκη

Παραγωγή: Αφοί Τάγαρη

Χορός: Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης

Νόρα Μολυβιάτη

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*