Πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους να σου πω ποι@ είσαι (σε περίπτωση που δεν …ξέρεις!) !!!

Αυτό το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» του νταή Αυγενάκη χαρακτήρισε με έναν τρόπο την εβδομάδα που μας πέρασε.
Σήμερα όμως θέλω να σου πω, τι πιστεύω για το «Ποι@ είσαι, αναλόγως πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους. Και θα το κάνω ακόμη πιο συγκεκριμένο: Τι είδους χώρα είσαι, επιχειρηματίας κλπ όταν δεν δίνεις πρόσβαση στους ανάπηρους που ζουν ανάμεσά μας!

Η φίλη μου η Κλαίρη έγραψε μια τόση δα ανάρτηση για την Άνδρο, που δεν μπορεί να τη χαρεί γιατί οι παραλίες δεν έχουν seatrack και ακόμη και το διάσημο (και πλούσιο) μουσείο δεν προσφέρουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Για σκέψου το: έχεις πληρώσει ένα σκασμό λεφτά να πας σε κάποιο νησί να ξεκουραστείς λίγες μέρες και δεν μπορείς να το ευχαριστηθείς.

Δεν πας σε νησί – οκ να το δεχτούμε κι αυτό!
Είσαι στην Αθήνα, ή στη Θεσσαλονίκη και πας στο αγαπημένο σου μπαρ για ποτό. Πώς μπορείς να πεις σε έναν φίλο με αναπηρία να έρθει για παρέα; Μπορεί να μπει; Αν μπει και πιείτε μια δυο μπυρίτσες παγωμένες που τις τραβάει κι η εποχή και θέλει τσίσα τι γίνεται; Έχει τουαλέτες στο ισόγειο;
Εγώ, χθες, αρτιμελής, και έκανα τον κομάντο σε μια στριφογυριστή στενή και απότομη σκάλα που κατέβαινε στα τάρταρα της μόρντορ και χωρίς φως αφού το φωτοκύτταρο με περίμενε να πατήσω το πάτωμα για να ανάψει το φως και να μη σκουντουφλήσω.

Θέατρο; Θερινό σινεμά;

Έχεις δει παρκαρισμένο αυτοκίνητο να κλείνει την πρόσβαση στο seatrack και ο ανάπηρος με το συνοδό του να φτάσει στην πηγή και να μη μπορεί να κάνει μια βουτιά;

Θέλω να πω ότι ζούμε σε μια χώρα που παράγει τόσο εγωισμό και σταρ@@@δισμό που δεν προλαβαίνει να τον μεταβολίσει!

Υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν «γκοβ», υπάρχουν κονδύλια που τα παίρνει ο άνεμος και η αθλιότητα μεμονωμένων προσώπων ή και πολιτικών που τελικά είναι σαν να τιμωρούν τους ανθρώπους με αναπηρία περιορίζοντάς τους την πρόσβαση από αγαθά, υπηρεσίες, απολαύσεις που οι υπόλοιποι μπορούμε να απολαμβάνουμε ως κάτι το αυτονόητο.

Ε, να μια ακόμη απόδειξη ότι ζούμε στη χώρα που το αυτονόητο έχει καταντήσει ζητούμενο!

Και είτε είσαι πρόσωπο, είτε είσαι η πατρίδα μας, όταν δεν φέρεσαι καλά στους πιο αδύναμους, σε αυτούς που έχουν ανάγκη είσαι άθλιο πρόσωπο και μια θλιβερή πατρίδα που θες μόνο φόρους και φρου φρου επικοινωνιακά!

Στο λινκ του seatrack.gr θα βρειτε ποιες παραλίες διαθέτουν σύστημα πρόσβασης για άτομα με αναπηρία!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top