Πολλά βιβλία-Λίγος χρόνος

Πολλά βιβλία-Λίγος χρόνος ή Πώς ο Αντώνης Γκόλτσος οργνανώνεται για να διασωθεί από τα “αδιάβαστα”

Καλημέρα σας, φίλοι μου.

Δεδομένου του οξύτατου προβλήματος του διαρκώς αυξανόμενου στοκ των αδιάβαστων βιβλίων, στη βιβλιοθήκη μου, μελέτησα και συνέταξα έναν δεκάλογο μέτρων, από τον οποίο ορκίστηκα ότι δεν θα αποκλίνω κατ’ ελάχιστο. Και σε μία έξαρση γενναιοδωρίας, σκέφτηκα να σας τον κοινοποιήσω.

Λοιπόν:
Πρώτο: Επιλέγω να διαβάσω μέχρι 1 αγορασμένο βιβλίο συγγραφέα που έχω διαβάσει και αγαπήσει (και, αυτό, εάν θεωρήσω ανεπαρκές το δείγμα που έχω ήδη διαβάσει). Προτιμάται βιβλίο της τελευταίας παραγωγής του συγγραφέα.

Δεύτερο: Διαβάζω έ ν α αγορασμένο βιβλίο, άγνωστου σε μένα συγγραφέα. Και ένα δεύτερο (αγορασμένο), μόνο αν το πρώτο με ενθουσίασε.

Τρίτο: Επιλέγω τα λιγότερο πολυσέλιδα βιβλία, κατά συγγραφέα (αγορασμένα, πάντα). Αν γράφει καλά, γράφει καλά. Το μέγεθος δεν παίζει.

Τέταρτο: Μειώνω δραστικά τις επισκέψεις μου σε βιβλιοπωλεία. Αν αυτό αποδειχθεί αδύνατο, προτιμώ τουλάχιστον αυτά με ενδιαφέρον Caffè, όπου θα κάθομαι για να διαβάσω βιβλίο που θα έχω απαραίτητα μαζί μου.

Πέμπτο: Μαθαίνω να αρνούμαι ευγενικά την όποια φιλική προσφορά δανεισμού βιβλίου, από φίλο, εντυπωσιασμένο από το τελευταίο του απόκτημα.

Έκτο: Εάν έχω την αίσθηση ότι έχω χάσει κάποιο αγορασμένο βιβλίο που δεν έχω διαβάσει, παύω να ψάχνω. Το έχω χάσει.

Έβδομο: Εάν δεν θυμάμαι, αν έχω διαβάσει ένα αγορασμένο βιβλίο, παύω να αναρωτιέμαι. Το έχω διαβάσει.

Όγδοο: Αν, μεθύστερα των αδιάβαστων αγορών μου, αποκαλυφθεί ότι ο συγγραφέας υπήρξε παιδόφιλος, φιλοφασίστας, εκμαυλιστής παρθένων ή κλεπτομανής κειμένων, τοποθετώ τα αντίστοιχα βιβλία, με γεωμετρική διάταξη -για την εκμετάλλευση του χώρου- στο τζάκι.

Ένατο: Επί κεφαλική ποινή, παύω να επεκτείνω τη βιβλιοθήκη μου. Τα κενά ράφια συνιστούν πρόκληση πλήρωσης.

Δέκατο: Πολλαπλασιάζω τις μετακομίσεις μου. Στη μετακόμιση είναι κυρίως τα βιβλία που χάνονται.

Υμέτερος,
Αντώνης Γκόλτσος

Υ.Γ. Αν θεωρήσετε ότι, με τα πιο πάνω, λύσατε το πρόβλημα, κάνετε λάθος. Υπολογίστε ότι το 10%-15% του χρόνου σας θα αναλωθεί στη νέα ανάγνωση παλαιών ερώτων.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Facebook του συγγραφέα Αντώνη Γκόλτσου. Δείτε ΕΔΩ την συνέντευξη που είχε δώσει στον Γιάννη Καφάτο με αφορμή το βιβλίο του “Η Αφιέρωση”

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top