Κυθρεώτη Σωτηρίου

«Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη και «Πικρία χώρα» της Κωνσταντίας Σωτηρίου, υποψήφια για βραβείο Λογοτεχνίας Ε.Ε.

Favorite

Τα μυθιστορήματα των εκδόσεών Πατάκη «Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη και «Πικρία χώρα» της Κωνσταντίας Σωτηρίου περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), καθώς φέτος η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών σε συγγραφείς από τις οποίες δίνεται το βραβείο.

Οι δύο συγγραφείς δήλωσαν για την υποψηφιότητά τους:

Κωνσταντία Σωτηρίου: Χάρηκα πάρα πολύ με την υποψηφιότητα! Κυρίως επειδή σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε χρειαζόμουν ένα τόσο καλό νέο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βραβείο που σου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετάφραση και χαίρομαι πολύ που η «Πικρία Χώρα» βρίσκεται στη βραχεία λίστα. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δοκιμάζονται τα βιβλία μας με όλα όσα συμβαίνουν, και ό,τι μπορεί να δώσει την όποια αναγνώριση και ώθηση εκτιμάται πολύ. Διπλή και η χαρά επειδή βρίσκομαι στη λίστα παρέα με αγαπημένους φίλους συγγραφείς με ωραία και ουσιαστικά βιβλία, τον Σταύρο Χριστοδούλου και τον Χρίστο Κυθρεώτη. Καλή επιτυχία σε όλους μας.

Χρίστος Κυθρεώτης: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα η συμμετοχή στη βραχεία λίστα ενός τόσο σημαντικού βραβείου. Θέλω να ευχαριστήσω την εκλεκτή κριτική επιτροπή και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους άξιους συνυποψηφίους μου.

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature/EUPL), το οποίο θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, αφορά έργα μυθοπλασίας (μυθιστορήματα ή διηγήματα) και επιβραβεύει το λογοτεχνικό ταλέντο νέων και ανερχόμενων Ευρωπαίων συγγραφέων. Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων της Ευρώπης και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), και στην Ελλάδα από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετάφραση είναι το κλειδί για την ευρύτερη κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει τη μετάφραση, την έκδοση και την προώθηση ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων.

Οι νικητές του EUPL 2020 θα ανακοινωθούν στις 19 Μαΐου.

Παρουσιάση των υποψηφίων βιβλίων:

Χρίστος Κυθρεώτης «Εκεί που ζούμε»

Διαβάστε την κριτική στο βιβλίο από την Κατερίνα Μαλακατέ

Το εξώφυλλο του βιβλίο του Χ. Κυθρεώτη

Λίγο καιρό πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Αντώνης Σπετσιώτης έχει να αντιµετωπίσει µια δύσκολη επαγγελµατική υπόθεση, να συναντήσει τον πρώτο του έρωτα και να συνοδεύσει τον πατέρα του στο τελευταίο του δροµολόγιο πριν βγει στη σύνταξη – όλα στη διάρκεια της ίδιας καλοκαιρινής ηµέρας του 2014.
Ένα εικοσιτετράωρο που ξεκινάει στα δικαστήρια, συνεχίζεται σε µια καφετέρια στα Πατήσια, σε ένα οικόπεδο στο Χαλκούτσι και σε ένα πάρκινγκ στον Ορχοµενό, πριν τελειώσει απρόβλεπτα τα ξηµερώµατα στους δρόµους της Αθήνας.
Ένα µυθιστόρηµα για τον µικρό άθλο να είσαι ο εαυτός σου κάθε µέρα από την αρχή, για µια εποχή ανάµεσα σε πράγµατα που έχουν τελειώσει και σε άλλα που δεν έχουν αρχίσει, για όλα όσα συµβαίνουν αφού πούµε όσα είχαµε να πούµε.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΘΡΕΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και µεγάλωσε στην Αθήνα.
Για το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγηµάτων Μια χαρά (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα (εξ ηµισείας), ενώ περιλήφθηκε επίσης στις βραχείες λίστες του Βραβείου Πρωτοεµφανιζόµενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης
και του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα.
Το µυθιστόρηµα «Εκεί που ζούµε» είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Κωνσταντία Σωτηρίου «Πικρία χώρα»

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Κ. Σωτηρίου

— Εβάρεσεν.
— Ψυχοµασσιεί.
— Αντελλοσσιάζεται.
— Παλλιώνει µε τον Χάρον.
— Αντζελοθωρεί.
— Βαρκαρίζει.
— Σιωπάτε! Εν ήρτεν η ώρα της ακόµα.
Στην τελευταία της νύχτα στον κόσµο, καθώς παραδίδει το πνεύµα και ψυχορραγεί, η Σπασούλα συνοδεύεται στην άλλη όχθη από τις φίλες και γειτόνισσές της, που τη συντρόφευαν σε όλη της τη ζωή. Μέσα από µύθους, παραµύθια και δοξασίες, µέσα από πικρές ιστορίες και αληθινά φαντάσµατα που µόνο οι γυναίκες µπορούν να δουν και να διηγηθούν, ξεδιπλώνεται η ιστορία των µανάδων των αγνοουµένων της Κύπρου, η µαταίωση, η αναµονή, οι αλήθειες και τα ψέµατα της ζωής.
Με την Πικρία χώρα η Κωνσταντία Σωτηρίου ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε µε τα βιβλία Η Αϊσέ πάει διακοπές και Φωνές από χώµα, µε µοτίβο την αφήγηση των γυναικών για την ιστορία του πολέµου στην Κύπρο. Των γυναικών που περίµεναν, που προδόθηκαν, που δεν δικαιώθηκαν.
Γιατί τόσα χρόνια, όλο τούτο που έζησα, τόσα χρόνια που τόσα για τους χαµένους τα βίωσα, ένα πράµα µόνο αν ένιωσα, αν υπάρχουν αθώοι είµαστε εµείς, εγώ, η Σπασούλα και οι άλλες που περιµέναµε, εγώ, η Σπασούλα και οι άλλες που καρτερούσαµε, εγώ και η Σπασούλα και οι άλλες. Αθώες. Μόνο εµείς.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1975. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Το µυθιστόρηµά της Η Αϊσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου, στη βραχεία λίστα της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Μένης Κουµανταρέας» και στη βραχεία λίστα, στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων, των βραβείων των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Η νουβέλα της Φωνές από χώµα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βρα-βείων Ελλάδας και Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2019, αναδείχθηκε παγκόσµια νικήτρια του Βραβείου Διηγήµατος της Κοινοπολιτείας (The 2019 Commonwealth Short Story Prize) µε το διήγηµά της «Έθιµα θανάτου», που αποτελεί µέρος της Πικρίας χώρας.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top