24/05/2024

Αν πούλαγε ηρωίνη θα ζούσε… (μια λαϊκίστικη προσέγγιση της Πειραίωτικης τραγωδίας με θύμα τον Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο)

Αν πούλαγε ηρωίνη θα ζούσε

Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, είναι ο αστυνομικός που τις εκτός υπηρεσίας ώρες δούλευε ως οικοδόμος για να έχει μια πιο γεμάτη τσέπη προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που όποιος δουλεύει, και δεν έχει κλεψιμέικα σε κανά σεντούκι ξέρει από πρώτο χέρι: τη ζωή που ακριβαίνει μέρα τη μέρα!

Το πρώτο που μου ήρθε στο κακιασμένο και αρκούντως λαϊκιστικό μου μυαλό είναι ο τίτλος: Αν πούλαγε ηρωίνη θα ζούσε, επηρεασμένος από το κλασικό αντιαστυνομικό και αντιεξουσιαστικό σύνθημα «οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη».

31 ετών, όπως εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι έκανε δύο δουλειές γιατί η ζωή που πήρε την επενδυτική βαθμίδα, που οι αριθμοί ευημερούν, είναι αφόρητη για τους εργαζόμενους. Και σκοτώθηκε.

Ξέρω πολλές και πολλούς που κάνουν δεύτερη δουλειά γιατί «δεν βγαίνω μάνα μου» και ο μισθός τελειώνει πριν τις 20 του μήνα.

Και οι δύο δουλειές δεν είναι μόνο για τα πιτσιρίκια, που έχουν και τις σωματικές αντοχές αν θες, αλλά απλώνονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα αρκεί να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να τις συνδυάσει.

Ο άγριος θάνατος του οικοδόμου που κανονικά ήταν αστυνομικός είναι μια ακόμη συγκλονιστική ιστορία που τελικά αφορά στην οικογένειά του, που πονάει τον άνθρωπό της.
Ο θάνατος του Αγαθάγγελου Παπαδόπουλου, του αστυνομικού που ήθελε τίμια να βγάζει το ψωμί του είναι και μια ιστορία που δείχνει περίτρανα ότι οι γενικεύσεις είναι τελικά επικίνδυνες.
Η αυθόρμητη ατάκα, «αν πούλαγε ηρωίνη θα ζούσε» είναι προϊόν μιας μακράς πορείας μέσα στα στερεότυπα που δυστυχώς εκατοντάδες περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών επιβεβαιώνουν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την γενικευμένη ατιμωρησία που επικρατεί και στην αστυνομία, όταν προκύπτουν ζητήματα έχουν κάνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μισεί ό,τι φοράει στολή.

Πίσω όμως από τις στολές βρίσκονται και Αγαθάγγελοι – όνομα και πράμα και διάβολοι. Γι’ αυτό λέμε δεν είναι καλό να γενικεύουμε.
(κι ας χρησιμοποίησα ένα ισοπεδωτικό αντιαστυνομικό στερεότυπο για να σου πω τις σκέψεις μου!

Γιάννης Καφάτος

Πηγή φωτογραφίας ΑΕΤΟΣ Grevena


mm
About Γιάννης Καφάτος 2277 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*