Γυρίζω το χρόνο πίσω στα 80’s και σας θυμίζω κάποιες από τις αμέτρητες απίστευτες στιγμές της εποχής.
Ανθεί το νεορεμπέτικο και τα τσιφτετέλια και σχεδόν κάθε γειτονιά φιλοξενεί και μία κομπανία.
Οι punk χορεύουν στο Λυκαβηττό με τον Μιχάλη Μενιδιάτη.
Τα αντάρτικα και τα επαναστατικά περνούν σιγά σιγά στο περιθώριο.
Ο Νταλάρας μαζεύει 160 χιλιάδες κόσμου σε δύο συνεχόμενες συναυλίες που κάνει στο ΟΑΚΑ.
Η βιομηχανία παραγωγής βιντεοκασετών που έχει έρθει ως συνέχεια του πάλαι ποτέ λαμπρού ελληνικού σινεμά κυριαρχεί.
Δεκάδες φτηνές παραγωγές έρχονται στην επιφάνεια.
Μια νέα γενιά ηθοποιών επιχειρεί να αλλάξει το σκηνικό.
Τα πρωτοσέλιδα έχουν θέμα
Ο Βλάσσης Μπονάτσος είναι ζευγάρι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ο Νίκος Καρβέλας νυμφεύεται την Άννα Βίσση.
Ο Μάνος Χατζιδάκις υπογράφει την Πορνογραφία.
O Κώστας Χαριτοδιπλωμένος κάνει μεγάλη επιτυχία παντού το κομμάτι Lost in the night το οποίο περνά με αξιώσεις και τα σύνορα.
Οι Μουσικές Ταξιαρχίες καταγγέλουν.
Οι Sharp Ties κάνουν κατάσταση σε όλη την Ελλάδα με το κομμάτι Get that beat.
Οι Scraptown του Μιχάλη Ρακιντζή, γκρούπ της χρονιάς για το 1982, περνούν τα σύνορα και παίζουν live σε Γαλλία και κεντρική Ευρώπη.
Ο Νικόλας Άσιμος γράφει τη δική του ιστορία ως μοναχικός καουμπόυ των Εξαρχείων.
Το Breakdance γίνεται μόδα και στην Ελλάδα.
Οι Bauhaus στο Σπόρτινγκ οι Bolland με τον Taco στην Αυτοκίνηση και οι Kazagoogoo στο ιστορικό Make up το 1983 δίνουν στους ανήσυχους μουσικόφιλους τα ποπ διαπιστευτήρια τους.
Τo σήριαλ Fame είναι τότε μόδα και όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με μανία τις τηλεοπτικές του συνέχειες.
O νεοέλληνας μαθαίνει να πίνει βότκα με πορτοκάλι αρχίζει να βλέπει ξένα σήριαλ αλλά και να διαβάζει beat λογοτεχνία.
Οι Αθηναίοι πάνε ντίσκο και κάνουν κλαμπινγκ.
Εσπερίδες στη Γλυφάδα, Station στη Πατησίων, Divina στη Κηφισιά είναι σημεία συνάντησης. Πιένες γνωρίζει η Bora Bora η Dorian Grey, η Highway στη Δορυλαίου, ενώ ο Πέτρος Καντιάνης δίνει ρέστα στη Video disco στη Συγγρού.
Στην ξύλινη Αυτοκίνηση μπορούσες να χορέψεις αλλά να δεις και Peter Hammill live όπως έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1986.
Κάποιοι πιο «άγριοι» παίζουν σε στέκια όπως η Ombre στα σίδερα Χαλανδρίου.
Στο Ροντέο στη Χέϋδεν οι ροκ-μπλούζ εκπλήξεις ύφους Παύλου Σιδηρόπουλου (που έφυγε στις 6 Δεκεμβρίου του ’90) ήταν πολλές.
Στο Κύτταρο στην Ηπείρου μπορείς να δεις απο Γιάννη Γιοκαρίνη και Σάκη Μπουλά μέχρι Ζώρζ Πιλαλί και Big Time Sarah.
Ο Βανάκος και το Remember γράφουν ιστορία στην Πλάκα.
Ο Άρης Δαβαράκης ρίχνει πόρτα σε πολύ κόσμο στο ιστορικό Εργοστάσιο.
Πρώην θρύλοι της μουσικής στη δύση της καριέρα τους κάνουν αρπαχτές στα μέρη μας εκμεταλλευόμενοι την δίψα του κόσμου και επιβεβαιώνουν τον τίτλο τους ως γνήσια φαντάσματα του εαυτού τους.
Ένας απο αυτούς. ο Alvin Lee, πέρασε το 1985 από Θεσσαλονίκη και Αθήνα… Οι UFO μαζεύουν πάνω από δέκα χιλιάδες φανατικούς στο Σπόρτινγκ αλλά απογοητεύουν τον κόσμο. Άσε που δεν ήταν μαζί τους και ο πολύς Pete Way…
Υπάρχουν και ευχάριστες εκπλήξεις.
Οι Police κάνουν την πρώτη ροκ συναυλία στην Ελλάδα και ο κόσμος παραληρεί.
Ο Ιan Dury έρχεται επίσης σε πλήρη ακμή, στα σαράντα του, ζώντας μια δεύτερη εφηβεία όπως μου έλεγε το 1982 στην Αθήνα.
Οι συναυλίες στα πλαίσια των εκδηλώσεων Praxis γράφουν ιστορία και φέρνουν σε επαφή την πρωτεύουσα με τζαζ που λίγοι γνώριζαν μέχρι τότε.
Ο εκπληκτικός ντράμερ των Cream και των Blind Faith Ginger Baker αφού συνεργάζεται με τον John Lydon και τους P.I.L. έρχεται για εμφανίσεις στην Αθήνα καλεσμένος του ελληνοϊταλού φίλου του John Misarolli.
Οι Dream Syndicate παίζουν το 86 στο Άλσος ο Graham Parker την ίδια χρονιά στη Λεωφόρο και οι Tuxedo Moon στο Παλλάς.
Το Ρόδον μέσα στο 88 φιλοξενεί πολύ και καλό κόσμο όπως οι Fall, o Manu Dibango, o Pharoah Shanders και άλλοι.
Ο Iggy Pop κλέβει την παράσταση στις 2 Ιουνίου 1988 στο γήπεδο του Απόλλωνα ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια οι Iron Maiden «βάζουν φωτιά».
Οι δύο ήρωες που πρωταγωνιστούν στο Miami Vice δίνουν πρότυπα τηλεοπτικής γραφής και συμπεριφοράς σε πολλούς συμπατριώτες μας.
Οι Dukesμε τη σημαία του νότου βαμμένη πάνω στην οροφή του dodge charger του 69 με το 01 στις πόρτες του παίζουν χωρίς αντίπαλο.
Η σειρά μέχρι το 1985 καταγράφει μόνο πρωτιές ενώ η ψύχωση για το σήριαλ που χαρακτηρίστηκε απο το πιο διάσημο ίσως τετράτροχο της τηλεόρασης οδηγεί 18 εκατομμύρια αμερικάνικα σπίτια να μη χάνουν ούτε στιγμή απο τις περιπέτειες της απίθανης οικογένειας.
Για τις ανάγκες μάλιστα της σειράς χρησιμοποιήθηκαν πάνω απο 300 αυτοκίνητα εκ των οποίων πάνω απο 200 καταστράφηκαν. Σε όλα αυτά τα μοντέλα οι πόρτες δεν άνοιγαν ποτέ και οι πρωταγωνιστές έμπαιναν πηδώντας!
Για τους λάτρεις της λεπτομέρειας το Dodge όταν πρωτοκυκλοφόρησε σάρωσε και στα NASCAR παίρνοντας την καρό σημαία σε 22 από τους 54 αγώνες που διεξήχθησαν συνολικά. Όσο για την ιστορική κόρνα του περιελάμβανε πάνω από 10 νότες!
Η σειρά με τις ταινίες Rambo και Mad Max γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία.
Το θρυλικό πλέον Eye of the tiger που υπογράφουν οι Survivor δίνει μια άλλη διάσταση στο εμπορικό ρόκ.
Η Ελλάδα ανακαλύπτει επίσης και το μπάσκετ! Είναι η εποχή που ο Έλληνοαμερικάνος στάρ Νίκος Γκάλης κάνει μαγικά σε συλλογικό επίπεδο.
Στη συνέχεια μαζί με την εθνική Ελλάδος κάνουν ένα έθνος περήφανο με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλου το 1987.
Οι Europe με το κομμάτι ύμνο The final countdown που συνδυάζεται με την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ γνωρίζουν τεράστια απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ιστορία ως γνωστόν επαναλαμβάνεται. Έτσι 18 χρόνια μετά, το 2005, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ως προπονητής πλέον καθοδηγεί την εθνική μπάσκετ στον δεύτερο θρίαμβο και στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ευρώπη.
Είναι η πρώτη φορά μετά από το 1961 που μια ομάδα κατακτά σε εθνικό επίπεδο την μία χρονιά πανευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο και την επόμενη στο μπάσκετ.
Όσο για τον Δράκο, Παναγιώτη Γιαννάκη, είναι ο μοναδικός έλληνας που έχει καταφέρει να κατακτήσει δύο μετάλλια ως παίκτης και ως προπονητής.
Τέλη της δεκαετίας και αίφνης διάφοροι φορείς στη χώρα μας αρχίζουν να φλερτάρουν με το ρόκ.
Μέσα στο 87 η πρωτεύουσα γίνεται μουσική Αθήνα. Προσεγγίζουν το κλεινόν άστυ για συναυλίες ο Chuck Berry οι Blue Oyster cult o Joe Cocker και άλλοι ανάμεσα σε άπειρα γουόκι τόκι, σε πολύ ξύλο, σε ατάκες του στύλ «φύγετε παιδιά γιατί την πληρώνουν κι όσοι δεν φταίνε μερικές φορές».
Το σκηνικό ποικίλει.
Συμμορίες, έλλειψη επικοινωνίας, το θράσος να γίνεται θρησκεία, μπουνιές στις κλειστές πόρτες της λεωφόρου, Έβερτ, Αρκουδέας, κράνη, ρόπαλα, ασυδοσία, η νέα γενιά επικοινωνεί με ηλικιωμένους έφηβους, κουτοπόνηροι διοργανωτές, πανκιά σε μπλούζ βραδιές, κακός ήχος, εισιτήρια σε μαύρη αγορά, ΜΑΤ πάνω στη σκηνή, εκτόνωση, μπουνιές της περιφρούρησης με τους θερμόαιμους.
Μεγαλώνουμε σιγά σιγά!
Ο δήμος Αθηναίων και ο 984 fm υποστηρίζουν το rock festival 1988 που πραγματοποιείται στο πεδίον του Άρεως από τις 4 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, το κραταιό τότε σχήμα Τρύπες, οι εναλλακτικοί Last Drive, η underground νεοκυματική Λευκή συμφωνία, ήταν τα βασικά ονόματα που εκπροσώπησαν την Ελληνική πλευρά.
Οι ανεξάρτητοι ρόκερς Triffids, oι γνωστοί και μη εξαιρετέοι P.I.L., οι Gun club, οι Jesus and Mary Chain, οι Ολλανδοί Nits που έκαναν μεγάλο χιτ στην Ελλάδα, οι Aswad ήταν οι εκπρόσωποι της διεθνούς μουσικής σκηνής. Η συμμετοχή του κοινού μεγάλη και η διάθεση για περισσότερες αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον φάνταζε δεδομένη.
Παρόλα αυτά άλλο τέτοιο φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Αθήνα ούτε στο μεγάλο πάρκο της καθώς προτεραιότητα είχε δοθεί τότε σε βραδιές με μπαλέτα κλασσικές μουσικές και εκτός εποχής δήθεν κουλτουριάρικες παραστάσεις που αφορούσαν ξεπεσμένους κοσμικούς.