Εδώ Πολυτεχνείο – 50 χρόνια μετά -Για πόσο θα «ζει» το Πολυτεχνείο;

Favorite

Πενήντα χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο» και ήδη κάποιοι δεν γνωρίζουν. Η αμάθεια άρχισε να επικρατεί. Μέσα από τσιτάτα και meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι συστηματικά σβήνουν την ιστορική και κοινωνική μνήμη μιας γενιάς.

Πολυτεχνείο είναι ο αγώνας για Λευτεριά, ένας τρόπος να σπάσει κάποιος τα δεσμά που κρατάνε μια χώρα, έναν λαό με το κεφάλι κάτω!

Πολυτεχνείο δεν είναι οι «διάσημοι» περαστικοί που έκαναν καριέρα επαναστάτη.

Πολυτεχνείο είναι αγωνιστές, οι ανώνυμοι, ο πόνος τους, η αγωνία τους να διώξουν τη Χούντα για να ανασαίνουμε όλοι ελεύθεροι.

Πολυτεχνείο δεν είναι οι δολοφόνοι στο όνομα της επετείου.

Πολυτεχνείο είναι νεκροί. Οι μέσα, οι τριγύρω. Εκείνης της νύχτας και των επόμενων ετών στο όνομα μιας φοβιστικής «ευταξίας» που κάποιοι εξακολουθούν να καλλιεργούν, παίζοντας με τα πιο χαμερπή ένστικτα του εξαθλιωμένου οικονομικά κόσμου.

Πολυτεχνείο είναι τα σμάρια νεολαίων που ήταν από χθες, παραμονές της επετείου, μέσα και συζητούσαν, γελούσαν, φλέρταραν, σήκωναν τη γροθιά με δυναμισμό και ένταση.

Πολυτεχνείο είναι η συγκίνηση που προκαλούν οι μουσικές του Θοδωράκη που δονούν την Πατησίων και τη Στουρνάρη σήμερα, χθες, όπως και τότε, τις μέρες και τις νύχτες του Νοέμβρη του 1973 πριν το τανκ της Χούντας εισβάλλει.

Πολυτεχνείο είναι η ιδέα της διάθεσης για μάχη, αγώνα και θυσία για την Ελευθερία!

Σήμερα έχουμε την Ελευθερία που μας επιτρέπουν. Είμαστε όσο ελεύθεροι μας αφήνει το facebook, τα λεφτά που έχουμε να βγάλουμε το μήνα – ή δεν έχουν κάποιοι να βγάλουν το μήνα –  και μένω εδώ για να μη επεκταθώ. Ξέρουμε όλοι, όσοι σκεφτόμαστε, πόσο «ελεύθεροι» είμαστε και πόσο ο νεοσυντηριτισμός που εξαπλώνεται απειλεί τις ελευθερίες μας.

Το Πολυτεχνείο θα ζει όσο υπάρχουν κάποιοι που διαισθάνονται ότι κινδυνεύουν οι ελευθερίες μας!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top