Η προέλαση

Η προέλαση της Κυβέρνησης

Στο περιλάλητο πλέον ερώτημα/διαπίστωση περί κυριαρχίας Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα της χώρας, η ερμηνεία δεν μπορεί να είναι μόνο μία όπως και ο σχεδιαστής της στρατηγικής δεν μπορεί να είναι μόνο ένας προφανώς. Όπως πολύ περιεκτικά έχει περιγράψει ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, η κυβέρνηση είναι «χειρουργείο» και σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά όχι μόνο.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί και να μακροημερεύσει έχοντας ως μοναδικό «προγεφύρωμα» την επικοινωνία και την «συμπαράσταση» των ΜΜΕ. Ας μην γελιόμαστε. Για να πετύχει η επικοινωνία προϋποθέτει παραγωγή πολιτικής και μάλιστα πολιτικής ευρείας κλίμακας και «ανοιχτόμυαλης» κατεύθυνσης. Δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους «ιδεοληπτικούς ψυχαναγκασμούς» ας μου επιτραπεί ο όρος.

Με απλά λόγια. Όταν νομοσχέδια τα οποία υπό «φυσιολογικές» συνθήκες θα καταρτίζονταν και θα προωθούνταν προς ψήφιση από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, τα φέρνει μια κεντροδεξιά τότε λιγοστεύουν οι κοινωνικοί λόγοι ισχυροποίησης και επικράτησης της κεντροαριστεράς. Αυτή είναι μια βασική επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία την κάνει να ξεχωρίζει από σχεδόν όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της ΝΔ, ακόμα και τις πρώτες που προώθησαν πιο συλλογικά κοινωνικά αιτήματα. Η πολιτική και ιδεολογική της ευελιξία. Η ευρεία γκάμα πολιτικής της, η οποία στοχεύει στην ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Ξέρει εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες γι΄αυτό και διαλέγει «χειρουργικά» ποιους θα κρατήσει ευχαριστημένους και ποιους όχι ανά χρονική συγκυρία. Ποιοι έχουν προτεραιότητα και ποιοι έπονται ή δεν εισακούγονται κανΣυνήθως οι τελευταίοι δεν συγκροτούν σοβαρή πλειοψηφία ή είναι εξαιρετικά δύσκολα προσεγγίσιμοι για την κυβέρνηση. Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς «καταργεί» στην ουσία την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής.

Σκεφτείτε μια κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα, μετά τα όσα ακούστηκαν από τον πρώην ΠΘ στην βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Θα υπήρχε ζωτικός χώρος για να αναπτυχθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση στα αριστερά του ή όχι; Αναρωτηθείτε. Αυτό ακριβώς στερεί η παρούσα κυβέρνηση από την κεντροαριστερά κατά βάση. Τον ζωτικό χώρο να αναπτύξει έναν πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο, πέρα από τις λοιπές δομικές αδυναμίες που παρατηρεί κανείς με γυμνό μάτι.

Όταν έχεις ήδη μια κυβέρνηση που ξέρεις ότι σου ικανοποιεί βασικά αιτήματα που θα σου ικανοποιούσε και η αντιπολίτευση με μάλλον παρόμοιο τρόπο και δεν βρίσκεις κάποιον άλλο πειστικό λόγο να την προτιμήσεις, όπως η παρουσία του αρχηγού της για παράδειγμα ή η προοπτική μιας ραγδαίας οικονομικής αλλαγής προς το καλύτερο, τότε μένεις σε αυτό που ξέρεις και «εμπιστεύεσαι» έστω και πρόσκαιρα. Αν και η δυναμική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση πλέον δεν δείχνει να είναι πρόσκαιρη ή να εκμεταλλεύεται την απουσία «αξιόπιστης» αντιπολίτευσης και μόνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποκτά μια εντελώς αυτόνομη δυναμική πρωθυπουργησιμότητας, ανεξαρτήτως ΝΔ και αν συνεχίσει η παρούσα κατάσταση σε λίγο καιρό αμφιβάλλω αν θα την χρειάζεται κιόλας για να συνεχίσει να κυβερνά.  

Εν ολίγοις, η αντιπολίτευση πέρα από τις δομικές της αδυναμίες, δεν έχει κάπου στέρεα να πατήσει ώστε να στήσει ένα ρεαλιστικό αφήγημα «αλλαγής», καθώς όπου κι αν προσπαθεί να θεμελιώσει έναν λόγο αλλαγής και ανατροπής, η κυβέρνηση έχει ήδη προλάβει να θεμελιώσει η ίδια πολιτικό οικοδόμημα και αφήγημα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό συνεχιζόμενης αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής και πλήρους επικράτησης της κεντρώας λογικής του «πιο αποτελεσματικού», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαντάζει πολιτικός αρχηγός της δεκαετίας του 1980 αν και μεθοδικός, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολύ επιπόλαιος πολιτικά, που προσπαθεί να πείσει μόνο με όρους μάνατζμεντ.

Είναι εμπεδωμένη, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, η πεποίθηση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πως παρά τα στρεβλά της, η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να λύνει προβλήματα. Ο κάθε θιγόμενος κλάδος διαδηλώνει και διαμαρτύρεται, όχι επιδιώκοντας την ανατροπή αλλά την διεκδίκηση καλύτερων όρων, με την «σιγουριά» πως η κυβέρνηση στο τέλος κάνει την δουλειά της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό εφόσον ισχύει, δύσκολα μπορεί να ανατραπεί στο άμεσο μέλλον.

Χάρης Φιλιππάκης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top