Ποιος μας

Ποιος μας φυλάει από τους «φύλακες», Επιθεώρηση Επικαιρόητας #155

«Ψηλά τα χέρια, είμαι ο σερίφης του φουμπου»

  • Έχουμε πήξει στους τίτλους, γιατί πληροφορία με την ουσιαστική έννοια της λέξης δεν είναι εύκολο να βρεις. Οπότε προτιμώ τον όρο «τίτλος» για να περιγράψω πώς ενημερωνέται, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα μεγάλο μέρος του κοινού.
  • Το φουμπου ξεκίνησε ως ένας χαβαλές που στέλναμε φωτογραφίες γραφικών με κοκτέιλ και φατσούλες και έχει εξελιχθεί σε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης φίλων, γνωστών, αγνώστων, σχετικών, άσχετων, χαλαρών, κολλημένων, φανατικών, χαβαλέδων κλπ. Έχουμε, δε, όλοι μας, παραδοθεί άνευ όρων και όπως έχω ξαναπεί μέσα εκεί, διατηρούμε όση ελευθερία μας δίνει το μέσο.
  • Γιατί το φουμπου είναι μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που πιο Μαζικής δεν έχει, και έχει μέσα στη χαλαρή φαιδρότητα του μια σιδηρά πειθαρχία και αλίμονο σε όποιον «παραβιάσει τους όρους της κοινότητας».
  • Αλλά το τι κάνεις εσύ και πώς σε «τιμωρεί» το μέσο στο οποίο έχουμε παραδώσει τις ζωές μας – τις ψηφιακές αν και κάποιοι είναι ψυχή τε και σώματι παραδομένοι – είναι το ένα θέμα. Τι κάνει αυτό, το Μέσο, απέναντι σε άλλα μέσα που το χρησιμοποιούν για να φτάσει η πληροφορία που ο κόσμος τη σνομπάρει στην πηγή αλλά τη βλέπει και την αξιοποιεί μέσω του «Μέσου-φου-μπου» είναι ένα άλλο μεγάλο, δύσκολο, περίπλοκο και εν τέλει «σκοτεινό» θέμα προς συζήτηση.
  • Και ενώ σε όλον τον κόσμο μεγάλοι οργανισμοί όπως το Γαλλικό Πράκτορειο  στην Ευρώπη, και το Associated Press στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεργάζονται ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των ψευδών ειδήσεων εδώ στην Ελλάδα η εταιρεία του Μέσου, έδωσε το σήμα του σερίφη σε μια ιστοσελίδα με έναν δημοσιογραφο και άλλους μη ειδικούς που λέει αποτελούν την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που μαλίστα λέει ότι δεν έχει χρηματοδότες αλλά όσοι δουλεύουν εκεί είναι εθελοντές.
  • Τι να πω; Μπορεί οι άνθρωποι να είναι τα τζιμάνια του πλανήτη που πιάνουν τα ψεύτικα νέα στο φτερό. Αλλά επειδή όλοι είμαστε άνρθωποι και δεν έχουμε έρθει από το «αλφα του κενταύρου» και η δημοσιογραφική μας εμπειρία είναι γεμάτη από εικόνες και πεπραγμένα και όλοι κάπως γνωριζόμαστε λέω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνεις σε έναν άνρθωπο τη δύναμη να αποφασίζει την δημοσιογραφική αλήθεια και το ψέμμα.
  • Ειδικά μάλιστα όταν το σάιτ που πήρε τη δουλειά για λογαριασμό του φουμπου να ελέγχει τους «κακούς» λέει ότι θα λαμβάνονται υπόψιν και οι καταγγελίες. Δηλαδή αν κάποιοι βλαμμένοι καταγγείλουν ότι η φωτογραφία του συγχωρεμένου του φίλου μου του Γιάννη Μπεχράκη με τη μάνα να βυζαίνει το ετοιμοθάνατο παιδί της στον λοιμό (όπως έγινε όταν πέθανε ο Γιάννης) η φωτογραφία θα «εξαφανίζεται».
  • Με την ίδια λογική μια συντονισμένη καταγγελία «στρατών» που οι πολιτικοί μας διαθέτουν θα τους βγάζει εσαεί λάδι για  ο,τιδήποτε καταγγέλονται;
  • Μάλλον θέλει σκέψη, περίσκεψη, και σίγουρα να άλλη αντιμετώπιση το μπλοκάρισμα των fake news. Γιατί τα «μπλόκα» είναι επικίνδυνα κυρίως για την ανεξάρτητη ενημέρωση!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top